Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Onsterfelijke

Bisschoppen, aartsbisschoppen en kardinalen horen tot de bekende publieke figuren en sommigen onder hen zijn zelfs opvallend populair. De koploper inzake populariteit is onbetwistbaar de onsterfelijke bisschop van Myra, in gewone omgangstaal meestal 'Sinterklaas' genoemd, die sinds mensenheugenis ieder jaar in de nacht van 5 op 6 december op zijn wit paard over onze daken rijdt.

Waarom hij dat doet, weten we niet precies; maar hij stopt op elk dak waaronder brave kinderen slapen, en daar klimt hij gezwind door de schoorsteen naar beneden om die brave kinderen geschenken te brengen. Niemand heeft het ooit echt gezien; sommigen beweren dat niet Sinterklaas zelf, maar zijn trouwe knecht Zwarte Piet door de schoorsteen klimt, maar dat is een organisatorisch/technisch detail dat er niet echt toe doet. Belangrijk is alleen, dat Sinterklaas elk jaar op zijn feestdag alle brave kinderen genereus met geschenken verblijdt. Die kinderen hoeven zelfs niet noodzakelijk echt 'braaf' te zijn, maar het is wel nuttig dat ze brave ouders hebben.

Kinderen zijn jonge mensjes die opgroeien om later volwassen te worden en tijdens dit groeiproces komt een merkwaardig moment waarop we ons geloof in Sinterklaas verliezen. Echt verliezen doen we dat geloof eigenlijk nooit; keerpunt in ons geloof is wel het moment waarop we 'weten wie Sinterklaas is'. We hebben dat moment allemaal meegemaakt; leuk was dat niet, maar elke toename van het intellectueel inzicht is wel een positief ijkpunt in onze menselijke ontwikkeling; hoe beter we geïnformeerd zijn, hoe beter we alles kunnen begrijpen.

Simpel is het niet. Ergens tussen de derde kleuterklas en het tweede studiejaar ontdekken we dat Sinterklaas niet bestaat. Het is niet iets wat we op school leren of waarover we officieel ingelicht worden, maar een ontdekking die we min of meer toevallig zelf doen, te vergelijken met sigaretten roken, meisjes versieren of bier drinken: het staat in geen enkel leerprogramma, maar vroeg of laat leren we het.

Simpel is het nooit. Sinterklaas is een heilige; hij woont dus in de hemel, maar komt in de late herfst per stoomboot in Antwerpen aan, laat zich daar door de burgemeester begroeten en rijdt op 6 december over de daken. We weten dat hij niet bestaat, maar dat tast ons geloof niet aan. Ook als volwassenen blijven we in de Sint geloven, tegen geloof helpt geen wetenschap.

Hij is overigens alomtegenwoordig. Als we tien soepblokjes kopen, krijgen we er twee gratis. Die zitten wel in dezelfde verpakking, en indien het niet op de doosjes gedrukt stond, zouden we niet eens weten dat twee van die twaalf blokjes door de Goede Sint betaald en geschonken zijn. (Of liever waren, want tegenwoordig zijn er ook pakjes van 14, waarvan wij er slechts 12 moeten betalen.)

In onze glazenkast staan enkele glazen die we bij de aankoop van één of ander drankje gratis gekregen hebben, en ooit heeft Sinterklaas bij de aankoop van koffie ons die (lelijke) koffiekop geschonken die nu heel opvallend tussen de andere kopjes staat.

Misschien is ons geloof in de Heilige Nicolaas nog het best te vergelijken met ons geloof in de Heilige Indexkoe, de Belgische manie om alles en nog wat aan de index van de kleinhandelsprijzen te koppelen. We beseffen wel dat het koppelen van lonen, huurprijzen en andere overeenkomsten aan die index onder de streep niets opbrengt, maar we blijven er in geloven.

Een typisch voorbeeld is de energiemarkt. Bijna een halve eeuw geleden besliste de OPEC op een blauwe dag om de olieprijzen drastisch te verhogen. Dat leverde een wereldwijde economische crisis op, maar onze politici stelden ons gerust; ze hadden alles onder controle. In België bestaat de gewoonte alles te koppelen aan de index van de consumptieprijzen, ook de lonen en wedden, zodat we - minstens in België - niet meteen merkten dat alles duurder werd. Tot we toch gingen beseffen dat Sinterklaas niet bestaat, en de Belgische Frank gedevalueerd moest worden.

Sinterklaas is nog altijd springlevend en geheim lid van elke regering.

Ooit heeft Mark Eyskens, die in die periode ook even Premier van België is geweest, gezegd: 'Sinterklaas wordt doodgeschoten.' Hij bedoelde daarmee dat Sinterklaas als verborgen lid van de regering zou geliquideerd worden, maar die paleisrevolutie is blijkbaar niet geslaagd. De executie is nooit uitgevoerd, Sinterklaas is nog altijd springlevend en geheim lid van elke regering. (En Mark Eyskens niet.)

Met de komst van de Euro was de politieke verantwoordelijkheid voor de nationale munt van de baan, maar niet de energieproblematiek. En daar kwam Sinterklaas weer. Goedkope kernenergie hadden we al, maar dan kregen we ook nog gesubsidieerde zonnepanelen en windmolens. Vanuit de Wetstraat (een plaats waar Sinterklaas een pied-à-terre heeft) kregen we allemaal 500 Kilowattuur gratis elektriciteit, en toen dat niet volstond, werd ook de btw op onze elektriciteitsfactuur kwijtgescholden. Tot we weer eens een nieuwe regering kregen die zich verplicht voelde ons wijs te maken dat Sinterklaas niet bestaat.

De onverwoestbare populariteit van Sinterklaas is te danken aan het feit dat hij geschenken uitdeelt zonder tegenprestaties te eisen. Officieel komt hij alleen bij brave kinderen, en als een stout kind per abuis toch zijn pad kruist, dan geeft hij Zwarte Piet opdracht om 'de roede' te gebruiken. Erge gevallen worden zelfs in de zak van Zwarte Piet gestopt en meegenomen. Maar dat is theorie. Niemand heeft het ooit meegemaakt dat stoute buurjongetjes (die bestaan wel degelijk!) op 6 december door Piet in de zak werden gestopt en meegenomen.

ZANDER

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken uit Lanaken viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. Het bedrijf ruilt het traditionele feestgedruis echter in voor een grootschalige solidariteitsactie. Het team van Nelissen doorkruist de komende weken het hele land onder[…]

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele