Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Manège wordt eerste wooncommunity in Sint-Truiden

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
De Manège wordt eerste wooncommunity in Sint-Truiden

Achter de iconische gevel van de vroegere stadsfeestzaal ‘de manège’ in  de Rijschoolstraat in Sint-Truiden verrijzen 33 appartementen. Woonproject De Manège wordt de eerste wooncommunity van Steps Real Estate en Kumpen RED. Het ontwerp nodigt de inwoners uit om elkaar te ontmoeten en speelt zo in op een maatschappelijke tendens naar meer sociaal contact. In afwachting van de start van het bouwproject siert een goudkleurig graffitikunstwerk de gevel.

De Rijschoolstraat is één van de straten die het gezicht van Sint-Truiden bepaalt. Ze ligt vlakbij het station, de Grote Markt en het administratief centrum, op een boogscheut van het stadspark en ’t Speelhof en op een steenworp van Stayen. Deze toonaangevende straat is echter dringend aan een opknapbeurt toe. Tegen september 2020 moeten hier 33 appartementen en een handelspand gerealiseerd zijn.



De voorgevel van feestzaal ‘de manège’ domineert het uitzicht van dit woonproject. “In deze voormalige stadsfeestzaal vierden generaties Truienaren meer dan een halve eeuw lang feest. Oorspronkelijk had het gebouw echter een andere functie. In 1837 liet het stadsbestuur ‘de manegie’ bouwen om de cavalerie van het garnizoen naar Sint-Truiden te halen. Tijdens WO II diende de grote hal als stapelruimte. Kortom, ‘de manège’ is in het collectieve geheugen van de Truienaar gegrift. Uit respect voor de rijke geschiedenis van het gebouw kreeg het woonproject dan ook de toepasselijke naam De Manège”, zegt Jan Kumpen van Steps Real Estate / Kumpen RED.



De (beschermde) gevel blijft volledig intact, de appartementen worden gebouwd achter de imposante muur. “De blikvanger wordt de uitgestrekte groene binnentuin, net achter de gevel van de manège. Hier kunnen de inwoners elkaar ontmoeten, samen barbecueën of simpelweg bijpraten. Zodra de eerste inwoners bekend zijn, zoeken we samen met hen naar de ideale invulling”, legt Jan Kumpen uit.



Met dit initiatief spelen Steps Real Estate en Kumpen RED in op een maatschappelijke trend: mensen snakken naar authentieke relaties, als aanvulling op de vluchtige digitale prikkels en kunstmatige sociale medialikes. “Ons ontwerp moedigt sociaal contact aan. We rekenen erop dat mensen zich niet constant terugtrekken in hun appartement, maar echt samenleven in een warme en innovatieve wooncommunity. Sint-Truiden staat bekend als een stad met een sterk samenhorigheidsgevoel. Daarom rollen we dit experiment hier voor de eerste keer uit”, aldus Jan Kumpen. 

Kunstwerk

De werkzaamheden beginnen in het eerste kwartaal van volgend jaar. Intussen siert een reusachtig graffitikunstwerk de hoek van de Rijschoolstraat en de Stationsstraat. “De goudkleur verwijst naar de mythe van koning Midas; hij kreeg van de Griekse god Dionysos de kracht om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen. Op het kunstwerk reikt een arm naar de hemel, om het vervallen gebouw om te toveren tot een gouden pand. Zo staat het pand nog even in de schijnwerpers vooraleer het overgaat in een nieuw project. Ook twee andere grafische elementen springen in het oog: de bliksemschicht staat symbool voor de krachtige, vernieuwende visie achter deze wederopbouw en het statige paard is een duidelijke vingerwijzing naar de manège”, legt geestelijke vader Tom Herck uit.



Burgemeester Veerle Heeren situeert het project binnen de visie van de stad Sint-Truiden. “Wonen in eigen streek moet voor iedereen mogelijk zijn. Alleenstaanden, starters en kleine gezinnen hebben geen groot huis nodig en wonen meestal graag dicht bij het stadscentrum. Met de bouw van deze appartementen willen we deze mensen daarin tegemoetkomen. De nieuwe woonsite pal tussen de Stapelstraat en de vernieuwde stationssite blaast de hele buurt nieuw leven in. Ik ben blij dat we op deze manier een iconische plek in Sint-Truiden, onze voormalige manège, een zinvol tweede leven kunnen geven. Het project past naadloos in onze woonvisie: het station is te voet bereikbaar voor pendelaars, zodat wie in Brussel werkt toch in een landelijke omgeving kan wonen”, besluit Heeren.
 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Koninklijke Bibliotheek van België wordt grondig verbouwd

Koninklijke Bibliotheek van België wordt grondig verbouwd

De Koninklijke Bibliotheek van België wordt verbouwd tot een nieuw museum dat deel uitmaakt van de Kapel van Nassau. Er komt ook een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen rond en in het Paleis van Karel van Lotharingen. Het project is[…]

20/03/2019 | Brussels Gewest
Notariskantoor in Kapellen wordt wooncomplex

Notariskantoor in Kapellen wordt wooncomplex

Lat ligt hoog voor Ragheno

Lat ligt hoog voor Ragheno

Gent bouwt hoogste studententoren van Vlaanderen

Gent bouwt hoogste studententoren van Vlaanderen

Meer artikels