Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Mandel start werken voor verkaveling in Oostvleteren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
De Mandel start werken voor verkaveling in Oostvleteren

Sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel uit Roeselare zal in de Edmond Devloostraat in Oostvleteren tien sociale koopwoningen en tien sociale huurwoningen realiseren, verdeeld over twee fasen. In een eerste fase worden vijf sociale koopwoningen en vijf huurwoningen gebouwd. Aansluitend wordt de tweede fase met vijf sociale koopwoningen en vijf huurwoningen gebouwd.

Deze twintig woningen vormen samen de tweede fase van dit project. Reeds in 2010 werd de wegenis van de eerste fase aan de Edmond Devloostraat aangelegd en in 2011 werden de acht sociale huurwoningen van De Mandel in gebruik genomen.

Bijna tien jaar later kan De Mandel samen met de WVI de volgende fase aanvatten. De wegeniswerken voor deze tweede fase werden zopas gestart. De hoofdontsluiting komt langs de Woestenstraat (N8). In een later stadium zal een ovonde (een ovale rotonde) worden aangelegd langs de N8.

In het totaal beslaat de verkaveling een oppervlakte van 1,9 ha en omvat het in totaal 20 woningen, een 15 sociale kavels en 5 middelgrote kavels, waarvan 12 kavels voor halfopen bebouwing en 8 kavels voor open bebouwing. In dit gemengde sociale project zullen de sociale en middelgrote kavels door de WVI te koop aangeboden worden terwijl De Mandel zal instaan voor de bouw van de woningen.

Groen- en speelzones

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) stelde Studiebureau Cnockaert uit Wervik aan voor het ontwerp van de riolering en de wegeninfrastructuur. Behalve een gescheiden rioleringsstelsel, verhardingen voor wegen en voetpaden en beplantingswerken worden twee groenzones en een speelzone aangelegd en worden de bestaande bufferbekkens aangepast.

De tijdelijke vennootschap Sileghem & Partners cvba – Urbain Architectencollectief bvba uit Gent zijn de architecten voor de woningbouw van De Mandel in dit project. De ontwerpers tekenden hedendaagse gezinswoningen gebouwd met duurzame materialen zoals metselwerk in baksteen in combinatie met pannen in gebakken aarde. De koopwoningen hebben een carport op eigen terrein. Voor de huurwoningen zijn er gegroepeerde garages. Door zowel bij de koop- als huurwoningen met dezelfde materialen te werken, zal een sterke identiteit en herkenbaarheid verkregen worden.

Alle koopwoningen hebben drie slaapkamers en bestaan uit twee bouwlagen met een zadeldak. De inkompartijen bevinden zich centraal in de zijgevel onder de luifels van de carports, die voorzien worden tussen de geschakelde koopwoningen. De carports worden gekoppeld geplaatst, behalve bij de koopwoningen op de hoeken. Daar worden de carports zijdelings ingeplant zodat er meer tuin kan aangeboden worden langs de zijkant. Via de carport is ook de tuin bereikbaar.

Bungalows

Bij de huurwoningen worden twee bungalows centraal tussen de woningen met twee verdiepingen geplaatst zodat een gevarieerd gevelbeeld ontstaat van eenlaagse bebouwing (bungalow en garageboxen) in combinatie met tweelaagse bebouwing met een zadeldak. De huurwoningen met verdieping en dak staan per twee geschakeld, waardoor ze inzake schaal en morfologie aansluiten bij de koopwoningen.

De twee bungalows hebben elk twee slaapkamers. Omdat één slaapkamer en de badkamer op het gelijkvloers is, zijn deze woningen ook geschikt voor senioren of mensen die minder mobiel zijn. Van de acht huurwoningen met twee verdiepingen, worden vier huurwoningen voorzien met twee slaapkamers en vier huurwoningen met drie slaapkamers. Achter de huurwoningen komt een tuinpad.

Bij de huurwoningen wordt de inkomdeur bewust dieper geplaatst zodat een overdekte buitenruimte ontstaat die het binnenkomen beschut, markeert en begeleidt. Dit zorgt eveneens voor meer herkenbaarheid van de huur- en koopwoningen.

Alle woningen beschikken over centrale verwarming met een hoogrendementsketel. De Mandel biedt de kopers de mogelijkheid om bepaalde onderdelen van de woning naar eigen keuze af te werken. De Mandel voorziet daarom geen keukeninrichting. Alle leidingen en aansluitmogelijkheden zijn voorzien zodat de koper volgens zijn/haar eigen smaak en budget een keuken kan plaatsen bij een leverancier van zijn keuze. De badkamer is wel volledig afgewerkt en ingericht.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

De toekomst van de 32.000 m² grote Marie Thumas-site aan de Vaart in de Leuvense deelgemeente Wilsele wordt concreter. De oude conservenfabriek wordt grotendeels gerenoveerd en krijgt binnenin een volledig nieuwe indeling met plaats voor[…]

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Fusie-shm Vlaamse Ardennen heeft bouwplannen

Fusie-shm Vlaamse Ardennen heeft bouwplannen

Diependaele verfijnt hervorming registratierechten

Diependaele verfijnt hervorming registratierechten

Meer artikels