Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Mandel bouwt in Hooglede en Koekelare

De Mandel bouwt in Hooglede en Koekelare

In een eerste fase werden in Koekelare tien seniorenwoningen van De Mandel gesloopt om er twaalf nieuwe huurwoningen te bouwen.

De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) en de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel uit Roeselare slaan de handen in elkaar om een nieuw woonproject te realiseren aan de Kleine Stadenstraat in Hooglede. Het betreft de gronden tussen de Kleine Stadenstraat en de Oude Rozebekestraat. De WVI zal er 15 loten ontwikkelen en De Mandel realiseert in verschillende fases in totaal 61 bijkomende woongelegenheden: 32 sociale huurwoningen, 17 huurappartementen en 12 koopwoningen. Ook in Koekelare realiseert De Mandel nieuwe sociale woningen.

Architect Studio Plus Architecten uit Roeselare werd reeds in 2012 aangesteld als architect voor het project van De Mandel in Hooglede.

De architect zorgde volgens De Mandel voor een mooie variatie van verschillende woningen voor uiteenlopende doelgroepen en gezinssamenstellingen, wat bevorderlijk is voor de sfeer in deze nieuwe verkaveling. Elke woning beschikt over een eigen tuin. De Mandel bouwt in de verkaveling huurwoningen voor zowel kleine gezinnen met twee slaapkamers als voor grote gezinnen met tot vijf slaapkamers. De huurappartementen hebben elk twee slaapkamers. Zes appartementen zijn geschikt voor rolstoelgebruikers. De koopwoningen hebben drie of vier slaapkamers en beschikken over een inpandige garage of een carport.

Hoogteverschil

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) treedt op als bouwheer voor de infrastructuurwerken van de verkaveling. Bureau Cnockaert uit Wervik werd aangesteld als ontwerper voor de infrastructuurwerken. Het besteedde bijzonder veel aandacht aan de buffering van hemelwater in de nieuwe verkaveling met aandacht voor de hoogteverschillen in het terrein. Centraal komt een groenzone met speeltoestellen.

Koekelare

De Mandel zet voorts in verschillende gemeenten in op de vernieuwing van het huurpatrimonium. Daarom werd beslist om ook in de oudere sociale woonwijk De Mokker de bestaande huurwoningen te vervangen door nieuwbouw, verspreid over drie fases. De Mokker is een gehucht van Koekelare. In een eerste fase werden in Koekelare tien seniorenwoningen van De Mandel gesloopt om er twaalf nieuwe huurwoningen te bouwen. In de tweede fase werden tien huurwoningen vervangen en in een laatste fase worden vijf huurwoningen afgebroken om er tien nieuwe huurwoningen te bouwen.

Voor de laatste fase werd Seys Architectenbureau bvba uit Diksmuide aangesteld als architect van het project. Deze architect heeft eveneens de vorige fases ontworpen. Om een optimale inplanting te bekomen, werd ervoor gekozen om de bestaande configuratie niet te behouden. Door in dit project een insteekweg aan te leggen kon de architect een mooi ontwerp maken waarbij het aantal entiteiten verdubbeld wordt. De architect doet daarbij afstand van de zeer diepe tuinen en zorgt ervoor dat elke woning over een gemakkelijk te onderhouden en voldoende grote tuin beschikt. De tuinen genieten door hun oriëntatie bovendien van aangenaam natuurlijk zonlicht.

Drie blokken

De architect tekende voor de laatste fase drie woonblokken: één met vijf woningen, één met twee woningen en één met drie woningen aangebouwd aan de bestaande woning op een aanpalend perceel. Er zullen vooral alleenstaanden en kleine gezinnen gehuisvest worden in deze nieuwe huurwoningen: acht woningen hebben twee slaapkamers voor maximum vier personen en twee woningen hebben drie slaapkamers voor hoogstens vijf personen. Elke huurwoning krijgt een inpandige garage.

Door enkele verspringingen in de voorgevel doorbreekt de architect het repetitieve, monotone beeld van de bestaande woningen en vervangt die door een moderne en hedendaagse architectuur met heel wat variatie.

Voor de wegeniswerken doet De Mandel een beroep op subsidies van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Studiebureau Lobelle uit Varsenare maakt de plannen voor de wegenis en de groenaanleg. Er wordt een doodlopende weg aangelegd met enkele parkeerplaatsen waardoor deze omgeving als woonerf fungeert.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels