Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft drie plaatsingsprocedures opgestart voor de aannemingswerken aan de eerste stelplaatsen voor elektrische bussen. De raad van bestuur heeft de selectieleidraden goedgekeurd voor de werken in de stelplaatsen Genk-Winterslag, Destelbergen en Kortrijk. Vanuit deze stelplaatsen zullen in het voorjaar van 2023 nieuwe elektrische bussen in de dienstregeling opgenomen worden.

Om volledig emissievrij openbaar vervoer aan te bieden tegen 2035 moet De Lijn niet alleen de volledige busvloot (ongeveer 2.300 bussen in eigen regie en 1.000 bussen bij exploitanten) vergroenen. Elektrische bussen moeten ‘s nachts worden opgeladen. Dat gebeurt op de stelplaatsen waar e-bussen gestationeerd zijn. De stelplaatsen moeten hiervoor aangepast worden. Heel wat stelplaatsen zijn gebouwd toen er van vergroening nog geen sprake was.
 
In juni 2021 heeft De Lijn opdracht gegeven aan het studiebureau Sweco om de nodige aanpassingen in kaart te brengen voor de stelplaatsen waar de eerste e-bussen gestationeerd zullen worden. De voorstudies van de stelplaatsen Genk-Winterslag, Destelbergen en Kortrijk zijn intussen voldoende gevorderd om drie plaatsingsprocedures voor de aannemingswerken te lanceren.
 
 
De Lijn heeft voor elke stelplaats gekozen voor een onderhandelingsprocedure met voorafgaande oproep tot mededinging. De selectieleidraden zijn intussen gepubliceerd. De Lijn verwacht eind dit jaar de eerste opdrachten te kunnen gunnen. Voor deze werken kan De Lijn een beroep doen op 15 miljoen euro via de Europese relancesteun.
 
Los van deze drie plaatsingsprocedures voert De Lijn dit jaar kleinere aanpassingen uit aan deze stelplaatsen, zodat de eerste e-bussen vanaf het voorjaar van 2023 in de dienst kunnen opgenomen worden. De ombouwwerken zullen voor de reizigers geen invloed hebben voor wat betreft de dienstverlening vanuit de betrokken stelplaatsen.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels