Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Lijn test trambus in Vilvoorde

Gerelateerde onderwerpen :

,

De Lijn Vlaams-Brabant heeft voor het eerst een trambus getest op een echt tracé.

Zo wordt de uitrol van trambussen in Vlaanderen concreet voorbereid. "De trambus biedt mogelijkheden om het beste tracé te bepalen. We moeten niet wachten op de komst van tramsporen en kunnen pendelaars sneller een vlot en comfortabel alternatief aanbieden voor de file", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. Ook burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte is enthousiast over de trambus.

De trambus werd getest op het tracé van de toekomstige Ringtram van het Brabantnet. Dit tracé loopt van de Heizel via Koningslo en het centrum van Vilvoorde naar Machelen-Diegem over de Woluwelaan om aan te komen in Brussels Airport. Dankzij de test kan nagegaan worden welke aanpassingen aan de weginfrastructuur nog nodig zijn om een trambus vlot en veilig te laten rijden. De testrit verliep succesvol en bevestigde dat de introductie van de trambus wel degelijk mogelijk is.

"Het aanleggen van tramsporen kost veel tijd en geld. De trambus laat toe om veel sneller een alternatief aan te bieden voor de auto en de file. Zo zorgen we op korte termijn voor een ruimer aanbod van vlot en comfortabel openbaar vervoer. De trambus is dan het ideale opstapje voor een echte tram", zegt minister Weyts.

"Op basis van de testrit kan een gespecialiseerd studiebureau nu een inventaris opmaken van alle mogelijke aanpassingen die nog nodig zijn. We willen alles goed en grondig voorbereiden, zodat we onze reizigers met de trambus een optimale en betrouwbare dienstverlening kunnen aanbieden. Zo kan een eigen bedding op sommige plaatsen een goede doorstroming verzekeren", verklaart Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant.

"Het stadsbestuur van Vilvoorde is eveneens tevreden dat de vaste tramverbinding slim wordt voorbereid met een trambus. De Lijn heeft de suggesties van het stadsbestuur en de bevolking ter harte genomen. Gelet op de grote mobiliteits- en milieu-uitdagingen in Vilvoorde heeft de stad er alle belang bij heeft dat er snel betrouwbaar, veilig en milieuvriendelijk openbaar vervoer komt tussen de Heizel, het centrum en het station van Vilvoorde en Brussels Airport", aldus de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte.

Vlaams minister Ben Weyts wil dat de trambus voor het publiek wordt gelanceerd in 2019, precies op het moment dat de ambitieuze werken aan de ring rond Brussel beginnen. Zo kunnen mensen voor lokale verplaatsingen rekenen op een betrouwbaar en comfortabel alternatief voor de auto. Voor die betrouwbaarheid is het wel belangrijk dat de bus in een eigen bedding kan rijden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering is klaar

Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering is klaar

Het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO) is een samenwerking tussen de Vlaamse overheid en heel wat Vlaamse diensten. Zij slaan de handen in elkaar om de komende jaren te werken rond ontsnipperingsprojecten. De ondertekening[…]

Ringtrambus verschijnt in het straatbeeld

Ringtrambus verschijnt in het straatbeeld

2,2 miljard € voor mobiliteit en openbare werken

2,2 miljard € voor mobiliteit en openbare werken

Transport- en logistieke sector ziet omzet fors dalen

Transport- en logistieke sector ziet omzet fors dalen

Meer artikels