Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Lijn begint aan bouw stelplaats Leuven-Noord

Gerelateerde onderwerpen :

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn is vorige week begonnen met de voorbereidende werken voor de bouw van een nieuwe stelplaats in Leuven. Op de site ten noorden van de spoorbundels en ter hoogte van de Eénmeilaan krijgt het terrein een maaibeurt en worden bomen gerooid. Afgravings- en nivelleringswerken, het plaatsen van een werfweg, hekken en containers moeten het terrein bouwklaar maken tegen begin april. Dan starten de echte bouwwerken en zal de symbolische eerste spade in de grond worden gestoken. De nieuwe stelplaats wordt tegen de zomer van 2016 in gebruik genomen.

De Lijn diende vorig jaar een bouwaanvraag in voor de realisatie van een busstelplaats, kantoren, een tankstation, een wasstraat en een onderhoudscentrum. De nieuwe stelplaats op het spoorwegplateau zal groter zijn dan de huidige en een comfortabele werkplek bieden aan bijna 300 medewerkers van De Lijn Vlaams-Brabant. Er is plaats voor 128 bussen. Indien nodig kunnen er nog 60 plaatsen bij. Alle bijhorende activiteiten worden ondergebracht in de nieuwe stelplaats aan de Eénmeilaan.

Het toekomstige bouwterrein bevindt zich tussen de Eénmeilaan en de sporen, op de plaats waar de producent van mineraal water Evian jarenlang een distributiecentrum openhield. Voor bussen zal deze stelplaats via het kruispunt aan de Blauwputbrug en de Diestsestraat goed bereikbaar zijn vanaf de busterminal aan het station van Leuven.

Kantoren

Naast parkeerplaatsen voor bussen komen er nog een aantal logistieke functies zoals een dienstgebouw, een magazijn, een werkplaats, een wasstraat en een tankplaats. Er wordt ook een parking voorzien voor het personeel van De Lijn, zowel voor auto's als voor fietsen en bromfietsen. Het kantoorgebouw zal als enige vanaf de straat zichtbaar zijn, de overige faciliteiten worden helemaal achteraan gerealiseerd.

Het grootste deel van de bussen rijdt van en naar de stelplaats via een nieuwe weg, de Brugbergweg, die vertrekt aan de Blauwputbrug. Die weg bestaat al, maar moet worden verbreed zodat de bussen er in beide richtingen kunnen rijden.

Op de Eénmeilaan wordt een tweede, meer bescheiden toegang voorzien. Die is hoofdzakelijk bestemd voor het personeel van De Lijn. Deze toegang kan ook in beperkte mate gebruikt worden door een aantal lijnbussen die een ronde in de omgeving van de eenmeilaan hebben. Om de hinder voor omwonenden tot een minimum te beperken, komen langs de Brugbergweg geluidsschermen die in de omgeving worden ingepast.

Te klein

Door de sterke reizigersgroei van de voorbije jaren in de Leuvense regio werd het voertuigenpark van De Lijn fors uitgebreid, waardoor de stelplaats aan de Vuurkruisenlaan in Leuven te klein was geworden. De vervoersmaatschappij kan er 80 bussen kwijt. Voor een twintigtal bussen moet De Lijn nu al uitwijken.

Bovendien gebeurden in het recente verleden geen grote investeringen in de gebouwen en infrastructuur waardoor de stelplaats vandaag niet meer aangepast is aan de actuele normen inzake technische installaties, energiegebruik, ergonomie voor werknemers, enz.

De oude stelplaats zal na de realisatie van de nieuwbouw verdwijnen. De vrijgekomen ruimte, gunstig gelegen vlakbij het Leuvense spoorwegstation en de busperrons, kan later worden ingevuld door een nieuw project. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten[…]

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Einstein Telescoop komt stap dichter

Einstein Telescoop komt stap dichter

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Meer artikels