Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Ideale Woning voltooit woonproject in Stabroek

Aan de Dorpsstraat 20-24 in Stabroek realiseerde sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning zopas een woonproject met vier sociale huurappartementen en zeven studio's voor mensen met een beperking. Het complex beschikt tevens over een gemeenschappelijke living en over een sociale ruimte die als herstel­atelier zal uitgebaat worden. Onder het woongedeelte op het gelijkvloers bevindt zich ook een commerciële ruimte. Achter het gebouw zijn er nog vier individuele garages en een fietsenberging. Het is de eerste gezamenlijke realisatie van De Ideale Woning en vzw Rotonde, een organisatie voor begeleid wonen van volwassenen met een beperking.

De nieuwbouw kwam tot stand op het terrein van de vroegere motorwinkel Zwarte Arend, vlakbij de huidige Albert Heijnvestiging. In 2005 en 2007 kocht De Ideale Woning de panden op. In 2010 werden ze gesloopt. Architect Daniël Corten van CoDa Architecten uit Kapellen kreeg de opdracht om een nieuwbouw te ontwerpen. Eind 2011 kreeg het bouwproject groen licht van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).

In 2012 kon de bouwaanvraag ingediend worden bij de gemeente Stabroek en werd vervolgens het aanbestedingsdossier opgemaakt. Eind 2012 werd de bouwvergunning afgeleverd. In januari 2013 werd het project openbaar aanbesteed, waarbij de firma Wienen uit Zutendaal als voordeligste inschrijver uit de bus kwam. Begin februari 2014 startte Wienen met de bouwwerken. De stabiliteitsstudie voor werd uitgevoerd door Sibbex + uit Hoogboom en de studie van de technieken door Thermo-Service uit Wilrijk. Eind april was de aannemer klaar met de nieuwbouw. De werken werden netjes binnen de vooropgestelde termijn van 400 kalenderdagen voltooid.

Voor de gevels werden naast een lichte en een donkere gevelsteen (appelbloesem en grijs mangaan van Nelissen) ook Cedral-sidings van Eternit in dezelfde tint als de lichte gevelsteen gebruikt. Voor het buitenschrijnwerk werden grijze aluminiumprofielen toegepast. De hellende daken werden bekleed met zwarte Migeon Vauban-pannen van Koramic. Op de vloeren van de badkamers, de keukens en de gemeenschappelijke delen werden tegelvloeren geplaatst. De studio's, slaapkamers en woonkamers werden afgewerkt met een zachte vloerbekleding (linoleum en rubber).

De Ideale Woning verhuurt de appartementen als sociale huureenheden. De studio's worden bewoond door mensen met een beperking die ondersteuning krijgen van Rotonde. De vzw zal ook de commerciële ruimte op de benedenverdieping uitbaten. Dat wordt wellicht een tweedehands- of kringloopwinkel.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tips & Tricks

Tips & Tricks

In een deze reeks, exclusief voor Bouwkroniek, geven we praktische en haalbare tips om de slaagkansen van je offertes gevoelig te verhogen.

23/10/2020 |
Bouwprofessionals welkom in virtuele stad van de toekomst

Bouwprofessionals welkom in virtuele stad van de toekomst

Reconversie vervuilde bedrijfssite Bottelare kan starten

Reconversie vervuilde bedrijfssite Bottelare kan starten

Nieuwe methode om verf te testen

Nieuwe methode om verf te testen