Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Humvee is terug

De Humvee is terug

Gentleman Car uit Soumagne, de vroegere importeur van Hummer in de Benelux, lanceerde zopas de Humvee C-Series (foto), de nieuwe burgerversie van het beroemde voertuig van het Amerikaanse leger. Deze gespierde 4x4 beleeft zijn première tijdens de International Motor Show van Luxemburg (van 20 tot 22 november).

AM General bouwt de Humvees sinds 1985 voor het Amerikaanse leger en talrijke andere strijdmachten en veiligheidskorpsen. In 1992 werd de eerste burgerversie (H1) gemaakt onder het merk Hummer. Deze op zijn minst atypische auto kende onmiddellijk een mooi commercieel succes, vooral dankzij de reclame door acteur en voormalig gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger. In 1998 verkocht AM General de merknaam Hummer aan General Motors, die zo de officiële distributeur werd van de Hummer H1 voor het publiek en later de H2 en H3 ontwikkelde. De stopzetting van het merk Hummer door GM in 2009 betekende het einde van de burgerversies. De nieuwe Humvee C-Series kan reeds worden besteld en kan worden ingeschreven als een bedrijfsvoertuig.

De Humvee zette zijn militaire loopbaan wel voort en het oorspronkelijke model wordt nog steeds gebouwd door AM General. Op vraag van de markt maakt AM General nu een nieuwe burgerversie van de Humvee: de C-Series. Dit is een directe afleiding van de militaire versie met nauwelijks een onderscheid. Enkel de motorafstelling en de verlichting zijn aangepast.

Het stalen chassis is volledig geverfd en de carrosserie bestaat uit geklonken aluminium. De Humvee heeft onafhankelijke ophanging op alle wielen, met een grote uitslag voor een goed bodemcontact en veel grip. De doorwaadhoogte bedraagt liefst 76,2 cm. De C-series kan geleverd worden met een 6,5 liter diesel van 190 pk, een 6,5 liter diesel van 250 pk of een 6,2 liter V8-benzinemotor. De voertuigen hebben een systeem waarmee de bandendruk kan worden afgelezen en geregeld tijdens het rijden. Zo is het mogelijk de grip aan te passen (lage bandenspanning op los zand, hogere druk op harde ondergrond).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

De Aertssen Group uit Stabroek heeft de intentie om de bedrijvengroep Van Rooy uit Beerse over te nemen. De overname past in de groeistrategie van de business unit Aertssen Infra die erop gericht is om klanten een geïntegreerd[…]

Europese deal Fit for 55 mag nog strenger voor verwarmingssector

Europese deal Fit for 55 mag nog strenger voor verwarmingssector

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Bedrijfswagens blijven aantrekkelijk voor personeel

Bedrijfswagens blijven aantrekkelijk voor personeel