Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Hoorn in Leuven wint Europese erfgoedprijs

Gerelateerde onderwerpen :

De Hoorn in Leuven wint Europese erfgoedprijs

De Leuvense creatieve hub De Hoorn heeft de Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs 2016 gewonnen. Deze prijs is het grootste eerbetoon in Europa inzake cultureel erfgoed. De Hoorn won eind vorig jaar ook al de vierjaarlijkse architectuurprijs van de stad Leuven (zie Bouwkroniek van 18 december 2015, blz. 52-55). Het complex voorziet in de nabije toekomst een verdubbeling van de huidige geslaagde mix van kantoren, evenementen en horeca én werkt aan de integratie van een creatieve residentie. 360 architecten uit Gent staat in voor het ontwerp. De bouwaanvraag wordt dit voorjaar ingediend, de werken starten in principe dit najaar. Eind 2018 zou de uitbreiding moeten klaar zijn.

In totaal werden 28 laureaten uit 16 landen door de Europese Commissie en Europa Nostra gekozen uit 187 ingediende projecten. De Hoorn won in de categorie 'Instandhouding'. Burgers in de hele wereld kunnen nu online via vote.europanostra.org de winnaar van de Publieksprijs kiezen door te stemmen op de prijswinnende projecten uit hun eigen of een ander Europees land. De door de jury uitgekozen projecten zijn voortreffelijke voorbeelden van creativiteit, innovatie, duurzame ontwikkeling en maatschappelijke deelname in de erfgoedsector in heel Europa.

Madrid

De winnaars zullen worden geëerd tijdens een evenement dat op 24 mei 's avonds gezamenlijk door EU-commissaris Navracsics en Europa Nostra-president Plácido Domingo zal worden geleid in het historische Zarzuela Theater in Madrid. De ceremonie zal door zowat 1.000 mensen worden bijgewoond, onder wie beroepsmensen uit de erfgoedsector maar ook vrijwilligers en supporters uit heel Europa en hooggeplaatste vertegenwoordigers van Europese instellingen, het gastland en andere lidstaten. Die dag zullen ook de zeven 'Grand Prix'-winnaars (die ieder 10.000 ' ontvangen) en de winnaar van de Publieksprijs worden bekendgemaakt.

De laureaten zullen hun opmerkelijke erfgoedverrichtingen op 24 mei 's morgens reeds kunnen toelichten tijdens de Excellence Fair die plaatsvindt in het hoofdkwartier van het College van Architecten in Madrid. Ze zullen ook deelnemen aan de verschillende netwerkactiviteiten die deel uitmaken van het Europese Erfgoed Congres dat Europa Nostra van 22 tot 27 mei in dezelfde stad organiseert.

De brouwerij is een pareltje van industrieel erfgoed en werd in 1923 met veel zorg en detail ontworpen.

De voormalige brouwerij De Hoorn in Leuven, het centrum van de Belgische bierindustrie, is de bakermat van het beroemde bier Stella Artois. De brouwerij is een pareltje van industrieel erfgoed en werd in 1923 met veel zorg en detail ontworpen, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde, en ook het ontwerp van de draagstructuur is uitzonderlijk. Het geheel vormt een goed bewaard voorbeeld van dit type brouwerijen.

Toen de bierproductie in de jaren '70 en '80 van vorige eeuw verhuisde naar een nieuwe locatie kwam De Hoorn leeg te staan en in 1997 werd het gebouw beschermd als monument. In 2007, na meer dan twintig jaar leegstand, besloten zeven jonge Leuvense creatieve en culturele ondernemers om het gebouw te kopen en te transformeren tot een creatieve hub. Het geheel is vandaag een mooi voorbeeld van hoe een monument met enkele slimme toevoegingen een fraaie herbestemming kan krijgen, waardoor een nieuw gebruik mogelijk wordt.

'Dit sociale en privé-initiatief heeft een grote bijdrage geleverd aan het behoud van een belangrijk stuk industrieel erfgoed in Leuven en heeft een verlaten gebouw weer tot leven gewekt dankzij een uiterst creatief gebruik van ruimtes binnen het goed bewaarde historische weefsel. De nieuwe toevoegingen zijn goed geïntegreerd en respecteren de integriteit van het oorspronkelijke gebouw', verklaarde de jury.

Evenementenruimtes

Omdat de eigenaars ook de gebruikers zijn van het gebouw straalt het pand uit waar ze als organisatie zelf voor staan. De brouwerij is een innoverende, open ontmoetingsplaats waar kruisbestuiving, creativiteit en ondernemerschap centraal staan. Naast de kantoorruimtes voor creatieve ondernemers omvat het project evenementenruimtes in de historische brouwzalen en een Grand Café dat open is voor het publiek en werkt volgens de principes van sociale economie.

'Niet alleen de prachtige renovatie door 360 architecten uit Gent en de eigenaars is voorbeeldig, maar ook de manier waarop het publiek toegang heeft tot het gebouw via een 'heritage trail', de evenementen en het restaurant', aldus de jury.

'Industrieel erfgoed is wijdverspreid in Europa, maar wordt vaak over het hoofd gezien en vergeten. Met deze prijs willen we het baanbrekende werk bekronen dat geleverd werd door de eigenaars en de architect van De Hoorn. We hopen van harte dat het potentieel van een dergelijk gebouw om creativiteit aan te wakkeren en Europa's cultuur en erfgoed te versterken, erkend zal worden', besluit de jury in zijn eindrapport.

Europa Nostra

De Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs is door de Europese Commissie in 2002 gelanceerd en wordt sindsdien jaarlijks georganiseerd door Europa Nostra, de pan-Europese federatie van erfgoed-ngo's, die ook steun krijgt van een groot netwerk van publieke instanties, bedrijven en personen.

De prijs eert en bevordert de beste voorbeelden inzake erfgoedinstandhouding, onderzoek, management, vrijwilligers, opleiding en communicatie. Zodoende draagt de prijs bij tot een sterkere publieke waardering voor cultureel erfgoed als strategische hulpbron voor Europa's economie en gemeenschap. De prijs wordt financieel door het Creative Europe-programma van de Europese Unie ondersteund.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Torhout bouwt nieuw centraal politiekantoor Kouter

Torhout bouwt nieuw centraal politiekantoor Kouter

In de stad Torhout wordt door de lokale politie Kouter een nieuw politiegebouw met een honderdtal werkplekken gerealiseerd. Het ontwerp is van META architectuurbureau uit Antwerpen. Voor iedere stap in het ontwerpproces werd nauw samengewerkt[…]

13/05/2022 | Projectennieuwbouw
Herbestemming voor Sint-Albertuskerk in Mechelen

Herbestemming voor Sint-Albertuskerk in Mechelen

MAXXI in Rome gaat uitbreiden en wordt dubbel zo groot

MAXXI in Rome gaat uitbreiden en wordt dubbel zo groot

Nieuwbouw voor academie en harmonie van Nazareth

Nieuwbouw voor academie en harmonie van Nazareth

Meer artikels