Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De gevel van de toekomst

De gevel van de toekomst

Tijdens de jongste beurs Architect@work in Kortrijk Xpo presenteerde Cosentino de troeven van het ultracompacte oppervlak Dekton voor (geventileerde) gevelbekleding. Vanwege zijn technische eigenschappen kan Dekton perfect worden geïntegreerd via onzichtbare bevestigingen in roestvrij staal of aluminium. Op esthetisch vlak opent Dekton dan weer een nieuwe wereld van kleurenrijkdom.

Dekton blinkt uit in vorst- en uv-bestendigheid en heeft een lage absorptiegraad, een hoge mechanische weerstand, dimensionale stabiliteit en vuurvastheid. Zelfs constant watercontact vormt geen probleem. Daarom is het een ideaal materiaal voor de functionele en esthetische aankleding van gevels. Dat werd bevestigd door het European Technical Assessment (ETA) en het 1220-CPR-1459-certificaat voor CE-markering als bekleding voor geventileerde gevels.

Door zijn speciale eigenschappen kan Dekton perfect geïntegreerd worden in het geheel van een duurzame en energiebesparende bouwschil. Zo is bescherming tegen waterinfiltratie en thermische bruggen gegarandeerd d.m.v. een luchtkamer tussen de binnenste en buitenste bekledingslaag, die door convectie voor een microventilatie-effect zorgt. Het materiaal biedt tevens afdoende akoestische isolatie en bescherming van de draagmuur, net als een onzichtbare bevestiging via aan de rugzijde bevestigde plaatankers of door horizontale profielen die in de groeven van de randen zijn geïntegreerd.

Dekton is toepasbaar is verschillende kleuren. De meest witte afwerking is Zenith, een subtiel mat oppervlak opgebouwd uit een ultrafijne en uiterst compacte korrel. Sirius is een variant met leisteentextuur in een mat zwarte kleur. Hij voelt een tikkeltje ruwer aan maar heeft dezelfde eigenschappen als de andere Dektonkleuren. Aura heeft dan weer de charme van de marmerlook. Op een zachte, gebroken witte ondergrond tekenen zich scherp omlijnde aders af die doen denken aan natuurlijke marmers. Daarbij biedt deze kleur de mogelijkheid om een eindeloos symmetrisch patroon te creëren waarbij de nerven van de ene tegel in de andere overlopen en de aders aan elkaar gespiegeld kunnen worden in een zogenaamd 'openboekeffect'.

Het Dektonoppervlak bestaat uit een verfijnde mix van grondstoffen die ook gebruikt worden in de productie van glas, porselein en kwartsoppervlakken. Het oppervlak kan de vorm aannemen van ieder type materiaal, met een hoog kwaliteitsniveau. Het wordt vervaardigd in platen van groot formaat (320 cm x 144 cm) en minimumdiktes (0,8 cm, 1,2 cm en 2 cm) en heeft een aantal superieure technische eigenschappen.

De ontwikkeling van Dekton is het resultaat van een investering van 128 miljoen ' en 22.000 uren onderzoek en ontwikkelingen. De unieke kenmerken van Dekton zijn werkelijkheid geworden dankzij de Technology of Sinterized Particles (TSP) die exclusief ontwikkeld is door de onderzoeksafdeling van de Cosentino Group.

Het materiaal kreeg veel bekendheid toen architect en ontwerper Daniel Libeskind vorig jaar 'Beyond The Wall' creëerde, een spectaculair beeldhouwwerk dat wordt beschouwd als de eerste bouwkundige en designmijlpaal gemaakt van Dekton.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette