Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De essentie van circulair bouwen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
De essentie van circulair bouwen

De Avasara Academie in Pune (India), een ontwerp van Case Design. (Foto’s Ariel Huber - 2019, Lausanne)

© © Ariel Huber 2018

De tentoonstelling 'Case Design. The Craft of Collaboration' zoekt de grenzen op van de traditionele rol van de architect. Is hij of zij een dirigent die de juiste instrumenten samenbrengt of eerder een wandelende encyclopedie die van alle markten thuis is? De tentoonstelling is tot 19 januari 2020 te bezoeken in deSingel Antwerpen.

Na een opvallende aanwezigheid op de architectuurbiënnale in Venetië in 2018 en een tussenstop in het Zwitserse Lausanne, strijkt het Indiase Case Design neer in Antwerpen met een tentoonstelling over hun meest recente werk. Het bureau brengt één groot pleidooi voor meer samenwerking en empathie in de architectuur. Bovendien is de tentoonstelling een duidelijke oproep om op een meer authentieke manier aan circulair bouwen te doen, met lokale materialen en expertise als voornaamste bouwstenen.
 
'The Craft of Collaboration' vertelt het verhaal van collectieve betrokkenheid, het interactieve proces en het streven van Case Design om werk te produceren dat eenvoudig, mooi en functioneel is. De architecten geloven dat ongeacht de methode of het medium, de grootste vorm van duurzaamheid erin bestaat om werk van blijvende waarde te maken. 
 
 
Case Design brengt een diverse groep bouwers, ontwerpers, boeren, kunstenaars, vakmensen en ingenieurs samen die ervan overtuigd zijn dat samenwerking en empathie de kern vormen van elk goed project. Zo bouwen ze aan plaatsen van gastvrijheid, sociale interactie, reflectie, spel, ritueel en comfort.
 
'The Craft of Collaboration' toont dat architectuur een middel is en geen einddoel. Het bewijs zijn de talrijke maquettes, mock-ups, tekeningen en meubels die op de tentoonstelling te zien zijn. Ze zijn stuk voor stuk het resultaat van dialoog en het samenbrengen van verschillende expertises. De tentoonstelling is een productie van het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel Internationale Kunstcampus
 
 
Sam Barclay, de oprichter van het Indiase Case Design, geeft nederig toe niet alles te weten en vooral te bouwen op de kennis van anderen. “Ik beschouw mezelf als onderdeel van een jazz-improvisatieband waarbij elk instrument evenveel inbreng heeft in het creatieproces”, stelt hij.

Architectuur i.s.m.

In het kielzog van ‘Case Design. The Craft of Collaboration’ toont de gelijklopende tentoonstelling ‘Architectuur i.s.m.’ recente realisaties uit Vlaanderen en Brussel waarbij het sociale engagement van de gebruiker of de opdrachtgever cruciaal is voor het ontwerp. Centraal in de tentoonstelling staan mensen of organisaties die op een specifieke plaats een verbinding maken tussen verschillende groepen in de samenleving. Deze tentoonstelling is te bezoeken in deSingel tot 24 november.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

De burgemeesters van Brussel en Elsene hebben de architectenbureaus B-architecten en OSAR aangesteld voor de bouw van het gebouw van De Ligne. De kosten van het hele project worden begroot op 152 miljoen €, waarvan iets meer dan 33 miljoen[…]

19/10/2021 | BrusselProjecten
Gent reikt zijn eerste Architectuur Prijs uit

Gent reikt zijn eerste Architectuur Prijs uit

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

Meer artikels