Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De energiesector in transitie

Gerelateerde onderwerpen :

,
De energiesector in transitie

Op dit ogenblik is de meest brandende maar ook één van de meest polariserende discussies ongetwijfeld de noodzaak tot transitie van onze energiesector.

De impact van deze transitie zal immers zwaar wegen op de concurrentiële slagkracht van onze industriële ondernemingen in Vlaanderen en op het investeringsbeleid in hernieuwbare energie van binnen- en buitenlandse ondernemingen.

Hebben we een oplossing die de tewerkstelling, de levensstandaard en dus de welvaart van de komende generaties in stand kan houden, op een betaalbare, duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier?

De uitdagingen op technologisch gebied zijn gigantisch en vele alternatieven voor hernieuwbare energie komen nauwelijks aan bod in de media. Op het colloquium zullen drie pertinente en veelal onderbelichte thema’s door een panel van internationaal gerenommeerde experten worden toegelicht.

 

PROGRAMMA

19.00 – 19.30 u: Ontvangst
19.30 – 19.40 u: Welkom door de heer Kurt Moons, voorzitter Pro Flandria
19.40 – 19.50 u: Inleiding door de heer Guido Camps, gewezen directeur van de CREG
19.50 – 20.10 u: Voordracht “Hernieuwbare energiebeleid bij marktleider China” door de heer Juha Ven, CEO HuiYin Ltd, China
20.15 – 20.35 u: Voordracht: “Opslagmogelijkheden: ontwikkelingen en uitdagingen” door Dr. Jeroen Büscher, productmanager Elektrische Opslag EnergyVille, Genk
20.40 – 21.00 u: Voordracht: “Kernenergie vandaag en morgen” door Prof. Dr. Eric van Walle, directeur-generaal SCK Mol
21.00 – 21.10 u: Eindbeschouwingen door de heer Guido Camps, voorzitter colloquium
21.10 – 21.25 u: Afsluiting door de heer Paul Kumpen, voorzitter VOKA
21.30 – 23.00 u: Receptie en netwerking (einde: 23 u)

 

PRAKTISCH

19 april 2018 om 19 u, promotiezaal van de KU Leuven, Naamsestraat 22, 3000 Leuven.
Inschrijven kan door storting van € 50 op het rekeningnummer BE85 9730 7806 2806 van Pro Flandria met de vermelding “Energie” en de naam van de in te schrijven persoon.

 

THEMA’ S

Hernieuwbare energiebeleid bij marktleider China — De heer Juha Ven, Master Ingenieurswetenschappen, Ceo HuiYin Ltd. (China)

De technologie voor toekomstige energie zal de duurzame, hernieuwbare energiebronnen (zon, wind en aardwarmte) moeten valoriseren. Op wereldvlak wordt de transitie van traditionele naar hernieuwbare energievoorziening thans gedomineerd door China. Wat kunnen we leren van de marktleider China en hoe passen we dit toe in Vlaanderen?
De Vlaming Juha Ven is reeds twee decennia actief in China en is er bijzonder succesvol in de hernieuwbare energiesector. Hij is eigenaar en CEO van HuiYin Limited en winnaar van prestigieuze prijzen voor zijn bijdrage aan de hernieuwbare energietechnologie aldaar.

 

Opslagmogelijkheden: ontwikkelingen en uitdagingen — Dr. Jeroen Büscher, Dr. Fysica, productmanager elektrische opslag, verbonden aan het onderzoekscentrum EnergyVille in Genk

Welke ook de oplossing is voor de energiewereld in transitie, bevoorradingszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid van de energievoorziening zullen hand in hand moeten gaan. Energieopslag is meer en meer een stukje van de puzzel dat hieraan bijdraagt: waar, wanneer en hoe kan energieopslag precies die rol vervullen? Wat is de huidige situatie, wat zijn de bestaande opslagtechnologieën en wat brengt ons de toekomst op basis van de ingezette trends?
Jeroen Büscher is sinds 2016 product manager en activiteitenleider binnen het thema elektrische opslag van de energietechnologie unit van VITO, partner van KU Leuven, IMEC en U Hasselt binnen EnergyVille. Na zijn doctoraat in de experimentele kernfysica maakte hij de overstap naar de energiesector. Aan de KU Leuven begeleidde hij onderzoek rond hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en slimme energienetten. In de periode van 2011 tot 2016 was hij ook coördinator van een aantal themagroepen binnen Smart Grids Flanders.

 

Kernenergie vandaag en morgen — Prof. Dr. Eric van Walle, hoogleraar kernfysica, directeur-generaal van het SCK in Mol

Kernenergie als bron van elektriciteit staat momenteel centraal in het maatschappelijk debat in België. Zonder de huidige politieke beslissing van kernuitstap te betwisten worden een aantal elementen in kaart gebracht die wereldwijde trends aangeven. Daarnaast heeft kernenergie tal van toepassingen die minder bekend zijn, maar een cruciale rol spelen in ons dagelijks leven van vandaag en morgen: een introductie.
Eric van Walle behaalde een doctoraat in kernfysica van de KU Leuven en was nadien ‘research associate’ aan Princeton University. Hij is deeltijds professor kernfysica (nucleaire materiaalkunde) aan de KU Leuven en zijn expertise is de veiligheid van de kuipen van kernreactoren. Hij is sedert 2006 directeur-generaal van het SCK (Studiecentrum voor Kernenergie) en is een internationaal gewaardeerd deskundige.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

Wie wint de volgende Belgian Construction Award?

Wie wint de volgende Belgian Construction Award?

Steeds meer bouwbedrijven wijken af van de collectieve bouwvakantie

Steeds meer bouwbedrijven wijken af van de collectieve bouwvakantie

WTCB, Constructiv en FeMa bundelen de krachten

WTCB, Constructiv en FeMa bundelen de krachten

Meer artikels