Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De chocoladefabriek in Tongeren

Gerelateerde onderwerpen :

De chocoladefabriek in Tongeren

In Nerum, een deelgemeente van Tongeren, staat de voormalige chocoladefabriek van de familie Rosmeulen, een industrieel icoon dat vanaf 2016 herleeft als woonproject. In afwachting van de eerste bouwvakkers krijgt de chocoladefabriek een tijdelijke bestemming. Tot eind dit jaar kunnen creatieve mensen gratis gebruik maken van de 18.000 m² grote site. Ook voor de bezoekers van de Open Monumentendag gaan op 13 september de deuren open.

De indrukwekkende fabriekssite wordt gekenmerkt door een al even imposant glasraam boven de art-nouveau toegangsdeur. Nog veel meer dan een site die een rijke geschiedenis laat vermoeden, is dit een locatie die gigantische toekomstmogelijkheden biedt. De fabriek vertoont na honderd jaar nog steeds sporen van de ingenieuze systemen die destijds het arbeiderscomfort bevorderden, maar zal ook de komende jaren nog vaak in het nieuws komen.

De indrukwekkende maar nu nog kale ruimtes worden binnen enkele jaren immers herschapen in stijlvolle woonruimtes. Dat zal gebeuren volgens de originele, honderd jaar oude fabrieksontwerpen. Deze chocoladefabriek was het eerste pand in België dat werd gebouwd met gewapend beton. Dankzij een eigen elektriciteitscentrale werden de fabriekshallen al jaren eerder van elektriciteit voorzien dan het dorp zelf. Die vooruitstrevende ideeën kwamen uit het hoofd van Jean-Louis Rosmeulen, die in 1909 de intrigerende fabriekshallen optrok die jarenlang zouden worden gebruikt voor chocolade- en peperkoekproductie.

In afwachting van de verbouwing van dit waardevolle stukje Vlaamse geschiedenis werd de site sinds deze zomer bijna letterlijk teruggegeven aan het volk. Elke organisator van een evenement dat creativiteit of animo uitdraagt, mag er kosteloos zijn of haar ding doen. Net daarom wordt deze site nu al bestempeld als één van de toppers van de Open Monumentendag. Hoe vaak krijg je immers de kans om gezellig iets te drinken in een bar die staat opgesteld in een enorm verlaten fabrieksgebouw of om een oldtimertentoonstelling te bezoeken op een meer dan honderd jaar oude site'

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

Meer artikels