Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De bouw maakt van een huis een thuis

Gerelateerde onderwerpen :

De bouw maakt van een huis een thuis

Aedificas Foundation bekroont sociaal engagement bouwbedrijven

De Aedificas Foundation, een initiatief van de Confederatie Bouw, heeft op vrijdagnamiddag 25 november voor de vierde keer reeds haar jaarlijkse Aedificas Foundation Prijs uitgereikt. De stichting wil bouwbedrijven steunen die samen met non-profitorganisaties kwetsbare groepen opnieuw integreren in de maatschappij. De vier laureaten ontvingen elk 5.000 € om hun project voort uit te werken. “Een dak boven je hoofd kan ervoor zorgen dat je je ergens thuis voelt”, opperde Jacques De Meester, voorzitter van de stichting.

Wie aan de bouw denkt, denkt in eerste instantie aan gebouwen die ons dagelijks omringen en aan indrukwekkende machines of moderne technologieën. Minder bekend is het engagement van deze sector voor een sociaal leefbare maatschappij, waarbij hij ook figuurlijk aan de samenleving bouwt door goede doelen te steunen.

Om die bedrijven en projecten hun verdiende bekendheid te geven, richtte de Confederatie Bouw de Aedificas Foundation op. De stichting focust op opleiding en huisvesting, twee thema’s die de bouw nauw aan het hart liggen. Voor deze editie ging de Confederatie Bouw opnieuw op zoek naar non-profitinitiatieven voor een betere sociale huisvesting in de breedste zin van het woord.

“Voor vele mensen is een dak boven je hoofd vanzelfsprekend, maar niet voor kwetsbare kansengroepen. Waar ze er in de eerste plaats onderdak vinden, vinden ze er vervolgens een thuis. Dit zorgt voor verbondenheid en solidariteit. Sommigen gaan er zelfs opnieuw hun plaats in de maatschappij door vinden. Ze worden sociaal geactiveerd. Doordat de bouw dicht bij de mensen staat, is het zijn plicht om hieraan mee te werken”, vatte Jacques De Meester het belang van huisvesting en daarmee ook het nut van deze uitreiking samen.

Winnende projecten

De vier laureaatbouwbedrijven en projecten voor deze editie waren Durabrik & Mathieu Gijbels/Free Clinic, Bajart/La Sapinette, Jacques Delens/Poverello en Socogetra/Chèvrefeuille. Bij de beoordeling keek de jury naar de omvang van het project, de impact voor de kansengroepen en de mate waarin het hele bedrijf hierbij betrokken was. Vooral dat laatste is belangrijk, benadrukte Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Niet het geven van een financiële bijdrage is wat de Aedificas Foundation wil promoten, maar wel de inzet, de actieve bijdrage en de dienstbaarheid van de ene mens naar de andere in de vorm van het bedrijfsmecenaat”, stelde hij.

De Confederatie Bouw bedankte alle deelnemende bouwbedrijven uitdrukkelijk voor hun inzet en engagement om betere leefomstandigheden te voorzien voor kwetsbare minderheidsgroepen. Ze hoopt met haar Aedificas Foundation het bedrijfsmecenaat in de bouw voort te steunen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Xthermo publiceert brochure brandveiligheid buitengevels

Xthermo publiceert brochure brandveiligheid buitengevels

Zuhal Demir komt naar de Vlariodag

Zuhal Demir komt naar de Vlariodag

Recordaantal bezoekers voor Matexpo

Recordaantal bezoekers voor Matexpo

Meer artikels