Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Belgische droom van een Amerikaanse stad

Gerelateerde onderwerpen :

De Belgische droom van een Amerikaanse stad

In het Atomium in Brussel kan je nog tot 10 april 2016 een bezoek brengen aan 'Modernika. Belgische droom van een Amerikaanse stad', een tentoonstelling over de architectuur in België na 1945. De Martini-toren in Brussel, opgevat als een 'stad in de stad', en de BP-toren in Antwerpen met zijn hangende gevel zijn slechts twee opvallende voorbeelden die de manier weerspiegelen waarop de Belgische droom van een Amerikaanse stad zich heeft vertaald.

De tentoonstelling Modernika stelt een (her)ontdekking voor van de modernistische architectuur en de Internationale Stijl. Vertrekkend van de mythische Expo 58, die bijdroeg tot de verspreiding van de 'American way of life' in België, toont de tentoonstelling hoe de Amerikaanse droom hier zijn neerslag vond.

De tentoonstelling is opgebouwd rond thema's zoals de verticale stad, de alomtegenwoordige auto, de privé-woningen en de voorstad met haar kleine villa's, het geprefabriceerde huis, de sociale huisvesting, de ultieme 'American dream', ...

Het Rijksadministratief Centrum, de Hilton-, Martini- en Prévoyance Sociale-toren, de gebouwen van D'Ieteren, de Modelwijk en Ieder Zijn Huis, de Glaverbel-kantoren en de Manhattan-wijk in Brussel, de BP-toren en het administratief centrum van de stad Antwerpen of de huizen van Albert Bontridder zijn voorbeelden die deze thema's illustreren.

Modernika wil de rijkdom van de architectuur vanaf Expo 58 tot de jaren '80 van vorige eeuw in het licht stellen. Hoewel ze vaak verguisd is omdat ze geassocieerd wordt met de sloop van oude wijken en met ingrijpende stedenbouwkundige werken kende deze architectuur ook haar hoogtepunten. Ongeziene vormen en plastische research, recordhoogtes en opmerkelijke technische krachttoeren kenmerken deze Amerikaanse architectuur in ons land. Modernika streeft naar een genuanceerde kijk op dit recente erfgoed, dat blijk geeft van optimisme, een progressieve ideologie en enthousiasme over de technische vooruitgang.

Tijdens een begeleide interactieve tentoonstelling kunnen ook kinderen vanaf 6 jaar tot 13 jaar ontdekken hoe de stad veranderde na de Tweede Wereldoorlog. Ze zien er voorbeelden van wolkenkrabbers met zwevende gevels of gebouwen die hoogterecords breken en faciliteiten voor de auto tonen wat de Belgische droom was van een Amerikaanse stad.

Spelletjes maken hen op een leuke manier vertrouwd met de vormen van architectuur van die tijd. Aan het einde van het bezoek nemen de kinderen deel aan een knutselworkshop en maken ze een model van wolkenkrabbers. Met behulp van de voorbeelden in de tentoonstelling laten ze hun verbeelding de vrije loop, snijden ze vormen uit karton geven ze hun ontwerp kleur. Elk kind kruipt als het ware in de huid van een architect. Een workshop in dit kinderatelier duurt drie uren.

De tentoonstelling is tot 10 april elke dag open van 10 tot 18 u. op de niveaus 3, 4 en 5 van het Atomium. Ze is gelinkt aan een bezoek aan het Atomium; je hoeft er niet extra voor te betalen. Modernika is het resultaat van een samenwerking tussen de afdeling Tentoonstellingen van het Atomium (Arnaud Bozzini), het Architectuurfonds (Anne-Marie Pirlot en Lauréline Tissot), mandragore#scenography (Michel Bries), en het grafische bureau Sign* (Franck Sarfati).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerper gezocht voor reeks luifelconstructies

Ontwerper gezocht voor reeks luifelconstructies

Zorgproject in Kortrijk wint New European Bauhaus Prize

Zorgproject in Kortrijk wint New European Bauhaus Prize

Meer artikels