Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Ark laat senioren levensbestendig wonen in Tweewaters

De Ark laat senioren levensbestendig wonen in Tweewaters

De Leuvense schepenen Bieke Verlinden, Dirk Vansina en Carl Devlies openden samen met Hans Coomans, projectleider van Aannemingen Janssen, en Lieven Baert van T4Q (vanaf l.) officieel dit reeds bewoonde project.

Welgeteld 39 ruime woongelegenheden omvat residentie De Ark in de Leuvense stadswijk Tweewaters, die eerste schepen Carl Devlies en directeur Operations van exploitatiepartner Time for Quality (T4Q) Lieven Baert op donderdag 22 maart officieel openden. Het project omvat  de eerste alleenstaande comfortabele assistentiewoningen, die dus niet gelinkt zijn aan een rvt-instelling op de woonmarkt, in de Vlaams-Brabantse hoofdstad.

 De Ark, een realisatie van grondeigenaar Ertzberg, werd tussen februari 2015 en oktober 2017 gebouwd in Tweewaters, de nieuwe stadswijk tussen de Vaartkom en de Dijle waar AB InBev tot enkele jaren geleden nog bier brouwde. De wijk is maximaal autovrij ingericht en liefst 70% is open en publiek domein, opgefleurd en verlucht door parken en pleinen. Aannemingen Janssen nv uit Geel trad voor dit project op als “gedelegeerd bouwheer” in de formule van opstalnemer/aannemer. De plannen werden getekend door Stéphane Beel Architects uit Gent. Daarnaast werkten de studiebureaus R. Boydens (technieken), BAS (stabiliteit) en Bas Smets/Antea (omgeving) mee aan dit project.

De residentie, die een nuttige oppervlakte van 4.500 m² beslaat, wordt al sinds 15 november vorig jaar bewoond. Ze mag pronken met een Breeam Outstanding-certificaat, beschikt met Bringme Home over een eigen slim postkantoor en bezit een slimme sorteerstraat voor de scheiding van gewoon huisvuil tot e-waste. Andere troeven zijn de nummerplaatdetectie voor het openen van de garagepoort, het stadsverwarmingsnet en de basisinfrastructuur voor groene oplaadpunten voor elektrische fietsen en wagens. Het complex haalt een E60-peil en een K27-waarde, bezit een groendak en biedt verschillende gemeenschaps- en andere functies aan zoals een fitness, een (buurt)restaurant en een kinderkribbe met private tuin. Ook een bar met lounge, een kiné, een wasserette en een ondergrondse parking behoren tot dit all-in-concept.

“Wie op tijd intrekt in residentie De Ark hoeft nog slechts eenmaal in plaats van twee keer te verhuizen”, weet Lieven Baert.

De Ark beantwoordt aan de huidige strenge bouw- en exploitatienormen voor erkende assistentiewoningen. Dienstverlener Time for Quality (T4Q), gespecialiseerd in woonprojecten met diensten voor senioren, neemt de uitbating op zich. “We leggen de klemtoon op beleving, wat zich vertaalt in onze concepten voor wonen, lifestyle, dienstverlening en gezondheid. Zo zijn we reeds enkele maanden geleden in al onze residenties gestart met wekelijkse bewegingssessies onder begeleiding van een physical coach. We beheren onze residenties volgens het principe van levensbestendig wonen, waarbij we zorg- en dienstverlening op maat aanbieden, aangepast aan de behoeften van de resident”, verklaart Lieven Baert.

Hij legt uit dat T4Q een beheerder is van “stand alone” groepen van assistentiewoningen die momenteel een portefeuille van negen residenties en 638 assistentiewoningen heeft en voor 2018 een groei naar meer dan 780 assistentiewoningen in heel Vlaanderen voorziet. “Wonen, in principe vanaf 65-jarige leeftijd, is voor ons de basis en als er een zorgvraag is, kunnen we die in principe oplossen. In Vlaanderen verhuizen mensen vaak een eerste keer kort na hun pensionering naar de stad en een tweede maal rond hun 85ste naar een rvt-instelling; wie op tijd gebruik maakt van onze formule hoeft daarentegen slechts eenmaal te verhuizen en geniet meteen zonder zorgen van zijn pensioen. Assistentiewoningen van TQ4 combineren bovendien de vrijheid en zelfstandigheid van een eigen woning met de mogelijkheid om een beroep te doen op dienstverlening. Ze garanderen een blijvend optimaal comfort, zodat verhuizen overbodig wordt. Onze diensten bieden een uitgebreide kwalitatieve basisdienstverlening vervat in de dagprijs naast een uitgebreid pakket aan extra services; gepersonaliseerde formules volledig aangepast aan de wensen van de bewoners zijn mogelijk. Ook aan lifestyle wordt gedacht met eventmanagement en fitnessformules evenals aan de gezondheid van de bewoners met zorg aan huis, permanentie, een noodoproepsysteem (enkel bij noodsituaties) en crisis- en overbruggingszorg waarbij problemen dezelfde dag worden opgelost”, signaleert de directeur Operations van T4Q.

Lees verder onder het tekstkader.

Belangrijkste leveranciers en onderaannemers

- Grondwerken: Godts bvba uit Holsbeek
- Stalen damwanden: Soiltech uit Oostende
- Paalfunderingen: CVR nv uit Beringen
- Bronbemaling: Smet Group uit Dessel
- Elektrische installatie: EG elec nv uit Turnhout
- Aluminium buitenschrijnwerk: Couwenberg & Schellens uit Weelde
- Soepele dakbedekkingen: Adidak uit Herenthout
- Gyproc wanden en plafonds: Baens Afwerking uit Kinrooi
- Gevelbepleistering/tegels: Hobe Belgie nv uit Houthalen
- Pleisterwerken: Surinx Jos uit Bilzen
- Vloer- en tegelwerken: JC Concept uit Scherpenheuvel
- Gespoten dakbedekking: Kimmenade uit Opglabbeek

Physical coach

De senioren wonen in een luxueuze en comfortabele omgeving, aangepast aan hun huidige en toekomstige noden en met alles bij de hand. Hun veiligheid wordt verzekerd door een veiligheidsplan en het vermelde noodoproepsysteem. T4Q beschikt tevens over een fitnesszaal waar de senioren eenmaal per week worden begeleid door een physical coach die ’s avonds werkt met topsporters en plant voor hen evenementen binnen en buiten de residentie en socioculturele activiteiten. Ook als een zorgvraag aanwezig is of wanneer hun zorgbehoefte toeneemt, kunnen de senioren normaliter te allen tijde in hun appartement blijven wonen. Er is slechts één grens: dementie.

“Onze bijkomende diensten laten de bewoners toe om de dienstverlening af te stemmen op hun persoonlijke wensen. We komen tegemoet aan al hun vragen over maaltijden, huishoudelijke diensten (poetsen, een boodschappendienst, een technische dienst, een was- en strijkdienst, vervoer, …), verpleging, manicure, pedicure, kiné, een kapper en een huisvuilservice”, licht Lieven Baert toe.

De Ark organiseerde op 23 en 24 maart kijkdagen en stelt zich tevens eenmaal per week tijdens een kijkdag open voor het publiek. Ook een workshop met Sofie Dumont voor de bewoners en later dit jaar een diner voor de residenten en de buurtbewoners staan op het menu. T4Q besteedt eveneens veel aandacht aan social media en informatie op websites (Facebookcampagne – Google, www.residentiedeark.be en www.t4q.be, Woonzorgweb en Inforegio), lokale televisie en regionale en lokale publiciteit.

 “Senior woonadviseur Günther Geeraerts is de spilfiguur, het centrale aanspreekpunt en de vertrouwenspersoon van de huurders in deze residentie. Als directeur van De Ark wordt hij bijgestaan door de inwonende woonassistent en het manusje-van-alles Danny Van Horebeek. Samen organiseren en/of coördineren zij alle diensten die worden aangeboden en evalueren en beantwoorden ze samen met de bewoners de noden en eventuele zorgvragen. Ze scheppen vertrouwen en zekerheid en staan borg voor een veilige omgeving, een vriendelijk onthaal, de begeleiding van nieuwe residenten en de organisatie en coördinatie van activiteiten en diensten. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de verhuur in De Ark. Dirk Hemelsoet is verantwoordelijk voor de eigenaarscontacten. En Patrick Goddeau is de go-between met de syndicus en moet de technische problemen oplossen”, stelt Lieven Baert het exploitatieteam van TQ4 voor.

Remedie tegen de eenzaamheid

De Leuvense schepen van Financiën en Ruimtelijke Ordening Carl Devlies noemt het concept van De Ark de ideale formule voor mensen die zelfstandig willen blijven wonen in een collectieve omgeving. “Het aantal senioren neemt steeds toe - tegen 2020-’25 bestaat 25% van onze samenleving uit 65-plussers - en deze mensen zorgen voor nieuwe behoeften. Hierbij zijn niet alleen bakstenen en zorg belangrijk, maar ook de strijd tegen de eenzaamheid. Hiervoor biedt De Ark een goede oplossing met zijn comfortabele wooneenheden waarin men op een aangename manier kan verblijven en nauwe contacten kan blijven onderhouden met de medebewoners, familie en de buurt. Senioren kunnen hier zelfstandig leven en toch een rijk sociaal leven ontplooien in een wijk in volle ontwikkeling”, stelt hij.

Hij wijst er tevens op dat De Ark een onderdeel vormt van de Vaartkom, één van de grootste ontwikkelingsgebieden in Vlaanderen. Hierin onderscheidt hij vier componenten. “In het noordelijke gedeelte richting Wilsele zijn de laatste bouwvergunningen afgeleverd en zal alles binnen twee jaar gerealiseerd zijn. In het westelijke deel zijn in 2017 het Sluispark en begin dit jaar De Smidse geopend; ViRiX is hier actief en er zijn vergunningen afgeleverd voor bijkomende gebouwen. In het oostelijke part werd aan Ertzberg recent een bouwvergunning afgeleverd voor de brandweerkazerne en aan AG Real Estate voor de zijde aan de Montfortanenkerk. In het zuidelijke gedeelte ten slotte aan de Van Monsstraat met o.a. de parking in de Minckelersstraat is een zeer groot project in voorbereiding waarvoor waarschijnlijk nog dit jaar een bouwaanvraag zal ingediend worden. De ontwikkeling van dit ganse gebied gebeurt overigens sneller dan het stadsbestuur had voorzien. En dan zijn er nog de Silo’s, waarboven drie of vier extra verdiepingen voorzien zijn met net onder deze bovenbouw een stadsbalkon of bovenstedelijk terras van waar de aanwezigen een spectaculair zicht zullen hebben op de stad”, stelt de schepen in het vooruitzicht.

De Silo’s van de voormalige Stella Artoissite zullen plaats bieden aan commerciële benedenruimtes, kantoren en woningen. Ook een hotel en een kwaliteitsrestaurant met een panoramisch 360°-zicht op de stad zijn in deze nieuwe Leuvense landmark, die tegelijk zal uitkijken op de stad en vanuit deze stad duidelijk zal worden gezien, ingepland. Met hun nieuwe bovenbouw zullen ze ongetwijfeld de skyline van Tweewaters en de Vaartkom bepalen en uitgroeien tot een nieuw icoon van de bierstad.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels