Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dbfm-opdracht voor scholenbouw in Gent

Gerelateerde onderwerpen :

Dbfm-opdracht voor scholenbouw in Gent

© ©Aliaksei Lasevich - stock.adobe.com

De komende jaren investeert de stad Gent in de bouw van nieuwe scholen. Voor de realisatie van een school aan de Koningin Fabiolalaan en een andere school op het Henry Storyplein wordt de zoektocht gelanceerd naar een private partner die het ontwerp, de bouw, de financiering én het onderhoud wil leveren. Tegelijkertijd wordt aan deze partner ook gevraagd om een derde school via deze alternatieve financiering te realiseren in Ninove. Stadsontwikkelingsbedrijf sogent begeleidt de opdracht.

De grootschalige inhaalbeweging inzake schoolinfrastructuur via alternatieve financiering, beter bekend onder de naam dbfm (design, build, finance en maintain) werd door Vlaanderen in gang gezet. Het programma houdt in dat het ontwerp, de bouw, de financiering en het technische onderhoud van een schoolgebouw door een private partner worden gedragen voor een periode van dertig jaar.

Die private partner bestaat uit een team van onder andere een aannemer bouw, een aannemer onderhoud, een architect en eventueel een externe investeerder. Voor die inspanningen ontvangt de private partner een jaarlijkse vergoeding, betaald door de stad (aangevuld met subsidies van AGIOn, het Agentschap voor infrastructuur in het onderwijs). Na de periode van dertig jaar wordt de schoolinfrastructuur eigendom van de stad.

Om die scholenbouw een duwtje in de rug te geven, neemt de stad Gent samen met de stad Ninove deel aan het dbfm-programma van de Vlaamse overheid. Deze alternatieve vorm van financiering zal leiden tot de bouw van drie nieuwe gebouwen, waarvan één in Ninove en twee in Gent: één stadsgebouw met basisschool, een crèche, een buitenschoolse kinderopvang en jeugdlokalen langs de Koningin Fabiolalaan en één stadsgebouw met basisschool, internaat en ruimtes voor jeugdwerking op het Henri Storyplein in Steenakker.

Sogent begeleidt deze procedure die moet leiden tot het vinden van één private partner voor de cluster van drie scholen. Voor de eerste stap, de selectiefase, werd een mandaat gegeven aan AGIOn. In deze fase kunnen private partners die geïnteresseerd zijn zich kandidaat stellen. AGIOn zal uit die kandidaten maximum vijf teams selecteren die kunnen doorgaan naar de volgende fase. Deze teams maken op basis van het programma van eisen voor elke school een eerste ontwerp op. Deze voorstellen zullen tijdens fase twee beoordeeld worden door een commissie.

Private partners die geïnteresseerd zijn, kunnen zich vanaf nu kandidaat stellen. AGIOn treedt in deze fase op als aanbestedende overheid en publiceerde de leidraad via e-Notification en via Tenders Electronic Daily. Kandidaturen kunnen tot 9 september worden ingediend.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

De Regie der Gebouwen heeft vier consortia geselecteerd die nu concrete voorstellen voor de bouw van de toekomstige gevangenis van Vresse-Sur-Semois kunnen uitwerken. Zij kregen zopas het performantiebestek overhandigd, evenals de andere[…]

Dijledal Leuven voltooit renovatie woonblok in Waterleidingstraat

Dijledal Leuven voltooit renovatie woonblok in Waterleidingstraat

Vier kandidaat-bouwers voor gevangenis Leopoldsburg

Vier kandidaat-bouwers voor gevangenis Leopoldsburg

Antwerpse woonzorgcampus wordt hotel

Antwerpse woonzorgcampus wordt hotel

Meer artikels