Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

(c) Thomas & Piron

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week komen de antwoorden op onze vijf vragen van François Piron, CEO van Thomas & Piron.
Welke nieuwe technologie zal volgens u de komende jaren de grootste invloed hebben op uw bedrijf?
François Piron: Voor Thomas & Piron zijn dat voornamelijk artificiële intelligentie en virtuele realiteit, allebei op basis van BIM. BIM (Building Information Modeling), dat speciaal voor onze sector werd ontwikkeld, helpt ons om meer structuur in onze plannen te krijgen en deze leesbaarder te maken. BIM kan worden vergeleken met een virtuele maquette en is nuttig vanaf het ontwerp tot de uitvoering.
Dit wil zeggen dat door de plannen in BIM te integreren, onze architecten, ingenieurs en werfleiders over exact dezelfde informatie beschikken, telkens met andere filters naargelang hun behoeften. Voordien had iedereen zijn eigen plannen, wat voor een veel grotere foutmarge zorgde. BIM heeft dus een positief effect op het werk van iedereen bij Thomas & Piron. Bovendien stelt het ons in staat om de digitale plannen aan onze klanten te tonen, zodat zij zich een beeld kunnen vormen van hun toekomstige woning.
 
Welk beroep in de bouw moeten toekomstige generaties vandaag op school kiezen om een carrière in de bouw te garanderen?
F.P.:
Je kan je niet concentreren op één specifiek vak, eigenlijk zijn ze allemaal essentieel. Wanneer we aan de bouw denken, denken we misschien te snel aan jobs op de werf zelf, maar er is nog zoveel meer. Er is ook de administratie, de verkoop, de logistiek en de IT. Al deze jobs zijn zeer vooruitstrevend en bieden goede carrièrevooruitzichten.
Opleiding en loopbaanontwikkeling zijn een belangrijke basis voor jobs waar er veel ‘handarbeid’ bij komt kijken, maar helaas is er een tekort aan deze jobs.
 
Bedreigt dit tekort uw sector?
F.P.:
Ik zou zelfs zeggen dat dit tekort aan arbeidskrachten de grootste bedreiging voor onze sector is. Onze sector, de bouwsector, doet het erg goed. Niet alleen zijn er steeds meer bouwprojecten, maar ook factoren zoals de Green Deal, energierenovaties en het economische herstel zorgen voor duurzame investeringen in de bouw op lange termijn. 
Het probleem is dat de beschikbare, geschoolde arbeidskrachten, die nodig zijn om de werkdruk aan te kunnen, grotendeels ontoereikend zijn en dat de groei van de sector hierdoor afremt. Alleen al bij Thomas & Piron hebben wij meer dan 120 openstaande functies waarvoor we maar zeer moeilijk gekwalificeerde en gemotiveerde kandidaten vinden.
Om dit te verhelpen, proberen wij de bouwsector een goede reputatie te geven voor de toekomstige generaties en voorzien wij uiteraard opleidingen voor de ‘manuele’ beroepen die wij aanbieden.
 
Wat heeft de covid-crisis u geleerd over uw bedrijf?
F.P.:
De covid-crisis heeft een essentieel punt aan het licht gebracht: de solidariteit van de medewerkers ten opzichte van hun bedrijf! Het was de veerkracht van onze teams die Thomas & Piron in staat stelde om als eerste fabrikant zijn activiteiten te hervatten en oplossingen voor de sector aan te bieden. Iets waar ons bedrijf uitermate trots op is.
 
Bouwen we altijd voor de eeuwigheid of hebben constructies een houdbaarheidsdatum?
F.P.
: Vandaag bouwen we aan "flexibiliteit in gebruik". Dit wil zeggen dat de gebouwen van vandaag zijn ontworpen om ‘herbruikt’ te worden Als we vandaag een kantoorgebouw bouwen, zullen we het project ontwikkelen met het gebruik van de komende jaren in ons achterhoofd. Zo passen we bv. de leidingen, de plafondhoogten, enz. aan, omdat de materialen van vandaag duurzamer zijn dan die van gisteren.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

In Waregem hebben burgemeester Kurt Vanryckeghem en een vertegenwoordiging van het schepencollege samen met directeur Bart Verschelde van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en de projectontwikkelaars Steenoven en Eribo, de[…]

Oude schoolgebouwen in Lier veranderen in nieuwe woonbuurt

Oude schoolgebouwen in Lier veranderen in nieuwe woonbuurt

Durabrik steunt Baby-Nest

Durabrik steunt Baby-Nest

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Meer artikels