Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dakrestauratie voor Hof ter Laken in Booischot

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Dakrestauratie voor Hof ter Laken in Booischot

Foto's: (c) Stichting Kempens Landschap

De Stichting Kempens Landschap en de gemeente Heist-op-den-Berg laten het dak restaureren van het als monument beschermde kasteel van Hof ter Laken in de deelgemeente Booischot. Dit gebeurt in afwachting van een latere totaalrestauratie. De voorbereidingen om het indrukwekkende dak te herstellen zijn reeds begonnen.
Het Kasteeldomein Hof ter Laken bevindt zich langs de meanderende Grote Nete in Booischot. De geschiedenis ervan gaat terug tot de twaalfde eeuw. In het park van 30 hectare pronken een kasteel in neo-Vlaamse renaissancestijl, een boswachterswoning, een remise en een boskapel.
 
Sinds de aankoop en openstelling van het park in 2018 door Kempens Landschap en de gemeente Heist-op-den-Berg hebben al heel wat buurtbewoners en natuur- en erfgoedliefhebbers de weg naar deze mooie plek gevonden.
 
De groene long die Hof ter Laken is, wordt door jong en oud zeer sterk gewaardeerd als plek om zowel dichtbij huis als op daguitstap te ontspannen. De voorbije jaren is dan ook hard gewerkt aan het beheer van het park en aan de plannen voor een nieuwe toekomst.
 
Eerste stap
 
“De beschermde gebouwen op het domein verdienen een grondige restauratie en een nieuwe invulling. Er gebeurden reeds de nodige onderzoeken en er werd een architectenbureau aangesteld. Dat oordeelde dat het vervallen dak als eerste aangepakt moet worden om verdere schade tegen te gaan. Dat kon ook Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele vaststellen toen hij hier in het najaar van 2020 een werkbezoek bracht. Vandaar dat we werk maken van een dossier om het dak alvast te restaureren, in afwachting van de eigenlijke grootschalige restauratiecampagne. Dat dossier werd goedgekeurd door Onroerend Erfgoed en ging begin vorige week van start”, vertelt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap.
 
“Op 15 november startte aannemer Dijkmans met de opbouw van de stelling die nodig is voor de werken. Zodra die er helemaal staat en gekeurd is, kan de eigenlijke dakrestauratie beginnen. Daarbij worden het daktimmerwerk, het onderdak en de bedekking van natuurleien en zink hersteld zoals ze oorspronkelijk waren opgebouwd. Delen van het dak waren in de loop der tijd namelijk vervangen door asbestleien. Die werden vorig jaar verwijderd”, vult Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap aan.
 
De werken aan het dak van het kasteel zullen ongeveer een jaar duren en ongeveer 400.000 € (zonder btw) kosten. Deze som moet dan later bij de restauratie van de rest van het monument uiteraard niet meer uitgegeven worden. Het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed vergoedt ongeveer 50% van de premiegerechtigde werken. De gemeente Heist-op-den-Berg draagt het overige aandeel.
 
Toekomstige werken
 
“We zijn trots dat dit bijzondere erfgoed in onze gemeente een mooie toekomst tegemoet gaat. Het is een werk van lange adem om het geheel op te waarderen en we zullen de gebouwen stap voor stap aanpakken. Midden 2022 staan de werken aan de historische serre en de volière op de agenda.”
 
“Voor de grote restauraties aan het kasteel en de remise werd onlangs een subsidiedossier ingediend bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Dat verloopt via een wedstrijdprincipe. Nu is het dus wachten tot er in maart meer duidelijkheid komt over de jurering ervan. Dit alles is enkel mogelijk door de vruchtbare samenwerking tussen ons lokaal bestuur, Stichting Kempens Landschap en het agentschap Onroerend Erfgoed”, aldus burgemeester Luc Vleugels van Heist-op-den-Berg.

Foto’s: Stichting Kempens Landschap

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Het Vynckierproject in Gent mag rekenen op een Vlaamse erfgoedsubsidie van 1 miljoen euro. Het bedrag zal gebruikt worden om de buitenschil van het centrale Manchester-gebouw te renoveren met behoud van de typische industriële elementen. De[…]

25/11/2022 | ErfgoedRenovatie
Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Restauratie Antwerps Brouwershuis start in november

Restauratie Antwerps Brouwershuis start in november

Start tweede fase restauratie Sint-Jacobskerk Antwerpen

Start tweede fase restauratie Sint-Jacobskerk Antwerpen

Meer artikels