Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dakrenovatie voor historische Antwerpse arbeidershuisjes

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Dakrenovatie voor historische Antwerpse arbeidershuisjes

© (C) JOREN RUTS

De 21 historische arbeidershuisjes aan de Neefsteeg in Antwerpen-Noord ondergaan een grondige dakrenovatie. In opdracht van de privé-eigenaar voorziet de firma Roozenburg uit Rijkevorsel de woningen die erkend zijn als bouwkundig erfgoed, van een nieuw pannendak. Daaronder komt van buitenaf ook een nieuwe isolatielaag zodat de isolatiewaarde van de huisjes voldoet aan de huidige normen.
 
 

 

De Neefsteeg is één van de vele pittoreske steegjes die Antwerpen rijk is. De T-vormige steeg werd genoemd naar De Neef, de eigenaar van de gronden waarop in 1881 alles bij elkaar 21 huisjes werden gebouwd. Met hun afmetingen van 3,5 op 4 m zijn ze minuscuul klein.
 
De huisjes bestaan uit twee bouwlagen: het gelijkvloers en één verdieping met erboven doorlopende pannen zadeldaken. Er is telkens ruimte voor één slaapkamer. De historische woningen staan sinds 2019 beschreven als bouwkundig erfgoed.
 
De huidige eigenaar vond in de firma Roozenburg uit Rijkevorsel de geschikte partner om de dakrenovatie uit te voeren. “Er komt heel wat voorbereiding bij kijken waar de eigenaar zelf niet vertrouwd mee is en waarin wij hem volledig begeleiden. In een project als dit met 140 jaar oude huizen duiken er altijd verrassingen op waarop snel en juist geanticipeerd moet worden”, legt Doron Oogjen van Roozenburg Group uit.
 
Zo bleek bij de afbraak van het eerste woonblok dat bijna al het hout van de dakconstructie volledig verweerd was en dat sommige balken zelfs waren gebroken. Dan is het een kwestie van snel te schakelen en een passende oplossing te plannen en uit te voeren.

Isolatie van buitenaf

De werkzaamheden gebeuren in drie fasen. Aangezien de zolders aan de binnenkant zijn afgewerkt, wordt de nieuwe isolatielaag van buitenaf geplaatst. Qua isolatiewaarde voldoen de huisjes hiermee aan de huidige normen. Bovenop komen er nieuwe keramische dakpannen van Creaton in natuurrode kleur.
 
Het renovatieproject start met de daken. Die zullen deze zomer volledig vernieuwd zijn. Nadien pakt Roozenburg ook nog alle ramen en buitendeuren aan. Voor dit omvangrijke project kan het dakrenovatiebedrijf rekenen op Van Den Broeck Bouwmaterialen met vestigingen in Lier en Schoten als vaste partner.
 
“Voor ons is dit een bijzonder project, niet alleen inzake omvang maar vooral ook gezien de erfgoedwaarde van de huisjes. Wij werken hier met een team van vijf mensen aan. We hebben zelfs een tuinman ingeschakeld om het groen in de straat te snoeien en te vrijwaren. Met onze tien jaar ervaring in dakrenovatie kunnen we een perfect eindresultaat afleveren”, besluit Doron Oogjen.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Antwerpse Boerentoren krijgt herbestemming als culturele topper

Antwerpse Boerentoren krijgt herbestemming als culturele topper

De bank KBC heeft het consortium APB - Libreco - Monument Vandekerckhove - MRT aangesteld voor de integrale sanering, renovatie en herontwikkeling van de KBC-toren in Antwerpen, beter bekend als de Boerentoren. KBC heeft de toren verkocht aan[…]

Luxehotel en 100 woningen gepland op Panquinsite in Tervuren

Luxehotel en 100 woningen gepland op Panquinsite in Tervuren

Stadsvernieuwingsproject Normaalschool in Lier gestart

Stadsvernieuwingsproject Normaalschool in Lier gestart

De Mandel voltooit laatste fase Tuinwijk Koekelare

De Mandel voltooit laatste fase Tuinwijk Koekelare

Meer artikels