Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dakrenovatie Autoworld in Jubelpark zal een jaar duren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Dakrenovatie Autoworld in Jubelpark zal een jaar duren

Aannemer Six bvba uit Izegem begint in opdracht van de Regie der Gebouwen met de derde fase van de renovatie van de daken van de musea in het Jubelpark in Brussel. Nu is het de beurt aan de daken van Autoworld, goed voor een oppervlakte vanr 9.095 m². De werken zullen ongeveer een jaar duren.
 

 

De Regie der Gebouwen begon in oktober 2018 met de grootschalige renovatie en restauratie van de daken van de musea in het Brusselse Jubelpark. Het gaat om een combinatie van verschillende soorten dakconstructies en dakbedekkingen.
 
De daken bestaan uit een combinatie van een gebinte in hout, metaal en beton. Het grootste gedeelte is bekleed met zink dat op verschillende plaatsen doorbroken is door grote glaspartijen. De daken die uitgeven op de kloostertuin zijn bedekt met leien. Het dak van de Bordiauhal (het Legermuseum), de grote hallen (Autoworld en Legermuseum) en de halfcirkelvormige hallen (onderdeel van het Legermuseum) bestaan uit een metalen structuur bedekt met zink en zijn eveneens doorbroken door verschillende glaspartijen.
 
Door de enorme omvang en de complexiteit van het project (de totale dakoppervlakte bedraagt ruim 31.000 m²) werd beslist om de werken in vier fasen aan te pakken, verspreid over evenveel jaren. De totale investering bedraagt ongeveer 21 miljoen €, waarvan 52,5% wordt gefinancierd door de Regie der Gebouwen en 47,5% door Beliris.
 
De eerste fase werd in september 2020 voorlopig opgeleverd. Het ging om een deel van de daken van het Museum Kunst en Geschiedenis. Het andere deel van de daken van dit museum werd in de tweede fase aangepakt, die startte in december 2019. Deze is grotendeels afgerond, op enkele kleine afwerkingen na, die voorzien zijn tegen april 2021.
 
De vernieuwing van de daken van Autoworld betreft de derde fase van het project. In de vierde en laatste fase zullen de daken van het Legermuseum en de terrassen op de Triomfboog aan bod komen. In tegenstelling tot de platte zinken daken van het Museum Kunst en Geschiedenis, heeft Autoworld een veel hoger hellend vlak dat voor het grootste deel uit glas bestaat. De veiligheidsvoorschriften zijn daardoor nog strenger.
 
De werken aan  het dak van Autoworld omvatten het renoveren van de verticale glaspartijen zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke uitzicht, de vernieuwing van de lichtstraten met thermische isolerende beglazing en de isolatie en vernieuwing van de zinken daken.
 
“Voor ons is dit één van de grootste projecten die we ooit uitvoerden. De daken worden volgens de oorspronkelijke technieken en met dezelfde materialen hersteld. De gebouwen van de musea in het Jubelpark zijn immers beschermd als monument. Op een doorsnee dag zijn we hier met een veertigtal mensen aan het werk. Het is ook een interessante bouwwerf om jongeren te laten kennismaken met ambachtelijke technieken”, vertelde Christophe Pollet, de zaakvoerder van Six bvba uit Izegem, toen we in september 2019 de bouwwerf bezochten.
 
De zuidingang van de Ridderschapslaan (kant Nerviërslaan) wordt gedurende een jaar afgesloten. De toegang voor het toegelaten verkeer verloopt via de noordingang van de Ridderschapslaan (kant Renaissancelaan). Op de esplanade wordt een werfzone ingericht en in april wordt een torenkraan geplaatst voor de gevel van Autoworld. Na de bouwvakantie van juli verhuist deze torenkraan naar de zone aan de afgietselwerkplaats, aan de achterkant van Autoworld.

Christophe Pollet, zaakvoerder van Six bvba, begint aan de volgende fase van de dakrenovatie van de Jubelparkmusea.

Technische fiche

• Eigenaar: Belgische staat
Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
• Aannemer: Six bvba (Izegem)
• Totale dakoppervlakte Autoworld: 9.095 m²
• Duur werken Autoworld: februari 2021 - maart 2022
• Dakoppervlakte van de hele site: 31.000 m² waarvan:
- 18.485 m² Museum Kunst en Geschiedenis
- 3.490 m² Legermuseum
- 9.095 m² Autoworld
• Duur van het hele project: oktober 2018 - najaar 2022
• Globale investering (voor alle vier fasen samen): ongeveer 21 miljoen €, btw inbegrepen:
- 52,5% gefinancierd door de Regie der Gebouwen
- 47,5% gefinancierd door Beliris

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwvergunning voor heraanleg Schumanplein

Bouwvergunning voor heraanleg Schumanplein

Urban.brussels heeft zopas de bouwvergunning verleend voor de volledige heraanleg van het Schumanplein. De transformatie van het wereldberoemde plein kan starten. Bouwheer Beliris voorziet de start van de werken eind dit jaar.   Na een[…]

Haven van Brussel gaat containerterminal uitbreiden

Haven van Brussel gaat containerterminal uitbreiden

119 nieuwe studentenkamers in Brusselse Kanaalzone

119 nieuwe studentenkamers in Brusselse Kanaalzone

Herontwikkeling oud kantoorpand Confederatie Bouw op komst

Herontwikkeling oud kantoorpand Confederatie Bouw op komst

Meer artikels