Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dakanalyses voor plaatsing zonnepanelen

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom wil elk dak laten onderzoeken op de mogelijkheid om een zonnepaneel of een zonneboiler te plaatsen. Dat moet resulteren in een zogenaamde zonnekaart, waarmee gezinnen of bedrijven kunnen nagaan of het dak van hun gebouw geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

De overzichtskaart zou tegen volgende zomer moeten klaar zijn en zal rekening houden met de hellingsgraad van het dak, de oriëntatie en eventuele schaduw van omliggende hindernissen. Het programma geeft ook een voorspelling van de mogelijke opbrengst van de zonnepanelen.

De kaart wordt gemaakt door medewerkers van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (Agiv). Zij zullen op basis van luchtfoto's alle huizen en bedrijven van Vlaanderen inkleuren. De stad Gent beschikt reeds over een eigen zonnekaart en ook de stad Antwerpen werkt eraan. Nederland heeft ook al een zonnekaart. Wie zijn adres in de databank ingeeft, krijgt meteen een schatting van hoeveel je zonnepannelen jaarlijks zouden opbrengen, hoe lang de terugverdientijd is, hoeveel panelen je moet plaatsen, of het interessant is om een zonneboiler te plaatsen, enz.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Tien private en publieke partners hebben zich verenigd in het North-C-Methanol project. Samen zullen ze de CO2-emissie jaarlijks met 140.000 ton verminderen en 44.000 ton groene methanol aanmaken voor de lokale chemische en duurzame[…]

26/10/2020 | GentInnovatie
Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Eerste infrastructuurwerf met ethische code

Eerste infrastructuurwerf met ethische code