Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Daikin bouwt hypermodern ontwikkelingscomplex in Gent

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Daikin bouwt hypermodern ontwikkelingscomplex in Gent

(c) Daikin

Daikin Europe kiest voor het UGent Wetenschapspark in Zwijnaarde als nieuwe locatie voor zijn EMEA Development Center (EDC). Het volledige project is in handen van Takenaka Europe, een afdeling van één van de grootste aannemers in Japan. Volgens de planning beginnen de voorbereidende bouwwerken tegen het einde van de zomer. Het gaat om een investering van 140 miljoen €.
De Europese Unie is één van de voortrekkers inzake klimaatneutrale initiatieven. Net op dat vlak vertolkt het EDC een unieke rol met zijn onderzoek naar en de ontwikkeling van innovatieve, energie-efficiënte alternatieven voor de traditionele verwarmingsoplossingen, nieuwe warmtepomptechnieken en oplossingen voor koude ketens in voeding en farmacie.
 
Zowel het huidige Daikin-hoofdkwartier in Oostende als de vestiging in Gent zijn langzaam uit hun voegen gebarsten. Het EDC heeft nood aan extra capaciteit, testkamers en ruimere onderzoeksfaciliteiten met de nieuwste technologieën.
 
Daarom wordt in de tweede helft van dit jaar gestart met de bouw van een hypermodern ontwikkelingscomplex op de site van het Wetenschapspark Universiteit Gent. Het nieuwe en uitgebreidere EDC is ook voor Daikin Europe erg belangrijk met het oog op de verdere uitbouw van nieuwe technologieën.
 
Sinds de oprichting van Daikin’s EMEA Development Center in 2012 in Oostende, kende het vooraanstaande Europees onderzoeksplatform een explosieve groei met o.a. satellietcentra in Gent, Pilzen (Tsjechië), Güglingen (Duitsland) en Hendek (Turkije).
 
“Vandaag werken we met bijna 220 medewerkers in de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling in onze vestigingen in Oostende en Gent. Dat is een stijging met ongeveer 140% sinds de oprichting van het EDC in 2012. Sedert onze start breidden we onze onderzoeksinfrastructuur uit en bouwden we extra testkamers voor temperatuurbeheersing. Dat is een gevolg van de stijgende vraag naar energie-efficiënte alternatieven voor de traditionele verwarmingsoplossingen. Willen we voorop blijven op de marktnoden en de duidelijke milieuvriendelijke richting van Europa, dan dringt een verdere uitbreiding zich op”, zegt Kazuhide Mizutani, general manager van het EDC.
 
De groei van deze onderzoeksmarkt ontstaat vooral door de internationale verschuiving om op termijn de verwarmingssystemen op natuurlijke bronnen uit te faseren. Fossiele brandstoffen worden schaars en er is een globaal streven naar het verlagen van de CO2-uitstoot. Europa, met de EU Green Deal policy (het versnellen van decarbonisatie), speelt een voortrekkersrol op dit vlak en stimuleert energie-efficiënte alternatieven voor de traditionele verwarmingsoplossingen.
 
Daikin beschikt met zijn warmtepompen over een innovatieve technologie die een milieuvriendelijk en energie-efficiënt alternatief biedt. Het aandeel van de warmtepompen binnen de verwarmingsmarkt is dan ook sterk aan het toenemen.
 
Daarnaast zoekt de industrie ook steeds nadrukkelijker naar oplossingen voor koude ketens in de voeding- en farmaceutische sector (denk bv. aan de bewaring van de covid-19-vaccins) en nieuwe warmtepomptechnieken. Ook  hier is het EDC een speerpunt inzake onderzoek en ontwikkeling in Europa.
 
Na een studie met betrekking tot de ideale nieuwe locatie voor het hoofdkwartier van het EMEA Development Center, koos Daikin Europe voor het Wetenschapspark Universiteit Gent. De UGent heeft een gerenommeerd doctoraatsprogramma in ‘Mechanical Engineering’ waardoor het een belangrijke bron is voor toekomstige medewerkers. UGent en het EDC hebben reeds een gemeenschappelijke historiek en gaan op de nieuwe site hun samenwerking nog intensifiëren op het vlak van nieuwe verwarmingstechnologieën, Internet of Things en artificiële intelligentie.
 
Het nieuwe gebouw zal uit twee delen bestaan: testfaciliteiten en kantoorruimte. De testruimtes, met een totale oppervlakte van ongeveer 4.000 m², zullen wereldwijd tot de meest geavanceerde in hun soort behoren. Zo komen er de nieuwste EMC-kamers (ElectroMagnetic Compatibility) en testruimtes voor o.a. specifieke partikels-, afvoer-, en materiaalanalyses.
 
Daikin plant de uitvoering van de nieuwbouw volgens de meest vooruitstrevende energie-efficiënte normen, waaronder nZEB (nearly Zero-Energy-Building) en een Breaam Excellent certificaat.
 
De kantooraccommodatie zal ongeveer 13.000 m² beslaan en plaats bieden aan 500 medewerkers. Tegen 2025 verwacht Daikin Europe 380 medewerkers bij het EMEA Development Center tewerk te stellen. De overige ruimte in het kantoorgebouw kan ingenomen worden door medewerkers van UGent of andere onderzoeksbedrijven.
 
De voorbereidende werkzaamheden zouden volgens de planning tegen het eind van deze zomer kunnen starten. De bedoeling is dat het testgebouw in mei 2023 in gebruik wordt genomen en dat eind 2023 de kantoorruimte kan betrokken worden.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Het living lab op het Thor Park in Genk, opgebouwd uit energie-innovaties geleid door EnergyVille, stelde zopas ambitieuze uitbreidingsplannen voor. oPEN Thor is de naam van een testsite die naast het wetenschaps- en bedrijvenpark van 100 ha ook[…]

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

Meer artikels