Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dag van de Openbare Ruimte in Utrecht

Gerelateerde onderwerpen :

,
Dag van de Openbare Ruimte in Utrecht

Na twaalf jaar in Expo Houten te hebben plaatsgevonden, verhuist de Dag van de Openbare Ruimte naar de Jaarbeurs in Utrecht. De volgende editie van deze vakbeurs vindt plaats op woensdag 28 en donderdag 29 september, telkens van 10 tot 17 uur. Dit is het jaarlijkse ontmoetingsmoment in Nederland voor professionals die actief zijn in het werkveld van de openbare ruimte: ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer. Op de beursvloer presenteren honderden exposanten hun producten en diensten in de sectoren groen, licht, bestrating, straatmeubilair, spelen, advies & beheer en landschapsarchitectuur & ontwerp.

Tijdens de vorige editie bezochten 5.110 geïnteresseerden deze vakbeurs. Sinds de eerste editie in 2004 wordt de Nederlandse editie van de beurs georganiseerd door beursorganisator ExpoProof. Het aantal bezoekers neemt ieder jaar toe. De beurs richt zich tot gemeentelijke beleidsmakers, diensthoofden, gebiedsregisseurs, beheerders en projectmanagers, landschapsarchitecten, ontwerpers, stedenbouwkundigen, adviseurs en andere beroepsmatig geïnteresseerden. Zij krijgen de kans om inspiratie op te doen en te leren over de nieuwste producten, trends en oplossingen voor een moderne en leefbare omgeving. Een uitgebreid lezingenprogramma staat garant voor het opdoen en bijspijkeren van vakkennis.

 

Tijdens de beurs worden alle denkbare producten en diensten voor openbare ruimte in de kijker gesteld.

 

Ondergronds

 

Een nieuwigheid op de komende beurs is aandacht voor ondergrondse openbare ruimte. Slim beheer van openbare ruimte vraagt om een integrale benadering waarbij bovengrondse en ondergrondse disciplines samenwerken. Er is een groeiend bewustzijn bij de betrokken partijen dat de ondergrond in relatie staat tot bovengrondse ruimtelijke ordening. Denk hierbij aan de coördinatie betreffende de ligging van kabels, leidingen en riolen, archeologie, ecologie (bomen), netbeheerders, ondergronds bouwen, duurzame ondergrondse infrastructuren (smart-grid) en gis-toepassingen, de wet Informatie-uitwisseling ondergrondse netten (Wion), de graafmelding, enz.

Tijdens de beurs worden alle denkbare producten en diensten voor openbare ruimte in de kijker gesteld. Zo staat licht in de openbare ruimte volop in de belangstelling dankzij razendsnelle technologische ontwikkelingen, energie- en milieudoelstellingen, organisatorische vraagstukken, de rolverdeling tussen markt en overheid, de beleving van licht, de invloed van de burger en talloze andere onderwerpen. Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte kunnen bezoekers inspiratie opdoen over de lichtoplossingen van vandaag en morgen.

Groen speelt een belangrijke rol in het creëren van een plezierige en sociale buitenruimte. Steden en gemeenten houden zich steeds meer bezig met groenadoptatie, natuurverzorging en burgerinitiatieven. Tijdens de beurs krijg je nieuwe inzichten inzake participatie, kwalitatief beheer, citymarketing, ontwerp en klimaat.

Straatmeubilair

Straatmeubilair is een allesomvattende term voor voorwerpen die in de openbare ruimte voor comfort zorgen, zoals banken, vuilnisbakjes en paaltjes. Straatmeubilair is onmisbaar in de openbare ruimte. Al deze producten zijn ook terug te vinden op de beurs. Denk bv. ook aan speeltuigen zoals de traditionele schommels en glijbanen, maar tevens aan nieuwe initiatieven in deze sector zoals interactieve en educatieve speeltoestellen voor zowel jongeren als ouderen.

Op de beursvloer maak je niet alleen kennis met de nieuwste straatelementen zoals tegels en allerlei ingebouwde voorzieningen, maar ook met de ontwikkelingen omtrent bestrating m.b.t. de veiligheid. De bezoeker krijgt tevens informatie over het ontwerpen van openbare ruimte en de ontwikkeling van het toekomstige landschap, stadvernieuwingsprojecten, herbestemmingen of de ontwikkeling van infrastructuur.

Pratische oplossingen

Bezoekers kunnen op de beurs ook terecht voor advies en slimme en praktische oplossingen voor allerlei vragen inzake het beheer van de openbare ruimte in Nederland en nieuwe trends en ontwikkelingen in dit vakgebied. Daartoe behoren actuele onderwerpen en termen zoals Smart City, Smart Citizen, Smart Grid en Smart Mobility. Exposanten stemmen hun bedrijfsvoering steeds vaker af op de toekomst en het samensmelten van slimme openbare ruimte, producten en diensten. Die trend is ook merkbaar in het uitgebreide lezingenprogramma. In totaal zijn gedurende de twee beursdagen een veertigtal gratis sessies gepland.

Lezingen

De resultaten van een enquête die werd gehouden tijdens de vorige Dag van de Openbare Ruimte maken duidelijk dat bezoekers vooral naar de beurs komen om kennis te maken met nieuwe ontwikkelingen (71%), te netwerken met collega´s (56%) en contact te leggen met exposanten (55%). Het lezingenprogramma is een belangrijk onderdeel van de beurs. Ongeveer 29% van de bezoekers bezocht één of meer lezingen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vakbeurs Openbare Ruimte breidt bezoekersdoelgroep uit en vindt weer plaats in februari

Vakbeurs Openbare Ruimte breidt bezoekersdoelgroep uit en vindt weer plaats in februari

De 2022 editie van Vakbeurs Openbare Ruimte vond vanwege corona eenmalig plaats in mei. Beursorganisator ExpoProof is verheugd te kunnen melden dat de 18e editie van dit toonaangevende evenement voor inrichting en beheer van openbare ruimte[…]

Digitaal inmeten voor iedereen toegankelijk

Publireportage

Digitaal inmeten voor iedereen toegankelijk

Milieuvriendelijke halfverhardingen voor een beter klimaat in de stad

Publireportage

Milieuvriendelijke halfverhardingen voor een beter klimaat in de stad

Eindelijk nog eens een volwaardige Batibouw in mei

Eindelijk nog eens een volwaardige Batibouw in mei

Meer artikels