Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Crematorium Polderbos - Office KGDVS - Foto Bas Princen

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik achter hun gevel. Het centrale thema is ‘In transit’. De Dag van de architectuur is meteen ook de afsluiter van het Festival van de architectuur dat dit jaar plaatsvindt van 14 tot en met 17 oktober.
Tijdens de Dag van de architectuur openen meer dan honderd gebouwen en ontwerpbureaus hun deuren. De perfecte kans om eens binnen te wandelen in inspirerende en bijzondere privéwoningen, scholen, zorgvoorzieningen en bedrijven. Maar ook om eens stil te staan bij het ontwerp van openbare plekken waar je misschien al vaak passeerde. Bij heel wat publieke gebouwen zijn rondleidingen
voorzien die je een extra informatieve blik achter de schermen geven.
 
Op de website van het festival (https://festivalvandearchitectuur.be/) kan je de lijst met deelnemers per provincie raadplegen en vind je de praktische informatie over wat er precies gebeurt op de verschillende opengestelde locaties. Bij sommige gebouwen of architectenbureaus kan je namelijk ook deelnemen aan activiteiten zoals het bijwonen van lezingen of het bezoeken van een tentoonstelling. Ook kinderen kunnen zich op elke locatie uitleven met een doe-boekje dat hen kennis laat maken met architectuur op hun maat.

In transit

“Het thema ‘In transit’ is onlosmakelijk verbonden is met verandering. Extremer weer, volgebouwde steden, een veranderende bevolkingssamenstelling, de omgang met het koloniale verleden, …. Het zijn maar enkele van de grote verschuivingen die we rondom ons zien. Die brengen zowel uitdagingen als kansen met zich mee. De selectie gebouwen die je tijdens de Dag van de architectuur kan bezoeken, bieden elk op hun eigen manier een antwoord op die grote veranderingen”, zegt Rosan Meijer, coördinator van het Festival van de architectuur.
 
“Hoe de omgeving is vormgegeven, bepaalt wie zich er veilig voelt. Het gaat niet alleen om mensen maar ook over een vruchtbare habitat voor dieren en planten. Ontwerpers kunnen een duurzaam antwoord bieden op de uitdagingen waar we voor staan”, zegt Sofie De Caigny, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut.

Jong curatorenteam

De selectie voor deze editie werd gemaakt door een team van elf master- en doctoraatsstudenten met een hart voor architectuur. Dat ‘F/a Curatorenteam’ maakte voor de Dag van de architectuur een selectie van gebouwen en plekken die het thema ‘In transit’ ademen.
De jonge curatoren zorgen voor een frisse wind in de organisatie van de Dag van de architectuur. “Als curatorenteam hebben we ook de kans om verrassende en misschien minder bekende projecten in de kijker te zetten. We kozen echt bewust voor jonge kantoren, pilootprojecten of projecten ontwikkeld vanuit een vooruitstrevende visie”, zeggen curatoren Lucas Antonissen en Milène Senden.
 
“Het thema ‘In transit’ is heerlijk actueel. Ik ben ervan overtuigd dat we nu op een punt in de tijd zitten dat we nog niet precies kunnen
aanduiden, maar dat we achteraf heel duidelijk zullen kunnen onderscheiden als een keerpunt. Onze maatschappij is op zoveel vlakken in een overgangsfase”, vult curator Jonathan Cludts aan.

Enkele projecten

Het is onmogelijk om de meer dan honderd locaties voor te stellen die tijdens de Dag van de architectuur te bezoeken zijn. Daarvoor verwijzen we naar de website van het architectuurfestival. https://festivalvandearchitectuur.be/programma-categorie/zondag/#

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

In Kortrijk beginnen projectontwikkelaar CAAAP en aannemer Artes Depret met de sloopwerken aan de Havenkaai. Samen met hogeschool Howest ontwikkelt CAAAP hier Kaai City, een nieuwe buurt waar wonen, ondernemen en onderwijs samengaan. Het wordt[…]

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Meer artikels