Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dag en Avond van de Architectuur

De zevende editie van de Dag van de Architectuur wordt georganiseerd op zondag 11 oktober van 10 tot 18 u. Meer dan 50 spraakmakende gebouwen in heel Vlaanderen en Brussel gooien hun deuren open voor het publiek. Met de thema's 'co-creatie' en 'beleveniswaarde' focust het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) op de wisselwerking tussen gebruiker en realisator van architectuur. Een dag eerder, op zaterdag 10 oktober om 20 u. wordt in deSingel aan de Desguinlei in Antwerpen de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur uitgereikt.

Architectuur onderga je niet, je maakt ze mee. Geen opdracht zonder bouwheer, geen gebouw zonder bouwers, geen vergunning zonder bestuurders, geen draagvlak zonder burgers, geen architectuur zonder architect. Architectuur is inmiddels doorgedrongen in alle hoeken van de samenleving, waar ze zich - prominent of juist discreet - in het alledaagse heeft genesteld.

Die co-creatie en beleveniswaarde vormen samen het thema van de Dag van de Architectuur 2015. Op zondag 11 oktober kunnen duizenden geïnteresseerden gebouwen ontdekken die zich engageren in een gedeelde ruimte: crèches, scholen, groepswoningen, universiteiten, verzorgingstehuizen, ... Veel van deze gebouwen zijn het resultaat van de open oproep, het beproefde instrument van de Vlaamse bouwmeester om publieke opdrachtgevers te helpen bij het kiezen van een ontwerper. Daarom werkt het Team Vlaams Bouwmeester mee aan de invulling van het programma van deze Dag van de Architectuur.

Op zaterdag 10 oktober reikt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de prestigieuze Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur uit, een prijs voor een uitzonderlijke verdienste voor architectuur uit Vlaanderen. Voorafgaand aan deze prijsuitreiking wordt de rol van publieke betrokkenheid bij de realisatie van architectuur in Vlaanderen in de kijker gezet. Het volledige programma van de Avond en de Dag van de Architectuur wordt eind augustus bekend gemaakt op www.dagvandearchitectuur.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Van Thuyne: ‘Hier stroomt beton door de aderen’

Publireportage

Van Thuyne: ‘Hier stroomt beton door de aderen’

Straks verlaat Van Thuyne voorgoed de oude site in Sint-Eloois-Vijve (Waregem) voor de nieuwe site in Wielsbeke, waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan een nieuw kantoorgebouw. “Op de site in Sint-Eloois-Vijve is een stukje[…]

21/09/2021 | Beton
Belgische groep bouwt drie woonzorgcentra in Spanje

Belgische groep bouwt drie woonzorgcentra in Spanje

Nieuwe fietsbrug verbindt Vilvoorde met Brucargo

Nieuwe fietsbrug verbindt Vilvoorde met Brucargo

Elia test lange-afstanddrones om hoogspanningslijnen te inspecteren

Elia test lange-afstanddrones om hoogspanningslijnen te inspecteren