Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Curator voor Belgisch paviljoen Biënnale Venetië

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Curator voor Belgisch paviljoen Biënnale Venetië

Foto: Vlaams Architectuurinstituut

Het Antwerpse bureau Bovenbouw Architectuur van architect-oprichter Dirk Somers is aangesteld als curator van de tentoonstelling in het Belgische paviljoen op de Biënnale Architettura 2020 in Venetië, de internationale hoogmis voor hedendaagse architectuur

Bovenbouw Architectuur ontwerpt voor het Belgische paviljoen een scenografie die een stedelijk landschap toont dat bestaat uit een reeks maquettes op schaal 1/15. De maquettes worden op tafelhoogte geplaatst en representeren een lineair, kronkelend landschap van een typisch Vlaamse stedelijke omgeving. 
 
Meer dan vijftig verschillende architectuurprojecten van de jongste twintig jaar vormen de bouwstenen van de maquettes. Als bezoeker beweeg je door het landschap en ontdek je op krachtige en vernieuwende manier de wrijving tussen stad en architectuur in Vlaanderen. 
 
De sterke haat-liefdeverhouding tussen gebouwen en de gebouwde omgeving is in Vlaanderen al decennialang een bron van irritatie en energie. De scenografie van Bovenbouw verbeeldt hoe typologische eigenaardigheden, schaalverschillen, radicale nevenschikkingen en gemengde functies als een rode draad door onze architectuur lopen. Maar tegelijkertijd corrigeert ze de geïsoleerde en formalistische blik op architectuur uit Vlaanderen.
 
Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) treedt op als producent en commissioner van de tentoonstelling in het Belgisch paviljoen op de zeventiende editie van de Biënnale Architettura 2020 in Venetië. In augustus 2019 werd een oproep uitgestuurd naar architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers, onderzoekers, critici en kunstenaars om een tentoonstellingsconcept te ontwikkelen dat inspeelt op de thematiek van het geheugen als ontwerpatelier.
 
De zeventiende editie van de architectuurbiënnale in Venetië vindt plaats van 23 mei tot 29 november 2020 in Giardini, Arsenale en op verschillende plaatsen in Venetië. Ze heeft als thema 'How will we live together?' De hoofdcurator is de Libanese architect Hashim Sarkis van Hashim Sarkis Studios.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Den Bell in Antwerpen krijgt groene daken en gevels

Den Bell in Antwerpen krijgt groene daken en gevels

De stad Antwerpen is op zoek naar een ontwerpteam dat het administratief centrum ‘den Bell’ een groene invulling geeft. De stad wil hiermee een voorbeeldrol opnemen en in de binnenstad ruimte creëren voor groen en water.[…]

Ontwerper gezocht voor renovatie van Het GlazenHuis in Lommel

Ontwerper gezocht voor renovatie van Het GlazenHuis in Lommel

Ontwerper aangeduid voor sporthal en brandweerkazerne in Anderlecht

Ontwerper aangeduid voor sporthal en brandweerkazerne in Anderlecht

Royale Belge-gebouw Brussel wordt een hotel

Royale Belge-gebouw Brussel wordt een hotel

Meer artikels