Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Curator voor Belgisch paviljoen Biënnale Venetië

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Curator voor Belgisch paviljoen Biënnale Venetië

Foto: Vlaams Architectuurinstituut

Het Antwerpse bureau Bovenbouw Architectuur van architect-oprichter Dirk Somers is aangesteld als curator van de tentoonstelling in het Belgische paviljoen op de Biënnale Architettura 2020 in Venetië, de internationale hoogmis voor hedendaagse architectuur

Bovenbouw Architectuur ontwerpt voor het Belgische paviljoen een scenografie die een stedelijk landschap toont dat bestaat uit een reeks maquettes op schaal 1/15. De maquettes worden op tafelhoogte geplaatst en representeren een lineair, kronkelend landschap van een typisch Vlaamse stedelijke omgeving. 
 
Meer dan vijftig verschillende architectuurprojecten van de jongste twintig jaar vormen de bouwstenen van de maquettes. Als bezoeker beweeg je door het landschap en ontdek je op krachtige en vernieuwende manier de wrijving tussen stad en architectuur in Vlaanderen. 
 
De sterke haat-liefdeverhouding tussen gebouwen en de gebouwde omgeving is in Vlaanderen al decennialang een bron van irritatie en energie. De scenografie van Bovenbouw verbeeldt hoe typologische eigenaardigheden, schaalverschillen, radicale nevenschikkingen en gemengde functies als een rode draad door onze architectuur lopen. Maar tegelijkertijd corrigeert ze de geïsoleerde en formalistische blik op architectuur uit Vlaanderen.
 
Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) treedt op als producent en commissioner van de tentoonstelling in het Belgisch paviljoen op de zeventiende editie van de Biënnale Architettura 2020 in Venetië. In augustus 2019 werd een oproep uitgestuurd naar architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers, onderzoekers, critici en kunstenaars om een tentoonstellingsconcept te ontwikkelen dat inspeelt op de thematiek van het geheugen als ontwerpatelier.
 
De zeventiende editie van de architectuurbiënnale in Venetië vindt plaats van 23 mei tot 29 november 2020 in Giardini, Arsenale en op verschillende plaatsen in Venetië. Ze heeft als thema 'How will we live together?' De hoofdcurator is de Libanese architect Hashim Sarkis van Hashim Sarkis Studios.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

De burgemeesters van Brussel en Elsene hebben de architectenbureaus B-architecten en OSAR aangesteld voor de bouw van het gebouw van De Ligne. De kosten van het hele project worden begroot op 152 miljoen €, waarvan iets meer dan 33 miljoen[…]

19/10/2021 | BrusselProjecten
Gent reikt zijn eerste Architectuur Prijs uit

Gent reikt zijn eerste Architectuur Prijs uit

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

Meer artikels