Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Crematorium Hofheide in Holsbeek wint provinciale architectuurprijs

Gerelateerde onderwerpen :

Crematorium Hofheide in Holsbeek wint provinciale architectuurprijs

Het crematorium Hofheide in Nieuwrode (Holsbeek) in Vlaams-Brabant) is de winnaar van de provinciale architectuurprijs 'Patrimonium voor de toekomst' 2015. De architecten Coussée & Goris uit Gent ontwierpen in samenwerking met de Spaanse architecten Rafael Aranda, Carmen Pigem en Ramon Vilalta, beter bekend onder hun naam RCR Arquitectes, een uniek gebouw voor Vlaanderen. De provinciale architectuurprijs focust op openbare, publieksgerichte en bedrijfsgebouwen. Zowel nieuwbouw-, renovatie- als restauratieprojecten kwamen in aanmerking. Op de oproep reageerden dertig erg verschillende inzendingen, zoals scholen, sociale huizen, gemeenschapscentra, bedrijven, kantoren en winkels.

'We vinden het crematorium Hofheide tijdloos en van internationale klasse omwille van een doorgedreven landschapsarchitectuur en een monumentale doch uiterst menselijke, troostende architectuur. We loven de architecten omdat zij een hoogtechnologisch gebouw de uitstraling en de waardigheid hebben gegeven van de graftombes uit de antieke cultuur', verklaarde architect en criticus Koen Van Synghel namens de jury.

'Met de architectuurprijs willen we een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het bouwen op ons grondgebied. Op de vraag of één prijs hierin het verschil kan maken, valt geen eenduidig antwoord te geven. Maar de discussie en kritische reflectie over wat goede architectuur dan wel kan zijn, is een noodzakelijke eerste stap om tot kwaliteitsverbetering te komen', zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Erfgoed.

Naar aanleiding van de architectuurprijs verschijnt een publicatie over het winnende en zeven andere geselecteerde projecten. Hiermee wil de provincie inspirerende voorbeelden geven, kritische kanttekeningen bij de huidige architectuurpraktijk formuleren en het debat over kwaliteitsvolle architectuur aanzwengelen. De auteur van de publicatie is Koen Van Synghel, Lander Loeckx zorgde voor de foto's.

Behalve het crematorium Hofheide komen de volgende gebouwen in de publicatie aan bod: de herbestemming van het voormalige Wivinaklooster tot kantoren in Groot-Bijgaarden; de passiefschooluitbreiding van het Gemeentelijk Technisch Instituut in Londerzeel; de bouw en renovatie van gemeenschapscentrum Den Breughel in Haacht; de Academie voor Muziek Woord en Dans 'Dil'arte' in Dilbeek; de restauratie, renovatie en nieuwbouw van De Hoorn in Leuven; de lagere school de Kleine Prins in Sint-Kwintens-Lennik; en het Kerkhofhuisje in Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek).

De prijsuitreiking en de voorstelling van de publicatie vinden plaats op zondag 15 november om 15.30 u. in het crematorium Hofheide, Jennekensstraat 5 in Nieuwrode (Holsbeek). Het officiële gedeelte wordt om 14.30 u. voorafgegaan door een rondleiding door de architecten en de bouwheer. Dit is een unieke gelegenheid om dit uitzonderlijke project te bezoeken.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

De stad Dendermonde schrijft een studieopdracht uit voor de opmaak van het ruimtelijk masterplan ‘Vestinggordel Dendermonde’, inclusief een participatieluik. Dat gebeurt in samenwerking met de Vlaamse bouwmeester. Het plangebied[…]

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Negentiende Oproep WinVorm

Negentiende Oproep WinVorm

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Meer artikels