Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Cosimco bouwt Belgische ambassade in Rabat

Gerelateerde onderwerpen :

Cosimco bouwt Belgische ambassade in Rabat

Vandaag heeft Cosimco met Cosimco Maroc een eigen filiaal in Casablanca, met een eigen Marokkaanse directie en een vijftal ingenieurs.

Bouwbedrijf Cosimco, dat sinds 2005 tot de Willemen Groep behoort, heeft de opdracht binnengehaald voor de bouw van de Belgische ambassade in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. De ambassade is een architecturaal pareltje van de hand van A2M en Still Architects en technisch een primeur. Het gebouw zal het Breeam Excellent-label dragen en wordt het allereerste energieneutrale gebouw in Noord-Afrika. Voor Willemen Groep is het na de ambassade in het Congolese Kinshasa al de tweede ambassade die het mag bouwen op Afrikaanse bodem. Het ambassadegebouw in Kinshasa is een project van 11 miljoen € en is bijna voltooid.

In Rabat gaat om een contract van ongeveer 3 miljoen €. Het project is voor Cosimco/Willemen vooral een mooi visitekaartje voor de verdere uitbouw van de activiteiten in Afrika. Cosimco is immers sinds enkele jaren actief op de exportmarkt. Cosimco zag vier jaar geleden na een geslaagde handelsmissie van Flanders Investment Trade in Marokko een ideale groeipool. Vandaag heeft Cosimco met Cosimco Maroc een eigen filiaal in Casablanca, met een eigen Marokkaanse directie en een vijftal ingenieurs.

Het eerste contract van Cosimco in Marokko was het neerzetten van twee industriële gebouwen voor havenbedrijf TMPA in de haven van Tanger. Vorig jaar werd in Tanger ook gestart met de bouw van een zuivelcentrale voor Danone. Het project omvat de bouw van 4.500 m² industriële opslagruimte en 1.000 m² kantoren op een terrein van ongeveer 16.500 m². De gebouwen zullen gebruikt worden als versterking van de logistieke platforms in Tanger voor de distributie en opslag van de producten van Danone.

Daarnaast werkt Cosimco samen met Aswebo, Aannemingen Van Wellen en Franki Construct in Tanger aan de bouw van een containerterminal voor het Nederlandse APM Terminals, een project met een prijskaartje van meer dan 100 miljoen €.  De terminal wordt gebouwd op een site van 53 ha en zal beschikken over 1.200 m kaailengte. Het wordt de eerste geautomatiseerde containerterminal in Afrika. De werken moeten klaar zijn in september 2018.

De komende jaren blijft Cosimco actief in België en wil het bedrijf groeien op de Marokkaanse markt. Cosimco zag op basis van voorlopige cijfers zijn omzet stijgen van 42 miljoen € in 2015 naar 68 miljoen € in 2016, een toename met 50%. De sterke omzetstijging is een gevolg van verschillende grotere logistieke opdrachten. Voor Cosimco was Marokko vorig jaar goed voor ongeveer 10% van de omzet. Op termijn moet dat aandeel stijgen tot 20 à 25%.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten[…]

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Einstein Telescoop komt stap dichter

Einstein Telescoop komt stap dichter

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Meer artikels