Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Correct dimensioneren van ruimteverwarming bij lage-energiewoningen

Gerelateerde onderwerpen :

Correct dimensioneren van ruimteverwarming bij lage-energiewoningen

Via het project VerKHEn legt Bouwunie de focus op het correct dimensioneren van de verwarming in lage-energiewoningen. Ruim 280 installateurs, aannemers en architecten kregen hierover infosessies in Wijnegem (foto 1), Heusden-Zolder, Denderleeuw en Gits. Bouwunie stelt ook een nieuwe rekentool voor waarmee voortaan op een efficiënte manier het vermogen van de ketel of de warmtepomp kan worden bepaald. VerKHEn is een project over Het Verspreiden van Kennis inzake Hernieuwbare Energie.

Dimensioneren van de ruimteverwarming is nodig om tot een optimale energieprestatie te komen. Een juiste dimensionering heeft een belangrijke impact op het eindverbruik van gebouwen. Bij een lage-energiewoning is het belangrijk dat de toegepaste technieken zeer goed berekend en voorbereid worden.

'Terwijl men vroeger al eens een verwarmingstoestel kon overdimensioneren, is dit bij de nieuwste technieken totaal uit den boze. De systemen van de huidige generatie werken op zeer lage regimes en hoge rendementen en moeten dus optimaal functioneren in het kader van de warmtebehoefte', benadrukt Dirk Van De Wynckel, secretaris van Bouwunie Technieken en projectleider van VerKHEn.

Toch is het bij het opstellen van een offerte vaak niet evident om het vermogen te berekenen. Het epb-rapport van de epb-verslaggever bevat voor de installateur de basisinformatie om te kunnen overgaan tot een inschatting van het verwarmingsvermogen dat voorzien moet worden. Energieconsulent Luc Dedeyne van Bouwunie (foto 2) heeft een rekentool ontwikkeld waarmee in een mum van tijd een voorcalculatie kan gemaakt worden.

'De informatie uit het epb-rapport kan via deze tool snel omgezet worden in een bruikbaar resultaat. Wanneer de opdracht daarna toegewezen wordt aan de installateur moet dan voort gerekend worden met de geldende normen. Dimensioneren volgens de normen is arbeidsintensief maar noodzakelijk voor het ontwerp van de installatie', verklaart Luc Dedeyne.

De Bouwunie-rekentool is beschikbaar op de website van Bouwunie. Om de rekentool vlot te kunnen gebruiken, organiseerde Bouwunie op maandag 7 december 2015 een praktijkgerichte workshop in Brugge.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

De beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv wil een groep van installatiebedrijven uitbouwen en werkt daarvoor samen met Lenaerts/LVR uit Houthalen-Helchteren en ABN Klimatisatie uit Munsterbilzen. De drie partners gaan op zoek naar[…]

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Meer artikels