Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Coronavirus veroorzaakt tekort aan mondmaskers voor bouw

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Coronavirus veroorzaakt tekort aan mondmaskers voor bouw

© stock.adobe.com

In de bouw heerst volgens de Vlaamse Confederatie Bouw een tekort aan mondmaskers en ook andere persoonlijke beschermingsmiddelen blijken stilaan steeds moeilijker te krijgen. De race op corona-gevoelige producten in Europa zoals stofmaskers, overalls en chemische handschoenen, ligt aan de basis. Landen als Duitsland, Tsjechië, Frankrijk en Rusland hebben de export aan banden gelegd van zulke corona-gevoelige producten. Door de toenemende vraag en de verminderde aanvoer, is de voorraad bij de leveranciers van deze producten intussen uitgeput.

Daardoor komen ook bouwbedrijven in de problemen. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw. Mondmaskers zijn bij heel wat groothandelaars niet meer voorradig. Nochtans zijn die essentieel om het personeel veilig te laten werken. Bij het schuren, zagen, isoleren, slijpen, frezen en boren komt immers heel wat stof vrij. En bovendien gaat het om cruciale beschermingsmiddelen om bouwprofessionals te vrijwaren van gezondheidsrisico’s door blootstelling aan gevaarlijke en giftige stoffen zoals metaal, lood, kwarts en niet te vergeten asbest bij renovatie- en sloopwerkzaamheden. Bouwprofessionals die in dergelijke risicovolle omstandigheden werken, voelen dit tekort bijgevolg het sterkst. Voorts hebben zij niet alleen stofmaskers nodig, maar ook andere persoonlijke beschermingsmiddelen zoals overalls, desinfecterende gels enz. En die blijken ook steeds moeilijker te verkrijgen.

“De oproep naar aannemers en verfbedrijven om hun voorraad mondmaskers ter beschikking te stellen, is dan ook wat ongelukkig gekozen”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. “We begrijpen uiteraard dat de huisartsen en verzorgend personeel zich beschermen, maar we mogen ook de noden van de bouwprofessionals niet uit het oog verliezen, die veilig willen en moeten werken. Bouwbedrijven die een grote stock hadden aangelegd kunnen nog even verder, maar voor heel wat bouwbedrijven is het intussen onbegonnen om nog mondmaskers vast te krijgen. Daarom is het van groot belang om het totale aanbod aan mondmaskers in ons land op zeer korte termijn te verhogen”, besluit hij.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ford heeft eigen schermen voor Transit en Tourneo

Ford heeft eigen schermen voor Transit en Tourneo

Ford kondigt aan dat er een reeks schermen beschikbaar zijn op maat van de Transit en Tourneo zodat bestuurders en inzittenden zich coronaproof kunnen verplaatsen Ook voor bouwvakkers die samen naar de bouwplaats rijden lijkt deze oplossing[…]

Drive-in bioscoop bij ATF wegenbouw

Drive-in bioscoop bij ATF wegenbouw

De bouwsector als katalysator voor economische relance

De bouwsector als katalysator voor economische relance

Bouwsector vreest voor donkere herfst en zwart 2021

Bouwsector vreest voor donkere herfst en zwart 2021

Meer artikels