Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Coronavirus veroorzaakt tekort aan mondmaskers voor bouw

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Coronavirus veroorzaakt tekort aan mondmaskers voor bouw

© stock.adobe.com

In de bouw heerst volgens de Vlaamse Confederatie Bouw een tekort aan mondmaskers en ook andere persoonlijke beschermingsmiddelen blijken stilaan steeds moeilijker te krijgen. De race op corona-gevoelige producten in Europa zoals stofmaskers, overalls en chemische handschoenen, ligt aan de basis. Landen als Duitsland, Tsjechië, Frankrijk en Rusland hebben de export aan banden gelegd van zulke corona-gevoelige producten. Door de toenemende vraag en de verminderde aanvoer, is de voorraad bij de leveranciers van deze producten intussen uitgeput.

Daardoor komen ook bouwbedrijven in de problemen. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw. Mondmaskers zijn bij heel wat groothandelaars niet meer voorradig. Nochtans zijn die essentieel om het personeel veilig te laten werken. Bij het schuren, zagen, isoleren, slijpen, frezen en boren komt immers heel wat stof vrij. En bovendien gaat het om cruciale beschermingsmiddelen om bouwprofessionals te vrijwaren van gezondheidsrisico’s door blootstelling aan gevaarlijke en giftige stoffen zoals metaal, lood, kwarts en niet te vergeten asbest bij renovatie- en sloopwerkzaamheden. Bouwprofessionals die in dergelijke risicovolle omstandigheden werken, voelen dit tekort bijgevolg het sterkst. Voorts hebben zij niet alleen stofmaskers nodig, maar ook andere persoonlijke beschermingsmiddelen zoals overalls, desinfecterende gels enz. En die blijken ook steeds moeilijker te verkrijgen.

“De oproep naar aannemers en verfbedrijven om hun voorraad mondmaskers ter beschikking te stellen, is dan ook wat ongelukkig gekozen”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. “We begrijpen uiteraard dat de huisartsen en verzorgend personeel zich beschermen, maar we mogen ook de noden van de bouwprofessionals niet uit het oog verliezen, die veilig willen en moeten werken. Bouwbedrijven die een grote stock hadden aangelegd kunnen nog even verder, maar voor heel wat bouwbedrijven is het intussen onbegonnen om nog mondmaskers vast te krijgen. Daarom is het van groot belang om het totale aanbod aan mondmaskers in ons land op zeer korte termijn te verhogen”, besluit hij.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stijgende prijzen en leveringsproblemen van materialen zorgen voor onrust

Stijgende prijzen en leveringsproblemen van materialen zorgen voor onrust

De bouwsector herpakt zich na een moeilijk coronajaar. Uit de meest recente bouwbarometer van Bouwunie blijkt dat de orderboeken bij de bouwkmo’s en zelfstandigen weer beter gevuld zijn. Dat is goed nieuws, maar toch is de sector ongerust.[…]

08/05/2021 | BouwmaterialenActueel
Ontwerpers gezocht voor individuele dans-cabine

Ontwerpers gezocht voor individuele dans-cabine

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Corona maakt vastgoed aan de kust duurder

Corona maakt vastgoed aan de kust duurder

Meer artikels