Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Coronavirus: steunmaatregelen voor bouwbedrijven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Coronavirus: steunmaatregelen voor bouwbedrijven

De Confederatie Bouw is tevreden dat de federale regering een aantal maatregelen neemt om bedrijven te helpen in deze coronatijden. Specifiek voor de bouw is het goed dat tijdelijke werkloosheid nu ook mogelijk zal zijn bij overmacht of omwille van economische redenen.

Zo hoeven bouwondernemingen die getroffen worden door de coronacrisis finaal geen werknemers af te danken, maar kunnen ze die werknemers even in tijdelijke werkloosheid zetten zolang de impact van het coronavirus duurt.

De voorbije dagen kreeg de Confederatie Bouw heel wat vragen van haar leden in verband met het coronavirus. Bouwbedrijven riskeren extra impact te ondervinden van corona. Van de 203.685 werknemers in de bouw aan het einde van het tweede kwartaal van vorig jaar waren er 156.438 arbeiders en 47.247 bedienden. Voor arbeiders is thuiswerk helemaal uitgesloten en voor een zeker aantal bediendenjobs geldt dat ook.

Ook de fiscale en sociale maatregelen die worden genomen om bedrijven te helpen die hinder ondervinden van het coronavirus krijgen een pluim van de sectororganisatie. Zo kan voor zelfstandigen die door het coronavirus hun activiteit langer dan één week moeten stopzetten het overbruggingsrecht worden toegepast.

Het gaat hier om de oude ‘faillissementsverzekering’ en die bedraagt momenteel 1.266 € per maand voor alleenstaanden en 1.582 € voor zelfstandigen met gezinslast. Tevens zullen getroffen aannemers ook hun betalingen aan de fiscus en de RSZ kunnen uitstellen.

“Het is een goede zaak dat de regering in lopende zaken meteen maatregelen neemt om de negatieve invloed van het coronavirus op het bedrijfsleven in te dammen. Indien steeds meer mensen besmet raken door dit virus, riskeren onze bouwbedrijven en haar werknemers meteen midscheeps getroffen te worden. Daarom kunnen we alleen maar appreciëren dat de regering nu al ingrijpt”, reageert Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer jobstudenten en vrouwen kozen in 2020 voor de bouwsector

Meer jobstudenten en vrouwen kozen in 2020 voor de bouwsector

Vorig jaar kozen meer jobstudenten voor de bouwsector en ook het aantal vrouwen in de bouw neemt stilaan toe in de nog steeds vooral mannelijke sector. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij 24.847 Belgische bouwmedewerkers[…]

01/03/2021 | SociaalOndernemingen
Eerste infrastructuurwerf met ethische code

Eerste infrastructuurwerf met ethische code

Aanpak sociale dumping prioritair voor nieuwe regering

Aanpak sociale dumping prioritair voor nieuwe regering

Bouwsector lanceert ethische code

Bouwsector lanceert ethische code

Meer artikels