Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Coronavirus: steunmaatregelen voor bouwbedrijven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Coronavirus: steunmaatregelen voor bouwbedrijven

De Confederatie Bouw is tevreden dat de federale regering een aantal maatregelen neemt om bedrijven te helpen in deze coronatijden. Specifiek voor de bouw is het goed dat tijdelijke werkloosheid nu ook mogelijk zal zijn bij overmacht of omwille van economische redenen.

Zo hoeven bouwondernemingen die getroffen worden door de coronacrisis finaal geen werknemers af te danken, maar kunnen ze die werknemers even in tijdelijke werkloosheid zetten zolang de impact van het coronavirus duurt.

De voorbije dagen kreeg de Confederatie Bouw heel wat vragen van haar leden in verband met het coronavirus. Bouwbedrijven riskeren extra impact te ondervinden van corona. Van de 203.685 werknemers in de bouw aan het einde van het tweede kwartaal van vorig jaar waren er 156.438 arbeiders en 47.247 bedienden. Voor arbeiders is thuiswerk helemaal uitgesloten en voor een zeker aantal bediendenjobs geldt dat ook.

Ook de fiscale en sociale maatregelen die worden genomen om bedrijven te helpen die hinder ondervinden van het coronavirus krijgen een pluim van de sectororganisatie. Zo kan voor zelfstandigen die door het coronavirus hun activiteit langer dan één week moeten stopzetten het overbruggingsrecht worden toegepast.

Het gaat hier om de oude ‘faillissementsverzekering’ en die bedraagt momenteel 1.266 € per maand voor alleenstaanden en 1.582 € voor zelfstandigen met gezinslast. Tevens zullen getroffen aannemers ook hun betalingen aan de fiscus en de RSZ kunnen uitstellen.

“Het is een goede zaak dat de regering in lopende zaken meteen maatregelen neemt om de negatieve invloed van het coronavirus op het bedrijfsleven in te dammen. Indien steeds meer mensen besmet raken door dit virus, riskeren onze bouwbedrijven en haar werknemers meteen midscheeps getroffen te worden. Daarom kunnen we alleen maar appreciëren dat de regering nu al ingrijpt”, reageert Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector begeleidt asielzoekers naar werk

Bouwsector begeleidt asielzoekers naar werk

Het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil) en de sociale partners van de bouwsector sluiten een samenwerkingsakkoord met het oog op het begeleiden van asielzoekers in de bouw. Daardoor kunnen asielzoekers op grote schaal[…]

09/06/2022 | Actueel
Arbeidsmarkt kende vorig jaar een nooit geziene heropleving

Arbeidsmarkt kende vorig jaar een nooit geziene heropleving

Voka vraagt een indexsprong

Voka vraagt een indexsprong

Kamer keurt soepele overurenregeling voor bouwsector goed

Kamer keurt soepele overurenregeling voor bouwsector goed

Meer artikels