Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Corona veroorzaakt veel meer afwezigheden

Gerelateerde onderwerpen :

,
Corona veroorzaakt veel meer afwezigheden

Driekwart van de bouwbedrijven geeft aan dat het aantal afwezigheden op de werkvloer de afgelopen maand is toegenomen door de tweede coronagolf. Daaruit volgt dat 6 op de 10 bouwondernemingen het momenteel niet makkelijk hebben met het respecteren van de uitvoeringstermijnen. Daarom vraagt de Confederatie Bouw een terugkeer naar de quarantaine van zeven dagen en het uitwerken van een wettelijk kader voor sneltests.
 

 

74% van de bouwondernemingen merkt de afgelopen maand meer afwezigheden op bij haar arbeiders en bedienden, zo geeft een enquête van de Confederatie Bouw aan waaraan 423 aannemers hebben deelgenomen. 60% komt daardoor in de problemen met het respecteren van de uitvoeringstermijnen, waarvan nagenoeg de helft in zware problemen. 45% van de bouwbedrijven heeft ook te kampen met matige tot sterke bevoorradingsproblemen. Tot slot blijkt uit de enquête dat 63% nu minder contacten heeft voor nieuwe opdrachten en markten.
 
“De tweede golf van het coronavirus beukt hard in op onze sector. Op korte termijn zijn de knipperlichten van oranje naar donkerrood gegaan. Dankzij het protocol dat vakbonden en werkgevers in mei sloten en dat tal van veiligheidsverplichtingen bevat, kan de bouw, in vergelijking met maart en april van dit jaar, veel meer aan de slag blijven”, stelt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
Allereerst pleit de Confederatie Bouw ervoor om de quarantaineperiode terug te brengen naar zeven dagen (met test op de vijfde dag) in plaats van tien dagen (zonder test) nu. Daarnaast moet er volgens de Confederatie Bouw snel een wettelijk kader komen voor sneltests, zodat iedereen snel kan zien of hij al dan niet getroffen is door covid-19 en dus al dan niet aan het werk kan blijven. Positief is in ieder geval dat er opnieuw een soepele regeling voor de tijdelijke werkloosheid wegens corona ingevoerd werd.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Arbeidskrapte stilaan grootste zorg voor kmo's

Arbeidskrapte stilaan grootste zorg voor kmo's

Het gaat van kwaad naar erger met de vacatures in kmo's, die maar niet ingevuld geraken. Liefst 56% van de Vlaamse kmo's die willen aanwerven vinden geen of nauwelijks geschikte kandidaten. Dat blijkt uit een recente bevraging van Unizo[…]

13/01/2022 | Corona
Vlaanderen investeert 3 miljoen € in onderzoeksinfrastructuur voor hogescholen

Vlaanderen investeert 3 miljoen € in onderzoeksinfrastructuur voor hogescholen

Viruscrisis krijgt ondernemende Vlaming niet klein

Viruscrisis krijgt ondernemende Vlaming niet klein

Polyclose wordt verplaatst naar de zomer

Polyclose wordt verplaatst naar de zomer

Meer artikels