Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Corona maakt vastgoed aan de kust duurder

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Corona maakt vastgoed aan de kust duurder

(c) Bouwkroniek

De Belg heeft het afgelopen jaar duidelijk zijn weg gevonden naar de Belgische kust en dat is goed te zien op de vastgoedmarkt. Een pand wordt tot wel 27 dagen sneller verkocht dan vóór de viruscrisis. De massale vraag naar kustvastgoed en het beperkte aanbod duwen de prijzen de hoogte in. Zo is de gemiddelde prijs van een woning aan de kust met bijna 34.000 € gestegen. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse van Dewaele Vastgoedgroep.
‘Staycation’ was afgelopen zomer het modewoord en ook deze zomer ziet het ernaar uit dat we met z’n allen weer voor een vakantie in eigen land (moeten) kiezen. Voor het eerst is dat ook duidelijk te zien in de verkoopcijfers van het kustvastgoed. Het eerste coronajaar - van april 2020 tot nu - werd een kustwoning gemiddeld 34.000 €, afgerond 15%, duurder tegenover de periode april 2019 tot maart 2020.
 
Wie vandaag een woning aan de kust wil kopen, moet hiervoor al gemiddeld 262.493 € op tafel leggen. In het jaar voor de eerste lockdown was dat nog ‘maar’ 228.815 €. Dat blijkt uit de cijfers van Dewaele Vastgoedgroep - één van de grote vastgoedmakelaars aan de kust - waar ze vandaag prijsstijgingen zien tot zelfs 18%.
 
“We zien steeds meer mensen die hun weg vinden naar de Belgische kust en er willen investeren in een eigen verblijf. Tegelijk zijn er minder mensen die hun panden te koop aanbieden. Er is een groot onevenwicht op de markt. Het is dat grote verschil tussen vraag en aanbod dat de prijzen de hoogte in jaagt”, zegt Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep.

In eigen land

De prijsstijging is vooral te wijten aan de massale rush op een woning aan zee. Het aantal mensen dat, in nasleep van de eerste lockdown, koos voor een eigen stek aan onze Belgische kust steeg tot wel 30%. Een stijging die Filip Dewaele opmerkte na het einde van de eerste lockdown én die blijft aanhouden.
 
“Er is nog veel onduidelijkheid over vakanties. Zullen we gevaccineerd zijn, zal er nog een reisverbod zijn, enz. Almaar meer Belgen kijken daarom naar een vakantie in eigen land en zoeken een tweede verblijf aan de zee als alternatief. Tegelijkertijd valt het ook op dat eigenaars hun appartement aan zee om dezelfde redenen niet verkopen, terwijl ze er qua meerwaarde misschien net nu een goede zaak aan zouden doen”, stelt Filip Dewaele.
 
Naast de grote vraag zetten dus ook steeds minder mensen hun eigen pand aan de kust te koop. Vele eigenaars wachten nog de zomermaanden af of beslissen nu al om de komende zomervakantie in eigen land door te brengen. Het aanbod in de portefeuille van de vastgoedmakelaar is aanzienlijk gedaald in vergelijking met deze periode vorig jaar.

Sneller verkocht

Vóór de viruscrisis stond een woning aan de kust gemiddeld 113 dagen (3,5 maand) te koop. Eén jaar na de eerste lockdown is dat gemiddeld nog maar 86 dagen (2,5 maand). “Het is duidelijk dat de mensen sneller overgaan tot de aankoop van een woning aan zee. Maar het tempo waarmee woningen van de markt verdwijnen en er weer op komen ligt mijlenver uit elkaar”, weet Filip Dewaele.
Wordt het voor de meeste Belgen onmogelijk om hun eigen plekje aan onze kust te bemachtigen? “Elke trend vindt op de duur wel zijn weg terug naar het ‘normale’ en dat verwachten wij hier ook. Eens we terug onze vrijheid krijgen en zoals voorheen, zonder probleem, naar het buitenland mogen gaan, zal de vastgoedmarkt aan de kust normaliseren”, voorspelt Filip Dewaele.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels