Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Cordeel en Jansen Building Group bouwen Vaccinopolis

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Cordeel en Jansen Building Group bouwen Vaccinopolis

(c) UAntwerpen

Het consortium met de toepasselijke naam IMM/Unity mag het ambitieuze project Vaccinopolis realiseren op de campus Drie Eiken in Wilrijk van de Universiteit Antwerpen. Omwille van de wereldwijde vraag naar vaccins realiseren de partners het innovatiecentrum op 1,5 jaar tijd (in plaats van de gebruikelijke 4 tot 5 jaar), met respect voor de uitzonderlijk hoge veiligheidsnormen. Het gebouw krijgt een vloeroppervlakte van 6.500 m². De contractwaarde voor het ontwerp, de bouw en 15 jaar onderhoud bedraagt 27 miljoen €. Op 1 maart 2022 opent Vaccinopolis al de deuren.
Het idee voor Vaccinopolis ontstond reeds voor de coronacrisis, maar die heeft het dossier wel in een stroomversnelling gebracht. Omdat het klimaat verandert en mensen dichter op elkaar leven, almaar ouder worden, meer reizen, … ontstaan en verspreiden virussen zich sneller dan ooit. Daarom is het ontwikkelen van vaccins een van de belangrijkste wereldwijde uitdagingen van vandaag.
 
De Belgische federale regering investeert daarom 20 miljoen € in de oprichting van een Europese anti-infectie-eenheid, met gespecialiseerde infrastructuur in Antwerpen (UAntwerpen) en in Brussel (Université Libre de Bruxelles). Ook privépartners dragen hun steentje bij.
 
Onder leiding van prof. Arnaud Marchant (ULB) wordt in Brussel een hoogstaand immunologisch laboratorium gebouwd. Op Campus Drie Eiken van de Antwerpse universiteit (naast het revalidatieziekenhuis RevArte) verrijst vanaf begin 2021 het vaccincentrum Vaccinopolis, waar toptalenten uit verschillende disciplines samen zullen werken.
 
“Het complex zal bestaan uit een klinische testruimte, laboratoria, kantoren, consultatieruimtes en verblijfs- en ontspanningsfaciliteiten”, vertelt prof. Pierre Van Damme (UAntwerpen). Op een hoek van de derde verdieping komt een dakterras. “Dat laat ons toe om vaccins in quarantainecondities te testen op hoogstens 30 personen tegelijkertijd. Dat zullen we doen via het Controlled Human Infection Models (CHIM). In dit 'human challenge'-onderzoek worden gezonde gevaccineerde proefpersonen in feite uitgedaagd door hen bloot te stellen aan een al dan niet verzwakte versie van een bepaalde ziekteverwekker. Zo kan je snel en kostenefficiënt vaccins ontwikkelen en testen.”
 
Dergelijke testen kunnen vandaag enkel uitgevoerd worden in drie centra in de Verenigde Staten en twee in de U.K. De Antwerpse universiteit realiseerde in 2017 reeds Poliopolis, een tijdelijk containerdorp voor het testen van twee poliovaccins.

IMM/Unity

Drie consortia waren geïnteresseerd in deze opdracht. Het consortium IMM/Unity mag het bouwproces in goede banen leiden, zo maakte UAntwerpen maandag bekend. De voornaamste redenen voor die beslissing is de ervaring en specialisatie van de partners in soortgelijke projecten. “We werken volgens een zogenaamde ‘design, build & maintain’-formule”, weet architect Roy Pype (Proof of the sum). “Proof of the sum, Exilab, Abstract Architecten, burO Groen en Establis zijn verantwoordelijk voor het integrale ontwerp (design). De realisatie (build) is in handen van Jansen Building Group, Jansen Cleanrooms en Cordeel. En Imtech Belgium neemt samen met Jansen Cleanrooms 15 jaar lang het onderhoud (maintain) voor haar rekening.”
 
Doorgaans bedraagt de doorlooptijd voor zo’n project 4 tot 5 jaar, maar de projectpartners korten die in tot 1,5 jaar, o.m. door geen ondergrondse verdieping te bouwen. De komende vijf maanden worden gebruikt om het terrein bouwrijp te maken, de detailengineering, een mock-up te maken van de patiëntenkamer zodat die helemaal op punt staat, alle vergunningen in orde te brengen, enz. Binnen vijf maanden start dan de bouwfase die twaalf maanden zal duren. Daarvan zijn er negen maanden voor de montage van de prefabelementen en nog drie maanden om te testen of alles werkt. Elke patiëntenkamer krijgt een sas en zal in onderdruk staan.
 
Eric Vanhees (COO Jansen Cleanrooms) zet graag de tanden in dit prestigieuze project. “De uitdaging is om de extreem korte doorlooptijd te verzoenen met het vereiste biotechnologische veiligheidsniveau. Omwille van de wereldwijde urgentie verkorten we elke fase van het proces, van het ontwerp (in een recordtijd van vijf weken) en de onderhandeling (acht weken) tot de vergunningsaanvraag en de uitvoering. Dankzij het prefab bouwsysteem CD20 realiseren we een gebouw van vier verdiepingen hoog in amper negen maanden. Bovendien respecteren we de normen van de uitzonderlijke bioveiligheidsklasse 3. Dat doen we door goed na te denken over de circulatie van mensen en materialen in het gebouw, kritische ruimtes zo te bouwen dat je ze afzonderlijk kan desinfecteren en te kiezen voor gladde (lees hygiënische en makkelijk te reinigen) afwerkingsmaterialen.”

https://www.youtube.com/watch?v=-xTaybKSkTY

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

De site Verbeemen in Mechelen staat aan de vooravond van belangrijke veranderingen. Het gebied zal transformeren van een leegstaande industriële site, naar een kwalitatieve woonomgeving met buurtpark. De omgevingsvergunning voor de bouw van[…]

22/10/2021 | Mechelen
152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Meer artikels