Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Copro reikt eerste koudasfalt-certificaat uit

Gerelateerde onderwerpen :

,
Copro reikt eerste koudasfalt-certificaat uit

© robsonphoto - stock.adobe.com

Copro heeft op 10 juli het eerste Copro-certificaat voor  koudasfalt klasse A uitgereikt aan IKO uit Antwerpen.

De Vlaamse overheid vroeg in 2011 aan Copro om een productcertificatie voor koudasfalt uit te werken. Dit met de bedoeling om een duidelijke selectie te krijgen van kwalitatief koudasfalt met certificaat. Via de oprichting van een adviesraad voor koudasfalt werden de certificatieregels besproken en vastgelegd. Na vele vergaderingen werden eind 2014 de technische voorschriften, opgenomen in PTV 861, en het toepassingsreglement TRA 61 gepubliceerd.

Standaardbestek

Vanaf 2016 werden partijkeuringen uitgevoerd om de conformiteit van het aan de klant aangeboden koudasfalt te toetsen aan de eisen die werden opgenomen in het Standaardbestek 250. Pas in juni 2017 werd een eerste aanvraag tot het verkrijgen van het Copro-certificaat ingediend. In juli heeft IKO uit Antwerpen dit certificaat verkregen voor een koudasfalt klasse A. Dat wordt geproduceerd door Vialit Asphalt in Oostenrijk.

Wegenbeton

Copro heeft eind juni het eerste Benor-certificaat wegenbeton (betonmengsels voor cementbetonverhardingen en ter plaatse gestorte lijnvormige elementen) uitgereikt aan Willemen Infra betoncentrale mobiel West (voorheen Aswebo, afdeling A-Beton) in Brugge. Nog in juni ontving De Brabandere uit Veurne het certificaat voor lijnvormige elementen met gerecycleerde granulaten. Ook Stadsbader behaalde reeds een certificaat voor de mobiele betoncentrale, toen gestationeerd in Zaventem.

Vertrouwen

Deze certificaten geven de klanten het vertrouwen dat de geleverde betonmengsels aan alle voorschriften voldoen en alle vereisten nageleefd worden. PTV 850 beschrijft de technische voorschriften op het beton, toepassingsreglement TRA 50 beschrijft de manier waarop de productiecontrole moet gebeuren.

Voorstudies

Er zijn reeds een tiental betonmengsels gecertificeerd voor bouwklassen B1-B5, B6-B10, BF en voor lijnvormige elementen, inclusief een mengsel met hoogwaardig betongranulaat. Voorstudies maken een belangrijk onderdeel uit van het certificatieproces. Er moet vooraf worden aangetoond dat elk mengsel voldoet aan de specifiek gestelde eisen. Zo wordt een extra zekerheid ingebouwd dat de juiste producten voor de juiste toepassing worden gebruikt. Duurzaamheid (o.a. vorst- en dooizoutbestandheid) houdt een essentieel onderdeel van deze voorstudies in.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse gezinnen willen financiële duidelijkheid vooraleer te renoveren

Vlaamse gezinnen willen financiële duidelijkheid vooraleer te renoveren

Bouwunie vraagt aan de Vlaamse regering om werk te maken van concrete renovatiedoelstellingen met gepaste stimulansen. “Wie vlugger beslist om volgens de vereiste normen te renoveren moet hiervoor ook een hogere steun krijgen. Wie verbouwt[…]

06/12/2019 | ProjectenBouwunie
Vlaamse regering wil gezondheid lokale financiën versterken

Vlaamse regering wil gezondheid lokale financiën versterken

Ondernemingen reageren boos op wetsvoorstel betalingstermijnen

Ondernemingen reageren boos op wetsvoorstel betalingstermijnen

De weg naar klimaatadaptief en circulair bouwen

De weg naar klimaatadaptief en circulair bouwen

Meer artikels