Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Coöperatief warmetnet voor Minerve-site in Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Coöperatief warmetnet voor Minerve-site in Antwerpen

Het warmtenet van Warmte Verzilverd aan de Minerve-site, op de grens tussen Edegem en Mortsel, krijgt vorm. Cathy Berx, de gouverneur van de provincie Antwerpen, liet zopas symbolisch de eerste buis van het warmtenet in de grond zakken. Daarmee gaf ze meteen ook het officiële startschot voor  de bouw van de woonwijk Minerve. Binnenkort verrijzen hier 300 woningen. Bovendien voorzien de plannen meer dan 2 ha groen op de site, die tot voor kort nog zo goed als volledig gebetonneerd was.
Die zullen verwarmd worden door de restwarmte van de industriële processen van de Agfa-Gevaertfabriek. Edegem en Mortsel krijgen daarmee het eerste warmtenet van de provincie dat restwarmte van de privé-industrie gebruikt om woningen van verwarming en sanitair warm water te voorzien. Agfa-Gevaert zet al jaren in op energie-efficiëntie - onder andere met absorptiekoeling en warmtepompen - maar er is nog veel potentieel om extra energie te recupereren.
 
Het project is een samenwerking tussen Agfa-Gevaert, Revive (de ontwikkelaar van de Minerve-wijk) en de vennootschap Warmte Verzilverd. Die laatste bestaat uit energiecoöperaties ZuidtrAnt-W en Ecopower, aangevuld met experts van Kelvin Solutions, een expertisebureau met de focus op duurzame warmtebronnen.
 
Samen staan zij in voor de ontwikkeling, de realisatie en het beheer van het coöperatieve warmtenet. Mortsel en Edegem, de stad Antwerpen en de provincie Antwerpen steunen het project, dat uitgevoerd wordt met de financiële steun van de Vlaamse overheid.
 
“Het gaat om een lokaal verankerd project. We gaan in zee met de Vlaamse aannemer Denys  en recupereren de restwarmte van de Mortselse Agfa-Gevaertfabriek. Daarmee worden niet alleen de nieuwe woningen en de kringloopwinkel Opnieuw & Co, maar ook een productie-eenheid van Agfa-Gevaert zelf verwarmd. Bovendien wordt dit project hoofdzakelijk gefinancierd met burgerkapitaal via lokale energiecoöperaties ZuidtrAnt-W en Ecopower. Dit betekent dat buurtbewoners zelf kunnen investeren in hun eigen warmtenet en zo bijdragen aan de groene warmte van de toekomst”, zegt Karen Feyen van Warmte Verzilverd.
 
Via de schouwen van Agfa-Gevaert kan het warmtenet vanaf begin 2021 minstens twee gigawattuur recupereren. Dat moet ruimschoots genoeg zijn om de hele Minerve-wijk te verwarmen, goed voor 300 woningen.

Eerste bouwfase

De aannemer van de bouwwerken, Vanderstraeten, is zopas met de bouw van de eerste fase van start gegaan. Daarin zijn 16 huizen en 60 appartementen gepland en wordt ook al heel wat groen aangelegd. Er was een lichte vertraging door de lockdown, maar die heeft geen impact op de timing van de oplevering: in 2022 mag de wijk zijn eerste nieuwe bewoners verwelkomen, zoals initieel voorzien.
 
Projectontwikkelaar Revive stelt zich met de nieuwe woon- en werkwijk tot doel om van Minerve de duurzaamste wijk van Antwerpen te maken. Naast het warmtenet, waardoor de woningen geen extra fossiele brandstoffen zullen uitstoten, is ook aan slim waterbeheer gedacht. Al het hemelwater zal maximaal worden herbruikt.
 
“De wijk wordt bovendien autoluw en er is ongeveer 23.000 m² groen voorzien. Daar waar de site tot voor kort voor meer dan 90% gebetonneerd was, komen er nu drie parken rond een wadi, twee speeltuinen, een groene rustzone, vier grote collectieve tuinen en 61 private tuinen”, aldus Alexandre Huyghe, CIO van Revive.
 
Het potentieel van dit soort warmtenetten, waarbij wordt samengewerkt met een privébedrijf, is groot. Ons land staat immers vol met industriële sites waarvan de restwarmte zo goed als volledig verloren gaat via schouwen. Heel wat van die sites bevinden zich zelfs relatief dicht bij een of meerdere woonwijken.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Heylen vastgoed organiseerde een bootcamp voor nieuw personeel

Heylen vastgoed organiseerde een bootcamp voor nieuw personeel

Heylen Vastgoed organiseerde een tijdje geleden een succesvol bootcamp. Dat is een exclusieve en betaalde opleiding in de vastgoedsector. De doelgroep zijn schoolverlaters, pas afgestudeerden, mensen die op zoek zijn naar een[…]

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

Meer artikels