Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Constructief ontwerpen voor robuustheid

Gerelateerde onderwerpen :

,
Constructief ontwerpen voor robuustheid

UGain, UGent Academie voor Ingenieurs, het vroegere Instituut voor Permanente Vorming (IVPV), organiseert van februari tot mei een postacademische opleiding over constructief ontwerpen voor robuustheid. In deze opleiding wordt het concept robuustheid uitgelegd aan de hand van een aantal bekende voorbeelden en worden constructieve maatregelen besproken.

Constructies ontwerpen voor robuustheid vormt een hedendaagse uitdaging. Bomaanslagen, gasexplosies, voertuigimpact en vele andere accidentele situaties vormen een zware belasting voor bouwkundige constructies. Dat vereist een adequaat ontwerp om voortschrijdende instorting, menselijke slachtoffers en zware economische gevolgen te vermijden.

Er kunnen een aantal constructieve maatregelen genomen worden die ervoor zorgen dat de constructie stand houdt tijdens zulke uitzonderlijke situaties, zoals een zogenaamde ‘tweede draagweg’. In deze opleiding wordt het concept robuustheid uitgelegd aan de hand van een aantal bekende voorbeelden en worden constructieve maatregelen besproken, enerzijds conceptueel en anderzijds aan de hand van normrichtlijnen waarvan de achtergrond eveneens wordt toegelicht. De aangereikte ontwerpconcepten worden vervolgens toegepast op praktische voorbeelden. Ook worden recente ontwikkelingen inzake ontwerp voor robuustheid uiteengezet en wordt een overzicht gegeven van recente en toekomstige normontwikkelingen.

De lessen worden deels in het Nederlands en deels in het Engels gegeven. Deze opleiding is bedoeld voor alle actoren betrokken bij het
ontwerp van bouwkundige constructies, zoals personeel van ingenieurs- en architectenbureaus betrokken bij de studie en het ontwerp van gebouwen en infrastructuur; personeel van studiebureaus of onderzoekscentra, gespecialiseerd in het ondersteunen van het ontwerp- en bouwproces; technische raadgevers van controleorganismen; personeel van overheidsdiensten, zowel in federale als in regionale overheden waar het opvolgen van bouwprojecten tot de bevoegdheden behoren; technische raadgevers van verzekeringsmaatschappijen; medewerkers van algemene aannemingsfirma’s; en medewerkers van onderzoekscentra. Voorkennis met betrekking tot constructief ontwerp van gebouwen is aanbevolen. De volledige opleiding kost 1.080 e. Je kan inschrijven via www.ugain.ugent.be.
 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Architecten verspreiden gezonde bacteriën in gebouwen

Architecten verspreiden gezonde bacteriën in gebouwen

Het architectenbureau Jaspers-Eyers Architects gaat in zee met TakeAir, een Belgische innovator die een systeem bedacht waarmee gezonde bacteriën in ventilatiekanalen van gebouwen kunnen worden verspreid. De architecten installeerden de[…]

19/06/2019 | BouwenMilieu
Studiebureau voor nieuwe brandweerkazerne Elsene

Studiebureau voor nieuwe brandweerkazerne Elsene

Alternatieve financiering kan renovatiegraad opkrikken

Alternatieve financiering kan renovatiegraad opkrikken

Fluvius klaar voor uitrol digitale meters op 1 juli

Fluvius klaar voor uitrol digitale meters op 1 juli

Meer artikels