Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Confederatie Bouw wil sector LGBT-vriendelijker maken

Gerelateerde onderwerpen :

,
Confederatie Bouw wil sector LGBT-vriendelijker maken

© niyazz - stock.adobe.com

De bouw is nog steeds een mannenbastion met een eerder macho-imago. Hierdoor voelen LGBT’ers er zich minder thuis en zullen ze dus ook minder voor deze sector kiezen. Uitzendconsulent Joris Van Damme wilde daar onlangs verandering in brengen toen hij tijdens zijn campagne voor de verkiezing van Mister Gay Belgium het accent legde op een holebivriendelijkere bouw, een oproep die de Confederatie Bouw voluit steunde.Hoewel cijfers over LGBT’ers in de bouw ontbreken, ligt hun aantal volgens de Confederatie Bouw eerder laag. Dat heeft voor een groot stuk met het eerder stoere en macho imago van de bouw te maken. Ten gevolge daarvan mijden LGBT’ers de sector en kiezen ze voor sectoren met een zachter imago zoals de zorg, de uitzendsector of de horeca. “Onze sector laat zo heel wat potentieel onbenut”, betreurt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De sectororganisatie steunde dan ook ten volle de campagne die Joris Van Damme, werkzaam als uitzendconsulent voor de bouw, voerde in het licht van zijn deelname aan Mister Gay Belgium. “De bouw is vandaag nog steeds een echte mannenwereld. Nochtans ben ik ervan overtuigd dat hij wel degelijk een sector kan zijn voor mensen met een andere seksuele geaardheid. Als ik de bouwbedrijven meekrijg, ben ik er zeker van dat dit ook in hun belang is”, meende Van Damme.

Volgens de Confederatie Bouw heeft de beperkte instroom van holebi’s in de bouw zeker te maken met diens imago. De bouw is een sector die voor iedereen openstaat en waarin discriminatie bijna helemaal niet voorkomt. Seksuele geaardheid, leeftijd, afkomst, nationaliteit, … spelen geen invloed bij de aanwerving. Daarenboven neemt het aantal vrouwen er gestaag toe, vooral in bediende- en technische profielen: in 2017 was 36% van alle bedienden in de sector een vrouw, in 2012 34%.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oostende wil meer lokaal aankopen

Oostende wil meer lokaal aankopen

Na o.m. Deinze en Brugge wil ook de stad Oostende inzetten op een lokaal aankoopbeleid. Zo wil de stad lokale ondernemers beter informeren en meer kansen geven om deel te nemen aan overheidsopdrachten die door de stad uitgeschreven worden. Voor[…]

Comfortabele en trendy container vervangt traditionele werfkeet

Comfortabele en trendy container vervangt traditionele werfkeet

Vlaamse ouderen blijven langer in eigen huis wonen

Publireportage

Vlaamse ouderen blijven langer in eigen huis wonen

Kiwa neemt sectorgenoot Vinçotte over

Kiwa neemt sectorgenoot Vinçotte over

Meer artikels