Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Confederatie Bouw wil alle bouwklussen weg uit onbelast bijverdienen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Confederatie Bouw wil alle bouwklussen weg uit onbelast bijverdienen

Werknemers die minstens 4/5de werken, gepensioneerden en zelfstandigen kunnen sinds 15 juli 2018 tot 500 € per maand onbelast bijverdienen in een aantal domeinen, waaronder de bouw. Uit cijfers van de RSZ blijkt nu dat tussen die startdatum en eind mei 2019 251 bijklussers bouwklussen opknapten. “Dat lijkt misschien niet veel, maar de regeling is net van start gegaan en heeft dus nog groeipotentieel”, weet Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Wie minstens 4/5de werkt, gepensioneerde of zelfstandige is, mag sinds 15 juli 2018 per maand tot 500 € onbelast bijverdienen in het verenigingsleven, de deeleconomie of voor klussen bij particulieren. Het onbelast bijverdienen is echter oneerlijke concurrentie voor bouwbedrijven. Tussen 15 juli 2018 en eind mei 2019 deden al 251 particulieren aan zogeheten ‘gebouwenbeheer, sleutelbeheer en onderhoudswerkzaamheden’.

Vacatures

Hoewel dat aantal nog niet enorm hoog is, begint het nu al problematisch te worden voor veel bouwbedrijven. Feit is immers dat vele bouwondernemingen hun openstaande vacatures al maanden niet ingevuld krijgen. Momenteel zit de bouw met 12.600 vacatures, gekoppeld aan een sterke uitstroom van de babyboomers en een instroom uit het bouwonderwijs die absoluut niet volstaat.  Door dat onbelast bijklussen valt het nu al op dat werknemers van bouwbedrijven minder geneigd zijn om overuren te presteren bij hun werkgever indien die geconfronteerd wordt met meerwerk. Voor die werknemers is het voordeliger om op een fiscaal voordelige manier zelf wat bouwklussen te verrichten bij particulieren, volledig los van hun werkgever. En dat dus net op het moment dat de bouwsector schreeuwt om extra personeel.

Tot slot stelt de Confederatie Bouw zich ook vragen over het veiligheidsaspect van particulieren die bijklussen in de bouw. Wie bijklust, heeft immers niet dikwijls alle vaardigheden in huis om alle, mogelijke bouwklussen tot een goed einde te brengen. Net op het moment dat de Belgische bouwsector zich via de Safety My Priority-campagne van de Confederatie Bouw schaart achter meer veiligheid en minder ongevallen op de werven, is het niet zinvol om iedere burger zo maar bouw- en onderhoudswerken te laten vervullen in opdracht van een andere particulier.

Drastisch bijsturen

Het eindverdict van de sectorfederatie is duidelijk: alle mogelijke bouw- en onderhoudsklussen aan woningen en gebouwen horen helemaal niet thuis in de regeling die onbelast bijverdienen mogelijk maakt. Aan de nieuwe, nog te vormen federale regering vraagt de Confederatie Bouw om die wetgeving dus drastisch bij te sturen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Voor de 23ste editie van de Staalbouwwedstrijd van sectororganisatie Infosteel wordt de jaarlijkse succesformule voortgezet. Het doel van de wedstrijd is om projecten met opmerkelijke staalconstructies onder de aandacht te brengen van alle[…]

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Meer artikels