Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Confederatie Bouw vraagt dringende erkenning overmacht

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Confederatie Bouw vraagt dringende erkenning overmacht

© ©ivan Verzar

De Confederatie Bouw vraagt de algemene invoering van de tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht voor alle bedrijven uit de sector die hun activiteit willen stoppen wanneer de opdrachtgever daartoe heeft beslist of wanneer de aannemer de bouwwerf schorst omdat hij de veiligheid, het nodige personeel en de bevoorrading niet kan garanderen. “Telewerk is onmogelijk voor wie op een bouwwerf werkt, social distancing is in de bouw ook niet evident. Andere maatregelen zijn dus nodig”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Geen telewerk

De situatie inzake het coronavirus evolueert razendsnel. Stilaan zetten steeds meer bouwondernemingen hun activiteiten stop en dat om verschillende redenen, zoals een gebrek aan materialen, te veel zieke werknemers, … Alternatieve werkmethoden, zoals telewerk, zijn in de bouw helemaal onmogelijk. Social distancing kan niet altijd worden toegepast vanwege bepaalde werken op de bouwwerf en het vervoer van en naar die bouwplaats.

Overmacht

Om de ondernemingen en de werknemers uit de bouw zoveel mogelijk te vrijwaren van het coronavirus vraagt de Confederatie Bouw de federale regering om sowieso tijdelijke werkloosheid op basis van overmacht mogelijk te maken voor alle bouwbedrijven die hun activiteit willen stopzetten omwille van twee redenen: het bouwbedrijf beslist om de bouwwerf te schorsen omdat onder meer veiligheid, mankracht en bevoorrading niet langer gegarandeerd zijn of de opdrachtgever beveelt de schorsing van de bouwwerf. “Het is duidelijk dat dit virus voor heel wat overmacht zorgt voor onze sector”, weet Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Op dit moment bestaan tijdelijke werkloosheid op basis van overmacht (die moet bewezen worden) en tijdelijke werkloosheid om economische reden (enkel binnen actueel geldende beperkingen, zoals maximaal vier weken voor de arbeiders gevolgd door een verplichte week werkhervatting) naast mekaar.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

De sectorfederatie BouwMaterialenProducenten (BMP) overhandigde op 14 september zijn nieuwe memorandum op de site van Gyproc Saint-Gobain aan Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. In[…]

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Meer artikels