Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Confederatie Bouw viert 75ste verjaardag

Gerelateerde onderwerpen :

,
Confederatie Bouw viert 75ste verjaardag

Dit jaar bestaat de Confederatie Bouw 75 jaar. Dat verdient natuurlijk een stevig feest en de Confederatie Bouw viert deze verjaardag dan ook met acht roadshows, bijna één per provincie. Dit verjaardagmoment is voor de federatie ook de ideale gelegenheid om de leden te inspireren over de toekomst van de bouw.
De beroepsorganisatie van de bouw is ontstaan in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. De contouren van deze organisatie waren wel al vóór dit conflict getekend. Toch komt alles pas in een stroomversnelling na de WOII. Op 11 januari 1945 komen de afgevaardigden overeen om een Nationale Confederatie van het Bouwbedrijf op te richten. Na een maandenlange voorbereiding verschenen de statuten ervan in het Staatsblad op 4 mei 1946. Op 18 september 1946 koos de Algemene Vergadering haar eerste voorzitter: Edgar Frankignoul.
 
Vanaf haar ontstaan tot op de dag van vandaag heeft de Confederatie Bouw de economische en sociale geschiedenis van het land mee vormgegeven. Dat gebeurde in naam van zeer uiteenlopende bedrijfstakken: van ruwbouw en afwerking van gebouwen en speciale technieken in gebouwen tot burgerlijke bouwkunde, wegenwerken en het baggeren van rivieren en zeeën.
 
De Confederatie verdedigt vandaag de belangen van meer dan 16.000 ondernemingen uit de bouwsector: zelfstandigen, kmo’s en grote ondernemingen uit alle takken van de bouw. Ze is aanwezig op lokaal, gewestelijk, nationaal en Europees niveau en is initiatiefnemer van grote evenementen, zoals het BouwForum en de Open Wervendag.

Slotevent

Elk van de acht roadshows om de 75ste verjaardag te vieren, staat in het teken van een thema waarover een panelgesprek zal gevoerd worden onder aannemers, vertegenwoordigers van de Confederatie, politici e.a. (zie verder). Deze roadshows cumuleren in een groot slotevent, op 18 november. Daar wordt de 75 jaar van de Confederatie uiteraard ook gevierd, maar het is ook de gelegenheid voor de CEO-wissel: Niko Demeester neemt dan officieel het roer over van Robert de Mûelenaere, die met pensioen gaat.
 
Meer informatie over de evenementen vind je op http://www.75jaarCB.be met ook interviews met o.m. Mohamed Ridouani (burgemeester Leuven), Chris Baert (general manager Kamp C), Cerina Marchetta (zaakvoerder Marchetta Familiebouwers), Annick De Swaef (CEO van het het Opzoekingscentrum voor Wegenbouw) en Maarten Van Acker (professor stedenbouw aan de Universiteit Antwerpen).
 

Acht roadshows, vijf thema’s

Bouw 4.0
De bouw zit in een serieuze groeispurt. De sector is aan een snel tempo aan het digitaliseren en aan het automatiseren. Toepassingen als BIM, virtual reality, drones en 3D printen vinden steeds meer ingang. Die evolutie zorgt voor een resem nieuwe beroepen in de bouw, maar ook voor een sector die minder zwaar, vuil en onveilig wordt.
 
Werk en jongeren
Wie in de bouw werkt, behoort tot de best betaalde werknemers. Bovendien is de werkzekerheid er erg hoog, net als de afwisseling van taken. Toch zetten nog te weinig jongeren de stap naar de bouw, vaak omdat zij (en hun ouders) er een verkeer beeld van hebben. Baksteen en beton behoren zeker en vast nog tot onze werkinstrumenten, maar bits en bytes nu meer dan ooit ook.
 
Milieu en Green Deal
Woningen en gebouwen zorgen voor 40% van de CO2-uitstoot. Door die woningen en gebouwen stukken energiezuiniger en duurzamer te maken, kan onze sector de planeet grondig helpen. Opvallend: de bouw produceert veel afval, maar recycleert 90% daarvan. En met circulair bouwen gaat de sector een stap verder: daarbij worden materialen opnieuw gebruikt zodat het afval tot een strikt minimum herleid wordt.
 
Infrastructuur en mobiliteit
Momenteel wordt aan een aantal grote infrastructuurprojecten gewerkt. Denken we maar aan de Oosterweel in Antwerpen, het Gewestelijk Expresnet rond Brussel, de sluis van Terneuzen en de bouw of renovatie van een pak scholen en ziekenhuizen in alle regio’s. Ons land is inzakeautosnelwegen, andere weginfrastructuur, spoor, havens en baggerwerken altijd al een pionier geweest. Die expertise wordt overigens ook in het buitenland erg gesmaakt.
 
Nieuwe woonvormen en de stad van morgen
De stad van morgen zal er anders uitzien dan deze van vandaag. Het zal gaan om een stad met slimme wijken waarin smart wonen de norm is. De bewoner of gebruiker staat er helemaal centraal en zal kunnen rekenen op een bouwonderneming die hem van A tot Z begeleidt, ook na de oplevering van de woonst of het gebouw door onder meer onderhoud te voorzien. Tegelijkertijd verschijnen nieuwe woonvormen op het voorfront: assistentiewoningen, kangoeroehuizen, ‘tiny houses’ of modulaire woningen

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

De National Tender Day is zowat de hoogmis voor iedereen die met overheidsopdrachten te maken heeft. Deze vijftiende editie maakte zijn beloften meer dan waar. Het evenement, georganiseerd door EBP in samenwerking met Bouwkroniek en La[…]

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Meer artikels