Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Confederatie Bouw Limburg publiceert boek over Lean bouwen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Confederatie Bouw Limburg publiceert boek over Lean bouwen

© +923008451189

Lean werken laat toe om efficiënter, slimmer en kwalitatiever te bouwen en welke bouwprofessional wil niet met minder faalkosten, minder frustraties en minder fouten sneller werk leveren? Daarom lanceerde de Confederatie Bouw Limburg zopas het boek ‘Lean bouwen, een leidraad van Lean-principes voor de bouwsector’.

“Dit is de eerste Vlaamse publicatie over Lean in de bouw met praktijkvoorbeelden van bij ons en concrete tips & tricks”, presenteert Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder - directeur van de Confederatie Bouw Limburg, trots deze must-have voor iedere toekomstgerichte bouwprofessional.

“Het is belangrijk dat bouwondernemers inspelen op onze veranderende economie. Het tempo van verandering ligt veel hoger dan in het verleden, ook in de bouw, en stilstaan is geen optie. We moeten voorlopen en durven het verschil blijven maken. Het is knap om te zien hoe Transformatie Bouw Limburg 2.0 met de steun van Vlaanderen het vertrouwen van Limburgse bouwbedrijven een boost heeft gegeven, maar vooral hoe bouwondernemers stap voor stap van kleine verbeteringen tot grote koerswijzigingen hun onderneming duurzaam hebben gemaakt”, beaamt Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters.

Lean is de sleutel achter het succes van Toyota en vele andere bedrijven. Deze manier van werken wordt al in heel veel sectoren succesvol toegepast. Ook in de bouwsector blijken de eenvoudige principes uitstekend toepasbaar, al leek dit amper een paar jaren geleden in Vlaanderen helemaal niet evident. De Confederatie Bouw Limburg zette met Transformatie Bouw Limburg 2.0 in op de toepassing van de Lean-filosofie en werkwijzen in de bouwsector omdat elk bouwbedrijf gebaat is bij het imago van een duurzame onderneming met aandacht voor de klant en minimale verspilling. Zo beschouwd zijn hier dan ook alleen maar winnaars.

Acht pilootbedrijven

Omdat het aantal praktijkvoorbeelden in de Vlaamse bouw destijds minimaal was en bouwondernemers graag eerst zien en dan geloven, startte de Confederatie Bouw Limburg i.s.m. Cevora in 2015 een piloottraject met acht Limburgse bouwbedrijven: Democo nv, Bouwbedrijf Dethier nv, nv Bouwonderneming Haex, Houben nv, Willemen Construct, Mathieu Gijbels nv, Van de Kreeke Wegenbouw nv en Vanderstraeten nv. Ze pasten elk in een eigen bouwproject de principes van Lea(R)n toe, waarbij duurzaam bouwen en teamwerk vooropstonden.

“Met het parcours van deze acht bedrijven willen we elke bouwprofessional inspireren om aan de slag te gaan met Lean. Dit boek bundelt deze verhalen met heel wat Lean-technieken en tips & tricks, praktisch en pragmatisch; noem het een eerste hulp bij de Lean-implementatie. De bedrijven hebben het traject op hun eigen manier beleefd en ingevuld. Ons verhaal is ook niet uniek; intussen worden de Lean-methodieken in heel wat Limburgse en Vlaamse bouwbedrijven ingezet. De ervaring leert dat dit geen gemakkelijk parcours is, maar dat het wel een grote meerwaarde betekent voor het project, de medewerkers, het bedrijf en alle partners. Wij willen hier tevens mee aantonen dat Lean ook niet altijd moeilijk hoeft te zijn”, oppert Michel Vanderstraeten, voorzitter Lean van Transformatie Bouw Limburg. Niet stenen, maar gemotiveerde mensen maken daarbij het verschil.

De getuigenissen van de acht bedrijven klinken alvast erg positief. “Dankzij Lean leverden we drie maanden sneller op dan gepland”, jubelt Bouwbedrijf Dethier. “Nooit was zoveel volk op hetzelfde moment aan het werk op de bouwwerf en was tegelijk de chaos zo ver weg”, signaleert Democo. “De dagelijkse bespreking met alle ploegbazen neemt slechts 15 minuten in beslag en zorgt nadien voor een enorme tijdsbesparing”, juicht Haex toe. “Als je zelfs de meest hardnekkige tegenstanders meekrijgt in het Lean-verhaal, dan weet je dat het écht werkt”, glundert Houben. “De perfect geoliede samenwerking is zeer opvallend bij Lean”, meent Willemen Construct. “Lean is een grote hulp om meerwaarde te creëren en klanten van bij de start nog beter te begrijpen”, oordeelt Mathieu Gijbels. “Lean-methodieken creëren een grotere betrokkenheid en laten mensen beter met elkaar samenwerken”, looft van de Kreeke.

De eerste stap richting Lean is de moeilijkste, zo leert de ervaring. “Daarom wil de Confederatie Bouw Limburg samen met de bedrijven stap voor stap op pad gaan. Omdat opleiding en kennisoverdracht een cruciale rol spelen bij het introduceren van innovatie organiseren we heel wat Lean-activiteiten, netwerkmomenten en opleidingen”, verduidelijkt Chris Slaets.

Transformatie Bouw Limburg 2.0

De uitgave van het boek ‘Lean bouwen’ kadert in Transformatie Bouw Limburg 2.0 dat de steun geniet van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Limburg. De Confederatie Bouw Limburg biedt het boek in eerste druk gratis aan bij afhaling in de Bouwcampus of verstuurt het tegen verzendkosten tot de voorraad strekt. Je kan het aanvragen bij Goele Kerckhofs, adviseur Transformatie Bouw Limburg, via goele.kerckhofs@confederatiebouw.be of 011 30 10 33.

Met Transformatie Bouw Limburg 2.0 focust de Confederatie Bouw Limburg op cruciale hefbomen voor de toekomstige ontwikkeling van de bouw. Hierbij gaat ze samen met bedrijven op weg, want in de bouw gaat het niet alleen om technologie, maar in belangrijke mate ook om mensen en organisatie. Alle bouwbedrijven moeten slimmer samenwerken, met minder faalkosten en een betere kwaliteit tot gevolg. Daarbij moeten ze leren uit ervaring en leren van elkaar.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwunie hekelt ‘nestbevuiling’ in de bouwsector

Bouwunie hekelt ‘nestbevuiling’ in de bouwsector

De sectororganisatie Bouwunie is verbolgen over uitspraken van de vakbonden die in enkele media verklaarden dat ‘de bouw aan het verrotten is’. Bouwunie vraagt zich af in welke mate de huidige imagocampagne ‘De Bouw Kijkt[…]

Het Grootste Bos van Vlaanderen

Het Grootste Bos van Vlaanderen

Europese zware industrie wordt klaargestoomd voor koolstofneutraliteit

Europese zware industrie wordt klaargestoomd voor koolstofneutraliteit

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

Meer artikels