Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Confederatie Bouw juicht fiscale aanmoediging omscholing toe

Gerelateerde onderwerpen :

,
Confederatie Bouw juicht fiscale aanmoediging omscholing toe

© nd3000 - stock.adobe.com

De Confederatie Bouw is tevreden dat de Kamercommissie Sociale Zaken het opleidingsbudget, een deel van de arbeidsdeal, heeft goedgekeurd. Wie zijn ontslag krijgt, kan een deel van de ontslagpremie op een fiscaal gunstige manier investeren in omscholing.

“In de bouw zijn er een pak knelpuntberoepen en de sector telt 16.000 vacatures. Elke aanmoediging tot omscholing is dan positief”, reageert Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Door de regeringsproblemen dreigde de arbeidsdeal, bestaande uit 28 maatregelen om de arbeidsmarkt te dynamiseren, een maat voor niets te worden. Het is dan ook goed dat de Kamercommissie Sociale Zaken zopas het opleidingsbudget goedkeurde. Zo kunnen werknemers die ontslagen werden een deel van hun ontslagpremie op een fiscaal voordelige manier investeren in omscholing. “Hopelijk kan via deze maatregel een deel van de mismatch tussen vraag en aanbod worden weggewerkt”, oppert Robert de Mûelenaere.

De bouwsector smeekt op dit moment om werkkrachten. Heel wat bouwberoepen behoren tot de lijst met knelpuntberoepen. De sector kampt met zowat 16.000 vacatures, een ongezien hoog aantal dat al ettelijke jaren niet meer werd geëvenaard. Omscholing naar één van de bouwberoepen betekent zo goed als werkzekerheid. De Confederatie Bouw is dan ook tevreden dat omscholing nu fiscaal aangemoedigd wordt, want deze maatregel kan al op korte termijn helpen. Toch benadrukt de sectororganisatie dat er nog andere maatregelen nodig zullen zijn om de krapte in de bouw weg te werken, zoals het voort stimuleren van duaal leren en een grondige herwaardering van de bouwopleidingen in het middelbaar onderwijs via een imagocampagne. Dat moet ervoor zorgen dat meer jongeren opnieuw voor een bouwrichting kiezen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Hogeschool PXL haalt bouwtoppers binnen

Hogeschool PXL haalt bouwtoppers binnen

Hogeschool PXL in Limburg versterkt zich met enkele ervaren toppers uit de Vlaamse bouwsector. Het komende academiejaar gaan Bas van de Kreeke (Van de Kreeke), Anthony Casteels (Stadsbader nv) en Philip Vanmontfort (VMFC, vroeger Houben nv) alle[…]

Bouw blijft kampen met gebrek aan hoger geschoolde werknemers

Bouw blijft kampen met gebrek aan hoger geschoolde werknemers

Circulair bouwen in postgraduaatopleiding

Circulair bouwen in postgraduaatopleiding

Aantal leerlingen in schildersopleidingen blijft dalen

Aantal leerlingen in schildersopleidingen blijft dalen

Meer artikels