Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant verwelkomt bijna 500 cursisten

Gerelateerde onderwerpen :

Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant verwelkomt bijna 500 cursisten

Bijna 500 belangstellenden hebben zich ingeschreven voor de Winter Trainingday die de Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant op maandag 11 januari in het Koning Boudewijnstadion en in de lokalen van Bruxelles Formation op de Vilvoordsesteenweg 66 in Neder-Over-Heembeek organiseert. Diezelfde avond heet haar voorzitter Jeroen Nevelsteen de genodigden welkom op de nieuwjaarsreceptie.

'Het is de tweede maal dat we deze wintertraining organiseren. De eerste editie vond plaats op vrijdag 20 maart 2015 in het Constant Vanden Stockstadion in Anderlecht en lokte ongeveer 300 deelnemers, van zelfstandigen over bedrijfsleiders tot arbeiders en bedienden. Aanvankelijk wilden we onze tweede wintertraining organiseren samen met de Confederatie Bouw Limburg, die de eerste editie van haar opleidingsevent op maandag 5 januari 2015 in de Cristal Arena van KRC Genk had gehouden; we hebben het concept trouwens samen uitgewerkt. We kunnen tot 500 inschrijvingen aan en hebben dus onze doelstelling gerealiseerd', melden Jurgen Hamelryck, adjunct-directeur van de Confederatie Bouw Leuven Vlaams-Brabant, en Freddy Thuysbaert, directeur van de Confederatie Bouw Leuven en eveneens adjunct-directeur van de cluster Confederatie Brussel Vlaams-Brabant, trots.

Met een dergelijke ambitieuze opleidingsdag levert de Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant alleszins een mooi visitekaartje af. 'Deze Winter Trainingday organiseren we helemaal intern, wat ons de mogelijkheid biedt om nieuwe opleidingen uit te testen en de reacties van de deelnemers hierop te noteren. Bovendien verhogen we hiermee de naambekendheid van onze Bouw Academie en van de cluster Brussel Vlaams-Brabant', stellen ze.

De ruggengraat en ook de populairste sessies van deze Winter Trainingday blijven de verplichte opleidingen.

Evenwichtige mix

De theoretische opleidingen zullen vooral op het gelijkvloers en in zaaltjes van het Koning Boudewijnstadion plaatsvinden, terwijl de praktische modules veeleer hun beslag krijgen in de ateliers van Bruxelles Formation op vijf minuutjes daar vandaan. 'Door de inschakeling van dit Franstalige centrum, dat lessen aan werkzoekenden geeft en over eigen docenten voor o.a. metselen en tegelen beschikt, kunnen we meer praktische opleidingen voor arbeiders organiseren. We sturen er eveneens een aantal eigen docenten naartoe voor de Nederlandstalige praktische opleidingen. Zo kunnen we dit jaar een evenwichtige mix aanbieden van theoretische opleidingen en praktische workshops', weet Jurgen Hamelryck.

De ruggengraat en ook de populairste sessies van deze Winter Trainingday blijven de verplichte opleidingen, zoals 'Basis VCA**'. De organisatoren bieden bovendien een aantal vormingen zowel in het Nederlands als in het Frans aan.

'Op een bepaald ogenblik hadden we 25 Franstalige en 22 Nederlandstalige opleidingen, die elkaar voor 80% overlapten. In Brussel, waar grote bedrijven als Besix en CFE actief zijn, hebben we getracht om meer opleidingen voor bedienden te voorzien; in Vlaams-Brabant zijn daarentegen meer kmo's aan de slag. Uiteindelijk blijven 21 Nederlandstalige en 15 Franstalige opleidingen over, waarvan nog steeds 80% dezelfde ('Gevelisolatie'/'Isolation de façade', 'Kalkzandsteen verlijmen'/'Atelier Maçonnerie: Collage de bloc en silico-calcaire', '). De opleidingen 'Planlezen', 'BA4 Elektriciens' en 'Plakwerk: Do's en don'ts voor een optimaal resultaat' bestaan alleen in het Nederlands. De vorming 'Basis VCA**'/'VCA de base**: décrochez votre certification!' staat open voor beide taalgroepen, maar heeft meer succes in Vlaanderen. De Franstalige opleiding voor arbeiders 'La couverture zinc à joint debout' kende geen bijval bij de Nederlandstaligen, terwijl de vormingen voor bedienden 'Savoir déléguer' en 'Valorisez vos travailleurs' niet in het Nederlands bestaan. De opleiding voor bedienden 'Assurer une bonne collaboration sur chantier' is meer juridisch gericht: hoe moet je een contract opstellen, welke contracten moet je gebruiken, hoe kan je er zeker van zijn dat je op tijd betaald wordt, ''', signaleert de adjunct-directeur.

De Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant voorziet zes Nederlandstalige opleidingen voor bedienden en ongeveer dubbel zoveel voor arbeiders. In totaal worden een dertigtal Nederlands- en Franstalige docenten, van wie een aantal tweetaligen, ingeschakeld. Twee derde van de inschrijvers zijn Nederlandstalig. Het concept van deze opleidingsdag is dan ook meer bekend in Vlaanderen dan in Wallonië. De Confédération Construction Wallonne (CCW) heeft in november 2015 wel getracht eigen Training Days te lanceren tijdens Pro2build in La Louvière, maar die waren betalend.

Steun

'De opleidingen van de Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant zijn gratis dankzij de steun van de sectorale fondsen: ze zijn kosteloos voor PC 124 dankzij fvb-ffc Constructiv, voor PC 149.01 (elektriciens) dankzij Vormelek en voor PC 200 (aanvullend paritair comité voor bedienden) dankzij Cevora. Doordat we kleine modules vormen van 15 tot twintig cursisten kunnen we de kwaliteit van onze opleidingen bovendien hoog houden. Daarnaast worden we ook geholpen door sommige beroepsfederaties. Zo helpt de nationale federatie van tegel-, mozaïek- en natuursteenplaatsers Fecamo in natura mee aan de opleiding 'Plaatsing van XXL-tegels' in de ateliers van Bruxelles Formation. Ze heeft voor deze opleiding ook zelf sponsors gezocht en lesmateriaal en de docent geleverd. We hebben echter ook zelf sponsors gezocht en de producenten sponsoren eveneens mee', glunderen Freddy Thuysbaert en Jurgen Hamelryck.

De meeste Vlaams-Brabantse bedrijven hebben zich ingeschreven.

Jurgen contacteerde tevens navb-cnac Constructiv om diens campagne 'Veilig werken op hoogte. Val niet uit de lucht' in de schijnwerpers te zetten en zo een win-win situatie voor beide instanties te creëren. 'Ik heb hen gevraagd of ze ons geen docenten konden aanbrengen. Uiteindelijk presenteren we de opleidingen 'Steigerbouw/'Travaux en hauteur: montage d'échafaudage fixe' (vaste steigers) en 'Bevoegd persoon rolsteigers'/'Travaux en hauteur/échafaudage roulant' in beide talen en hebben we langs Vlaamse kant nog telkens een halve dag over 'Veiligheidsbewust werken' en 'Manueel hanteren van lasten' (ergonomie) ingelast', signaleert hij.

De praktische opleidingen worden voorafgegaan door een theoretische introductie en duren doorgaans een ganse dag. 'We leggen ook steeds de nadruk op kwaliteit. Vormingen zoals 'Plaatsing van XXL-tegels' die erg duur zijn, kan je hier bovendien gratis volgen; die workshop was dan ook onmiddellijk volzet. 'Gevelisolatie' was eveneens populair. De geplande sessie 'Introductie BIM' kende daarentegen niet het verwachte succes; misschien moeten we dit thema meer tijdens infoavonden behandelen. Ook de zuiver duurzame opleidingen en de kleiopleidingen sloegen minder goed aan, hoewel bouwvakkers die laatste discipline nog vaak niet onder de knie hebben. Daarenboven trachten we bedrijfsleiders ervan te overtuigen om van onze Winter Trainingday tevens hun personeelsdag te maken', beklemtonen Jurgen Hamelryck en Freddy Thuysbaert.

Ze stellen met vreugde vast dat de meeste Vlaams-Brabantse bedrijven zich hebben ingeschreven voor deze tweede Winter Trainingday, doorgaans met enkele mensen. 'Voor bedienden hebben we meer à la carte gewerkt, met modules van een halve dag of een traject van een ganse dag. We vragen wel dat ook alle deelnemende bedienden gedurende de hele dag opleiding volgen. De verplichte opleidingen waren in elk geval het eerst volgeboekt. Dat was trouwens ook het oorspronkelijke concept: arbeiders de gelegenheid bieden om zich in één dag in orde te stellen voor het ganse jaar', signaleert de adjunct-directeur van de Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant.

Om 7 uur 's morgens worden de deelnemers verwacht aan het Koning Boudewijnstadion, waar ze op de parking hun wagen kunnen achterlaten. Een half uurtje later vertrekken bussen naar Bruxelles Formation. Om 8 uur starten alle opleidingen. Omstreeks 16.30 uur keren de bussen terug naar het Koning Boudewijnstadion, waar alle deelnemers aan de kleine Esplanade worden vergast op frietjes en pintjes.

Nieuwjaarsreceptie

Deze Winter Trainingday wordt vanaf 19.30 uur gevolgd door de nieuwjaarsreceptie van de Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant, met sociale dumping als thema. Na de introductie door voorzitter Jeroen Nevelsteen, tevens directeur van het bouwbedrijf Peremans nv in Halle, zal gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw Robert de Mûelenaere vooruitblikken op '2016, het jaar van een gezonde concurrentie''. Hierbij zal hij de positie van de Confederatie Bouw en haar lobbying gedurende het jongste jaar aankaarten. Daarna is het de beurt aan illusionist en gewezen finalist van 'Belgium's got talent' Guinelli alias Gunther Guinée, die tijdens zijn magische show een uur lang van tafel tot tafel gaat. Nadien is nog een walking dinner voorzien.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

De beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv wil een groep van installatiebedrijven uitbouwen en werkt daarvoor samen met Lenaerts/LVR uit Houthalen-Helchteren en ABN Klimatisatie uit Munsterbilzen. De drie partners gaan op zoek naar[…]

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Meer artikels