Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Compacte woon- en werkunits in houtskeletbouw

Compacte woon- en werkunits in houtskeletbouw

Naast de realisatie van hoogwaardige eikenhouten bijgebouwen specialiseert Russell Woods zich sinds kort ook in compacte woon- en werkunits in houtskeletbouw.

Onder de naam Tymber Buildings wil het bedrijf uit ’s-Gravenwezel (Schilde) concreet inspelen op de groeiende trend en de stijgende noodzaak om kleiner te gaan wonen. Vooral voor zorgwoningen, kantoorunits en praktijkruimtes aan huis biedt het concept een snelle, duurzame en energiezuinige oplossing.

“Er wordt al heel wat over gezegd en geschreven, maar in de toekomst moeten onze woningen kleiner in oppervlakte worden. Het is nodig om zuiniger met onze ruimte om te springen. Vanuit die optiek duiken steeds meer ideeën op voor aangepaste woonvormen met compacte wooneenheden rond enkele centrale units voor bv. ontspanning”, vertelt Robert Bekkers van Russell Woods.

“Dat heeft ons ertoe aangezet om onze activiteiten uit te breiden met het concept Tymber Buildings. Dat staat voor compacte en flexibele woon- en werkmodules die in houtskeletbouw worden vervaardigd. Ze zijn duurzaam en energiezuinig. De woon- en werkunits worden geïsoleerd zoals een klassieke woning en ze zijn bovendien volledig herbruikbaar. Mits enkele slimme toepassingen is het zelfs mogelijk om bijna energieonafhankelijk te wonen”, vervolgt Bekkers.

Grote flexibiliteit

De units van Tymber Buildings zijn perfect inzetbaar als gebouw om echt in te wonen. Dat kan alleenstaand of als uitbouw van een bestaande woning. Hierdoor zijn ze uitstekend geschikt als zorgwoningen, waarvoor een groeiende belangstelling bestaat. Maar ook als vakantiewoning of gastenverblijf bieden de units heel wat mogelijkheden. Als plug & play-modules zijn ze volledig verplaatsbaar en ook wegneembaar. Het is mogelijk ze te koppelen, te stapelen en op verschillende manieren (bv. in L-vorm) te combineren.

Wie thuis wil werken in combinatie met kinderen maar zonder negatieve impact op de gezinsruimte, kan een unit installeren en inrichten als kantoor. Tandartsen of dokters kunnen op die manier een praktijk aan huis hebben die volledig mobiel blijft en dus 100% fiscaal in te brengen is. De Tymber Buildings kunnen ook dienst doen als hotelkamer, onthaalruimte in een park, verkoopkantoor bij een autodealer of fitnessruimte en poolhouse.

“Van de moduleerbare units zijn verschillende formaten mogelijk. De productie is volledig Belgisch, wat toch niet onbelangrijk is. Die gebeurt in het Brusselse. We hebben gekozen voor de strakke kubistische bouwstijl die de jongste tijd steeds meer in opgang is, en het ontwerp is van P8-Architecten. De units worden volledig ingericht en dus gebruiksklaar door ons naar de gewenste locatie getransporteerd. Daar worden ze via schroeffundering verankerd, maar ze blijven iets van de grond verwijderd voor de nodige ventilatie onder de vloerplaat”, aldus Robert Bekkers.

Er is helemaal geen grondverzet voor funderingswerken nodig. Enkel de aansluitingen  voor water, elektriciteit en afvoer moeten ter plaatse voorzien zijn en aangekoppeld worden zodra de unit ter plaatse wordt gebracht. Niet gehinderd door weerverlet kunnen de Tymber Buildings het hele jaar door geïnstalleerd worden, aangezien de volledige productie ergens anders gebeurt. Ze hebben bovendien de levensduur van een klassiek huis.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Een milieupaspoort voor elk product

Een milieupaspoort voor elk product

De badkamer- en keukenspecialist Grohe lanceert tegen eind oktober milieuverklaringen (EPD’s) voor ongeveer zeshonderd producten uit zijn gamma. Elk product krijgt als het ware een milieupaspoort dat moet zorgen voor transparante en[…]

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Meer artikels