Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Community Land Trust Brussels wint World Habitat Award

Community Land Trust Brussels wint World Habitat Award

© ©sculpies - stock.adobe.com

Community Land Trust Brussels (CLTB) heeft de World Habitat Awards 2021 gewonnen, die wordt uitgereikt in samenwerking met UN Habitat. De award erkent en benadrukt innovatieve en revolutionaire huisvestingideeën, -projecten en programma’s uit de hele wereld.
CLTB, onder meer opgericht door VUB-onderzoeker Thomas Dawance, zet zich in voor betaalbare huisvesting in het Brusselse Gewest. Een collectief van wetenschappers van de VUB bestudeert en begeleidt actief de wereldwijde en Europese ontwikkeling van Community Land Trusts.
 
Door de stijgende huizenprijzen en een gebrek aan sociale woningen is er in Brussel een crisis ontstaan op het vlak van betaalbare huisvesting, waardoor mensen met de laagste inkomens weinig andere keuze hebben dan een woning van lage kwaliteit te huren of de stad te verlaten.

Als oplossing ontwikkelt Community Land Trust Brussels met succes betaalbare woningen op grond die eigendom is van de gemeenschap. Concreet verkoopt de organisatie de woningen voor 20-50% onder de marktwaarde. De kosten van de woning worden gesubsidieerd naargelang de draagkracht van het gezin.

Kansarme mensen, waarvan de overgrote meerderheid (83%) een migratieachtergrond heeft, krijgen op die manier de kans om een betaalbare en kwaliteitsvolle woning te kopen én er zelf inspraak over te hebben. Bovendien geeft CLTB de kopers van haar woningen inspraak in haar beleid.

Zo spelen ze een centrale rol in zowel het bestuur van de organisatie als het ontwerp en het beheer van de huisvestingprojecten. Op die manier krijgen zowel bewoners als niet-bewoners de kans om deel te nemen aan een hechte en zorgzame gemeenschap.

Het Cosmopolis-onderzoekscentrum (Centre for Urban Research) van de Vrije Universiteit Brussel bestudeert van dichtbij de ontwikkeling van Community Land Trusts in Brussel, België, Europa en de rest van de wereld. Verschillende onderzoekers doctoreren momenteel of hebben een doctoraat gedaan over het onderwerp.

Samen met de onderzoeksgroep Belgian Ageing Studies begeleiden ze ook een collectief woonproject van de Brussels Community Land Trust, Calico (Care & Living in Community), gefinancierd door het Urban Innovative Actions programma van de Europese Commissie.

Calico omvat de bouw van meer dan 30 woningen in Brussel die volgens de principes van Community Land Trust bedoeld zijn voor alle leeftijden en inkomens. Binnen de universiteit ontstaat er dan ook geleidelijk aan een echte expertisepool over de materie.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels