Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Colruyt maakt 234 winkels energiezuinig

Gerelateerde onderwerpen :

Colruyt maakt 234 winkels energiezuinig

Colruyt Group is gestart met een enorme operatie om alle oudere winkelpanden te renoveren tot lage-energiewinkels. Over een periode van 12 jaar worden zo 234 winkels energiebesparend gerenoveerd. De renovatiegolf is een nieuwe stap om winkels zonder fossiele brandstoffen te creëren en innoverende duurzame technieken te introduceren. Dankzij deze investering van ongeveer 75 miljoen € verkleint Colruyt Group zijn CO2-uitstoot tegen 2029 met 4%.

Colruyt Group besliste in 2007 al om bij de nieuwbouw van winkels alleen nog lage-energiewinkels te bouwen. Om zijn impact op het milieu te verkleinen, engageert de groep zich nu ook om de oudere winkels waarvan het eigenaar is energiebesparend te renoveren. Over een periode van 12 jaar worden 234 winkelgebouwen van de in totaal 516 winkelpanden gerenoveerd tot lage-energiewinkels.

Streefdoel

Het gaat voornal over Colruyt- en OKay-winkels. Tegen 2029 hoopt Colruyt Group dus nog enkel lage-energiewinkels te bezitten. Het streefdoel is om per jaar gemiddeld 20 winkels aan te pakken. De eerste gerenoveerde Colruyt-winkels openden onlangs de deuren in Knokke (foto boven) en Marcinelle.

“Energiebesparend renoveren houdt in dat we elke winkel die ouder is dan 10 jaar én waarvan we eigenaar zijn bij-isoleren, luchtdichter afwerken en de technieken herzien waar nodig. Dankzij deze investering zal de CO2-uitstoot van heel de groep met liefst 4% zakken. Dat komt overeen met wat 1.975 gezinswoningen jaarlijks voor hun verwarming uitstoten”, zegt Koen Baetens, directeur van de technische dienst van Colruyt Group.

Renovatiegolf

De grootschalige renovatiegolf is een noodzakelijke stap om innoverende en duurzame technieken te introduceren. Door de winkels op te waarderen, creëert Colruyt Group een ideale basis voor de toekomst. Zo zullen warmtepompen instaan voor warm water, zullen de koel-installaties werken op propeen- of propaangas en zal de verwarming draaien op warmterecuperatie uit de koeling. Die nieuwe technieken maken gebruik van 100% groene elektriciteit. Dat betekent dat er geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn zoals stookolie en aardgas om de winkels te doen draaien. In het najaar openen trouwens al de eerste OKay-winkels zonder fossiele brandstoffen.

Comfort

De investering in lage-energiewinkels heeft naast de positieve invloed op het milieu nog een bijkomend voordeel. Zo worden tocht en grote temperatuurschommelingen vermeden en wordt gezorgd voor een constante aanvoer van verse lucht in de winkels. Hierdoor verhoogt het comfort voor de medewerkers en klanten, en zullen ze aangenamer kunnen werken en winkelen.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Op het Valuepark Terneuzen start Gutami Holding met de bouw van een 60 MW zonnepark, dat zonne-energie zal opwekken voor ruim 14.000 gezinnen. Het is het grootste Zeeuwse zonnepark op het terrein van Valuepark Terneuzen, een samenwerking tussen[…]

19/06/2021 | ZonnepanelenNederland
Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Meer artikels