Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Colruyt Group breidt waterstofcentrale uit in Halle

Gerelateerde onderwerpen :

,
Colruyt Group breidt waterstofcentrale uit in Halle

De technische afdeling van de Colruyt Group heeft samen met Algemene Ondernemingen Melotte uit Heusden-Zolder de middenspanningscabine op de site Dassenveld in Halle gebouwd en geïnstalleerd. Dat gebeurde in het kader van een capaciteitsuitbreiding van de waterstofcentrale. Het algemene laagspanningsbord werd bij P&V Elektrotechniek, eveneens uit Heusden-Zolder, ontworpen en gebouwd.

Colruyt Group is reeds sinds 2011 actief met waterstof als geschikt alternatief voor fossiele brandstoffen. Dankzij elektrolyse (het splitsen van water tot waterstof en zuurstof door middel van elektrische stroom) wordt groene waterstof uit hernieuwbare energiebronnen zoals wind of zon mogelijk. Bovendien stoot waterstof alleen maar waterdamp uit en geen broeikasgassen. Het is dus een 100% propere energiedrager.

“De middenspanningscabine werd geplaatst om onze productiecapaciteit te verdrievoudigen. Tot op heden kunnen we 2,7 kg waterstof per uur produceren, in de toekomst wordt de capaciteit uitgebreid tot 8,1 kg waterstof per uur. Daarvoor werd één van onze elektrolyse-installaties bij de leverancier aangepast en zal ze samen met een nieuwe waterstofcompressor deze maand in gebruik genomen worden”, aldus Dimitri Van den Borre van Colruyt Group.

Algemene Ondernemingen Melotte werd vanaf het begin bij dit project betrokken om mee te denken over de middenspanningscabine en heeft het betonnen prefabgebouw samen met de medewerkers van Colruyt Group ontworpen en geplaatst. Daarnaast stond het bedrijf ook in voor de volledige installatie van de middenspanning, de transformatoren en de ingebruikname van de installatie. Ook het afwerken en verbinden van de nieuwe middenspanningskabels gebeurde door Melotte.

“Dankzij de geavanceerde technische expertise en de ervaring van onze mensen voeren wij alles in eigen beheer uit, op het distributiebord na. Daarvoor doen we een beroep op P&V Elektrotechniek. Je kan het vergelijken met een sleutel op de deur-oplossing. Samen met het P&V-team geeft deze aanpak ons een grotere flexibiliteit en hebben we de strakke timing voor dit project kunnen aanhouden”, verklaart Marc Vertessen, gedelegeerd bestuurder van Algemene Ondernemingen Melotte. 

“De Colruyt Group heeft ons gevraagd om het algemene laagspanningsbord voor deze capaciteitsuitbreiding te leveren. Toen we hoorden dat AO Melotte instond voor de middenspanningscabine en de installatie wisten we dat we konden rekenen op een naadloze en vlotte samenwerking. We bouwen trouwens heel wat distributieborden voor Melotte. Ook voor dit project stonden onze mensen in nauw contact met het Melotte-team voor de kwaliteitscontrole van het bord, de logistiek en het transport van het bord en de timing van de levering”, vertelt Koen Pellaers, directeur Sales & Marketing bij P&V Elektrotechniek.

“Ook bij P&V Elektrotechniek willen we onze ecologische impact beperken en investeerden we in hernieuwbare energiebronnen. Samen met alle medewerkers van Melotte en P&V Elektrotechniek ben ik dan ook heel trots om op deze manier bij te dragen aan dit duurzame project van Colruyt Group”, besluit Joris Vran-cken, ceo van P&V Elektrotechniek.

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

REI-International verdeelt EZ-Path

REI-International verdeelt EZ-Path

De Hasseltse specialist in brandveiligheid, brandwerende dichtingen en brandwerend schilderen REI-International, mag van het Amerikaanse Specified Technologies Inc. zijn gamma EZ-Path producten en toebehoren verdelen. EZ-Path is een bij brand[…]

Tesla bouwt grootste batterij ter wereld

Tesla bouwt grootste batterij ter wereld

Nieuwe warmtebeeldcamera voor een grondige energiediagnose

Nieuwe warmtebeeldcamera voor een grondige energiediagnose

Intrabouw vestigt zich in stijlvol en slim kantoor

Intrabouw vestigt zich in stijlvol en slim kantoor

Meer artikels